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Resumen
Experts give scores to wines, which are quality proxies for marketers and buyers. The production of scores proxying wine quality is explained by a set of observable objective attributes, plus another set of unobservable and subjective (sensory) features, and randomness. Is it possible to use a Stochastic Frontier Approach (SFA) to understand whether objective and subjective (sensory) characteristics of wines explain the differences in ‘producing’ wine
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Los expertos califican los vinos para ayudar a los vendedores y compradores a identificar su calidad. La calidad del vino se determina por atributos objetivos observables, como también por características no observables y subjetivas (sensoriales) y aleatorias. ¿Se puede usar la técnica de frontera estocástica para analizar si las características objetivas y subjetivas (sensoriales) de los vinos explican las diferencias en las puntuaciones que reciben? En
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dc.contributor.author | Ferro, Gustavo Adolfo | |
dc.contributor.author | Gatti, Nicolas | |
dc.date.accessioned | 2024-11-01T10:11:57Z | |
dc.date.available | 2024-11-01T10:11:57Z | |
dc.date.issued | 2024-10 | |
dc.identifier.citation | Ferro, G., & Gatti, N. (2024). Explaining wine scores through stochastic frontier analysis. An intent to measure sensory non-observable attributes. Journal of Wine Research, 1–20. https://doi.org/10.1080/09571264.2024.2421548 | es_AR |
dc.identifier.issn | 1469-9672 | |
dc.identifier.issn | 0957-1264 | |
dc.identifier.other | https://doi.org/10.1080/09571264.2024.2421548 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12123/20032 | |
dc.identifier.uri | https://www.tandfonline.com/doi/10.1080/09571264.2024.2421548 | |
dc.description.abstract | Experts give scores to wines, which are quality proxies for marketers and buyers. The production of scores proxying wine quality is explained by a set of observable objective attributes, plus another set of unobservable and subjective (sensory) features, and randomness. Is it possible to use a Stochastic Frontier Approach (SFA) to understand whether objective and subjective (sensory) characteristics of wines explain the differences in ‘producing’ wine scores? We estimate a wine quality stochastic frontier production function, using a database of 1800 top-scored wines, in 18 years-window encompassing objective determinants that largely explain the scores (price, production, year, grape, country, etcetera), being aware that sensory aspects related to wine grading are unobservable. We find that the observable variables explain part of the ‘efficiency’ in attaining scores and suggest that ‘inefficiency’ in score generation can be attributed to unobservable (sensory) variables. | eng |
dc.description.abstract | Los expertos califican los vinos para ayudar a los vendedores y compradores a identificar su calidad. La calidad del vino se determina por atributos objetivos observables, como también por características no observables y subjetivas (sensoriales) y aleatorias. ¿Se puede usar la técnica de frontera estocástica para analizar si las características objetivas y subjetivas (sensoriales) de los vinos explican las diferencias en las puntuaciones que reciben? En este estudio, se calculó una función de frontera estocástica de producción de la calidad del vino utilizando información sobre 1800 vinos de alta puntuación que abarca una ventana de 18 años. Se consideraron factores como el precio, la producción, el año, la uva, el país, etc., aunque se reconoce que los aspectos sensoriales no se pueden medir directamente. Encontramos que las variables observables contribuyen a la “eficiencia” en la obtención de puntajes, mientras que la ”ineficiencia” en la generación de puntajes puede deberse a variables no observables (sensoriales). | spa |
dc.format | application/pdf | es_AR |
dc.language.iso | eng | es_AR |
dc.publisher | Taylor and Francis | es_AR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | es_AR |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/ | es_AR |
dc.source | Journal of Wine Research : 1-20. (Published online: 28 Oct 2024) | es_AR |
dc.subject | Vinos | es_AR |
dc.subject | Wines | eng |
dc.subject | Quality | eng |
dc.subject | Calidad | es_AR |
dc.subject | Modelos Estocásticos | es_AR |
dc.subject | Stochastic Models | eng |
dc.subject.other | Stochastic Frontier Approach | eng |
dc.subject.other | Fronteras Estocásticas | es_AR |
dc.subject.other | Stochastic Frontier Analysis | eng |
dc.title | Explaining wine scores through stochastic frontier analysis: an intent to measure sensory non-observable attributes | es_AR |
dc.type | info:ar-repo/semantics/artículo | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_AR |
dc.rights.license | Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0) | es_AR |
dc.description.origen | Centro de Investigación en Economía y Prospectiva | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Ferro, Gustavo Adolfo. Universidad del Centro de Estudios Macroeconómicos de Argentina (UCEMA); Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Ferro, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Gatti, Nicolás. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro de Investigación en Economía y Prospectiva (CIEP); Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Gatti, Nicolás. Universidad del Centro de Estudios Macroeconómicos de Argentina (UCEMA); Argentina | es_AR |
dc.subtype | cientifico |
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