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Vid : Fitoplasmas
(2015) -
Vine age affects vine performance, grape and wine chemical and sensory composition of cv. Zinfandel from California
(American Society for Enology and Viticulture (ASEV), 2022-10-18)The wine industry regards old vines as nonpareil because of the vine’s decreased capacity to set and mature fruit, which results in superior wine quality. Here we report the viticultural, chemical, and sensory effects of ... -
Vineyard zoning of cv Bonarda argentine (Vitis vinífera L.), from Sentinel satellite images and three vegetation indexes = Zonificación de un viñedo de cv Bonarda argentina (Vitis vinífera L.) a partir de imágenes del satélite Sentinel y tres índices de vegetación
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2019-12)This study describes the results and conclusions obtained from vineyard zoning in Mendoza by using three vegetation indexes (NDVI, EVI and SAVI). Such indexes were calculated from spectral signals received by the Sentinel- ... -
Vino bretado: ¿complejo o defectuoso? Límite entre su aceptación y su rechazo desde una perspectiva de gestión de la calidad
(Universidad Juan Agustin Maza, 2022-11-11)Una alteración particular de vinos es causada por levaduras del género Brettanomyces, defecto conocido como «bretado» o «brett», el cual se percibe tanto como un atributo positivo o negativo, dependiendo de los niveles de ... -
Vino, actores y tramas: espacios de concertación de políticas en la vitivinicultura argentina
(Universidad Rovira i Virgili, 2020-06)El objetivo general de este artículo es analizar los espacios de concertación existentes en la vitivinicultura argentina en 2019 y las relaciones de poder que se desarrollan en su seno, a partir de la descripción ... -
Vinos y variedades patrimoniales : resumen de las Primeras Jornadas Latinoamericanas
(Centro Regional Mendoza-San Juan, 2021-09-07)La vid es uno de los cultivos frutales más importantes del mundo. En Latinoamérica, las primeras plantas de vid fueron introducidas por los colonizadores españoles a inicios del siglo XVI. En cada uno de estos países, se ... -
Viruela holandesa o mal de munición Wilsonomyces carpophilus
(EEA La Consulta, INTA, 2022-08-24)En Argentina la enfermedad fue citada por Spegazzini en 1910 y señalada por primera vez en Mendoza en 1916. Desde entonces se ha manifestado con mayor o menor importancia según los años, en función de la frecuencia de ... -
Virus de las manchas cloróticas del manzano ACLSV
(EEA La Consulta, INTA, 2022-08-25)El ACLSV es miembro del género Trichovirus, de la familia Flexiviridae. Este virus es uno de los más distribuidos mundialmente e induce una gran variedad de síntomas en frutales. El ACLSV se informó por primera vez en Malus ... -
Virus del anillado necrótico de los Prunus PNRSV
(EEA La Consulta, INTA, 2022-09-01)El virus del anillado necrótico de los Prunus (PNRSV) es un virus fitopatógeno ampliamente difundido que afecta a especies del género Prunus (durazneros, nectarinos, ciruelos, cerezos y almendros). El virus pertenece a la ... -
Virus del enanismo de los Prunus PDV
(EEA La Consulta, INTA, 2022-09-01)El enanismo de los Prunus es causado por el Prune Dwarf Virus (PDV), un virus fitopatógeno de la familia Bromoviridae y del género Ilarvirus. La enfermedad fue observada por primera vez en Francia en 1768 y en Inglaterra ... -
Vista Flores, consenso y conflicto en un territorio de heterogeneidades : Mendoza, 2009
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional del Litoral, 2010)En los últimos años ha tomado relevancia el concepto de desarrollo asociado al de territorio como una mirada superadora a las propuestas de las corrientes neoliberales. Desde algunas posturas, no se toman en cuenta las ... -
Volatile organic compounds characterized from grapevine (Vitis vinifera L. cv. Malbec) berries increase at pre-harvest and in response to UV-B radiation
(2013-12)Ultraviolet-B solar radiation (UV-B) is an environmental signal with biological effects in plant tissues. Recent investigations have assigned a protective role of volatile organic compounds (VOCs) in plant tissues submitted ... -
Volatile Profile Characterization of Extra Virgin Olive Oils from Argentina by HS-SPME/GC-MS and Multivariate Pattern Recognition Tools
(2014-11)The distinctive aroma of virgin olive oil is attributed to a large number of chemical compounds of different classes such as aldehydes, alcohols, esters, hydrocarbons, ketones, furans, and other volatile compounds that are ... -
Volatiles of essential oils and yeast derivatives influence mating behaviour of Anastrepha fraterculus males under field cage conditions
(Wiley, 2024-03-25)The sterile insect technique (SIT) is used for the management of tephritid fruit fly pests. The South American fruit fly, Anastrepha fraterculus (Wiedemann) (Diptera: Tephritidae), is one potential pest to be targeted by ... -
Voluntarismo de mujeres en ámbitos rurales
(Friedrich Ebert Stiftung (Alemania), 2021)Escribimos estas líneas con ilusión y como un espacio para la reflexión sobre nuestras prácticas de trabajo cotidianas. Somos trabajadoras del Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA) en la provincia de San ... -
Water productivity and net profit of high-density olive orchards in San Juan, Argentina
(Elsevier, 2021-04-08)Olive cultivation in Argentina has experienced an important expansion based on large-scale development of high density (HD) olive orchards. Intensification has led to yield increases, but, because of the high annual ETo ... -
Water relations, biochemical – physiological and yield responses of olive trees (Olea europaea L. cvs. Arbequina and Manzanilla) under drought stress during the pre-flowering and flowering period
(Elsevier, 2013-07)In arid and semiarid regions from Argentina, where the main olive production areas are located, evapotranspiration is high and rainfall is minimal during winter and spring months, as compared with the Mediterranean region ... -
Water: tools and functions to estimate actual evapotranspiración using Land Surface Energy Balance Models in R
(2016-12)The crop water requirement is a key factor in the agricultural process. It is usually estimated throughout actual evapotranspiration (ETa). This parameter is the key to develop irrigation strategies, to improve water use ... -
Web-Based System for the Remote Monitoring and Management of Precision Irrigation: A Case Study in an Arid Region of Argentina
(MDPI, 2018-11-09)This article presents a description of the design, development, and implementation of web-based software and dedicated hardware which allows for the remote monitoring and control of a drip irrigation system. The hardware ...