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Resumen
The Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the
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dc.contributor.author | Cattaneo, Florencia | |
dc.contributor.author | Costamagna, Milena Soledad | |
dc.contributor.author | Zampini, Iris Catiana | |
dc.contributor.author | Sayago, Jorge Esteban | |
dc.contributor.author | Alberto, María Rosa | |
dc.contributor.author | Chamorro, Verónica Celeste | |
dc.contributor.author | Pazos, Adriana Alejandra | |
dc.contributor.author | Thomas-Valdés, S. | |
dc.contributor.author | Schmeda Hirschmann, G. | |
dc.contributor.author | Isla, María Inés | |
dc.date.accessioned | 2018-05-16T13:16:49Z | |
dc.date.available | 2018-05-16T13:16:49Z | |
dc.date.issued | 2016-10-01 | |
dc.identifier.issn | 0308-8146 | |
dc.identifier.other | https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2016.03.115 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12123/2410 | |
dc.identifier.uri | https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616304988 | |
dc.description.abstract | The Prosopis alba seed is a waste material in the process to produce pod flour. To suggest a potential use of these seeds it is necessary to determine the nutritional, phytochemical and functional quality of cotyledon flour from Prosopis alba. This flour showed high level of proteins (62%), low content of total carbohydrate and fat. Free polyphenol (1150 ± 20 mg GAE/100 g flour) and carotenoids (10.55 ± 0.05 mg β-CE/100 g flour) compounds were the dominant compounds. The main identified constituents in the polyphenolic extracts were C- glycosyl flavones, including schaftoside, isoschaftoside, vicenin II, vitexin and isovitexin. The extract enriched in polyphenolic compounds exhibited ABTS+ reducing capacity and scavenging activity of H2O2; and was able to inhibit phospholipase, lipoxygenase and cyclooxygenase, three pro-inflammatory enzymes. According to our results, the P. alba cotyledon flour could be considered as a new alternative in the formulation of functional foods or food supplements. | eng |
dc.format | application/pdf | es_AR |
dc.language.iso | eng | es_AR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | es_AR |
dc.source | Food chemistry 208 : 89-96. (October 2016) | es_AR |
dc.subject | Prosopis Alba | es_AR |
dc.subject | Harinas | es_AR |
dc.subject | Flours | eng |
dc.subject | Procesamiento de Alimentos | es_AR |
dc.subject | Food Processing | eng |
dc.subject | Nutrientes | es_AR |
dc.subject | Nutrients | eng |
dc.subject | Proteínas | es_AR |
dc.subject | Proteins | eng |
dc.title | Flour from Prosopis alba cotyledons: a natural source of nutrient and bioactive phytochemicals | es_AR |
dc.type | info:ar-repo/semantics/artículo | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_AR |
dc.description.origen | Instituto de Tecnología de Alimentos | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Cattaneo, Florencia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Costamagna, Milena Soledad. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Zampini, Iris Catiana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Sayago, Jorge Esteban. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Alberto, María Rosa. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Chamorro, Verónica Celeste. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Pazos, Adriana Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Tecnología de Alimentos; Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Thomas-Valdés, S. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales; Chile | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Schmeda Hirschmann, G. Universidad de Talca. Instituto de Química de Recursos Naturales. Laboratorio de Química de Productos Naturales; Chile | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Isla, Maria Ines. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Tucumán. Instituto de Quimica del Noroeste; Argentina. Universidad Nacional de Tucumán. Facultad de Ciencias Naturales e Instituto Miguel Lillo; Argentina. | es_AR |
dc.subtype | cientifico |
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