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Environmental assessment of maize production alternatives: Traditional, intensive and GMO-based cropping patterns
(2015-10)The evolution of maize production patterns in Argentina is evaluated over the last 25 years to compare costs, benefits, environmental performance and sustainability as well as to identify the main driving sources and ... -
Evaluating Environmental and Energy Performance Indicators of Food Systems, within Circular Economy and “Farm to Fork” Frameworks
(MDPI, 2023-02)This study proposes a framework of environmental and energy performance indicators identified and critically evaluated within the scientific literature and the Agricultural European Database for the monitoring and evaluation ... -
Evaluation of the environmental sustainability of agricultural production using the methodologies of emergy analysis and life cycle assessment. Case study, tomato grown in Mendoza (Argentina)
(Elsevier, 2024-08)This article evaluates the environmental performance of tomato production in Mendoza (Argentina) using two methodologies that share the same approach and part of the inventory: i) Life Cycle Analysis, a method that considers ... -
Informe trigo: Campaña 19/20
(EEA Oliveros, INTA, 2020)En el proceso de toma de decisiones para el cultivo de trigo, la correcta elección del cultivar es fundamental. La existencia de una fuerte interacción genotipo-ambiente determina que el comportamiento relativo de los ... -
Nutritional and environmental effects on biological nitrogen fixation in soybean: a meta-analysis
(Elsevier, 2019-07)Biological N2 fixation (BNF) and mineral soil absorption are complementary N sources for soybean growth. BNF is sensitive to nutrient and environmental conditions, though a comprehensive synthesis of the studies underlying ... -
Problemática de la áreas periurbanas: La Mesa de Diálogo de Roldán y un camino hacia el consenso
(EEA Oliveros, INTA, 2020)La problemática de los conflictos ambientales en los territorios periurbanos fue considerada prioritaria en el Proyecto Regional con enfoque Territorial “Desarrollo de los Territorios del Sudeste Santafesino” (SANFE1261206; ... -
Reduciendo aplicaciones de fitosanitarios, una iniciativa de impacto en el sur de Santa Fe
(EEA Oliveros, INTA, 2021)Propuesta de seguimiento de lotes agrícolas en áreas periurbanas, o cercanas a ellas, en los Distritos Roldán y Carcarañá para la reducción de aplicaciones de fitosanitarios. Incorporación de prácticas de impacto ambiental ... -
Time to re-think the GMO revolution in agriculture
(2015-03)Seeds of major crop cultivars provide a vital genetic and cultural link from one human generation to the next. Information embodied in seed is essential to continuity of food production, adaptation to changing climate, and ... -
Variabilidad de la viabilidad y vigor de lotes de semillas de soja con presencia de simientes verdes pertenecientes a cultivares de distintos grupos de maduración producidos en dos fechas de siembra
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2012-08)Temperaturas superiores a los 32 ºC combinadas con estrés hídrico durante el llenado de granos de soja pueden provocar la aparición de semillas verdes. Estas simientes pueden ocasionar fallas en la germinación de los ... -
Variabilidad del rendimiento del cultivo de soja Glycine max (L) Merr., en sistemas de siembra directa en el sur de Santa Fe
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Rosario, 2009)La soja, Glycine max (L.) Merr., es el cultivo de mayor importancia económica en Argentina. El sur de la provincia de Santa Fe (32º 25´ - 33º 48´ S; 60º 20´ - 62º 00´ O) pertenece al área sojera núcleo, donde el 80% de la ...