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Resumen
Fusarium graminearum is the primary causal agent of Fusarium head blight of wheat in Argentina. This disease affects yield losses and quality of grains, reducing the wheat end-use, also causing mycotoxin contamination. In this study, the genetic variability and deoxynivalenol (DON) potential/production of F. graminearum sensu stricto (s.s.) isolates obtained from wheat samples of the 2009, 2010, and 2011 growing seasons from a single location in Argentina [ver mas...]
dc.contributor.authorOrtega, Leonel Maximilano
dc.contributor.authorDinolfo, María Inés
dc.contributor.authorAstoreca, Andrea Luciana
dc.contributor.authorAlberione, Enrique Javier
dc.contributor.authorStenglein, Sebastian Alberto
dc.contributor.authorAlconada Magliano, Teresa Maria
dc.date.accessioned2018-05-22T15:09:40Z
dc.date.available2018-05-22T15:09:40Z
dc.date.issued2016-01
dc.identifier.issn1617-416X
dc.identifier.issn1861-8952
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1007/s11557-015-1147-7
dc.identifier.urihttps://link.springer.com/article/10.1007/s11557-015-1147-7
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/2454
dc.description.abstractFusarium graminearum is the primary causal agent of Fusarium head blight of wheat in Argentina. This disease affects yield losses and quality of grains, reducing the wheat end-use, also causing mycotoxin contamination. In this study, the genetic variability and deoxynivalenol (DON) potential/production of F. graminearum sensu stricto (s.s.) isolates obtained from wheat samples of the 2009, 2010, and 2011 growing seasons from a single location in Argentina were evaluated. The genetic variability detected using inter-simple sequence repeat (ISSR) was analyzed in relation to the in vitro deoxynivalenol production, the main monitored and quantified mycotoxin according to the current regulations for the international marketing of cereals. Of the 68 F. graminearum s.s. isolates obtained in this study, 95 % showed a different banding pattern with ISSR molecular markers and a high variability was detected within the population. However, no clustering was found in relation with year or DON production. All isolates amplify for the DON-related gene and a high variability in DON production was observed among the isolates, with production values between non-producers and 1741 μg/g. The results suggest that the F. graminearum s.s. population varies significantly in both genetic structure and toxin production in a limited sampled area.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.sourceMycological progress 15 : 1. (January 2016)es_AR
dc.subjectEnfermedades de las Plantases_AR
dc.subjectPlant Diseaseseng
dc.subjectGibberella Zeaees_AR
dc.subjectTrigoes_AR
dc.subjectWheateng
dc.subjectFusariumes_AR
dc.subjectFusariosises_AR
dc.subjectMarcadores Genéticoses_AR
dc.subjectGenetic Markerseng
dc.subject.otherFusarium Graminearumes_AR
dc.subject.otherArgentinaes_AR
dc.titleMolecular and mycotoxin characterization of Fusarium graminearum isolates obtained from wheat at a single field in Argentinaes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenEEA Marcos Juárezes_AR
dc.description.filFil: Ortega, Leonel Maximilano. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Dinolfo, María Inés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Astoreca, Andrea Luciana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Alberione, Enrique Javier. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Marcos Juárez; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Stenglein, Sebastian Alberto. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Cientifico Tecnolológico Mar del Plata. Instituto de Investigaciones en Biodiversidad y Biotecnología. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Microbiología; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Alconada Magliano, Teresa Maria. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales. Universidad Nacional de la Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Fermentaciones Industriales; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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