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Resumen
Experts give scores to wines, which are quality proxies for marketers and buyers. The production of scores proxying wine quality is explained by a set of observable objective attributes, plus another set of unobservable and subjective (sensory) features, and randomness. Is it possible to use a Stochastic Frontier Approach (SFA) to understand whether objective and subjective (sensory) characteristics of wines explain the differences in ‘producing’ wine [ver mas...]
 
Los expertos califican los vinos para ayudar a los vendedores y compradores a identificar su calidad. La calidad del vino se determina por atributos objetivos observables, como también por características no observables y subjetivas (sensoriales) y aleatorias. ¿Se puede usar la técnica de frontera estocástica para analizar si las características objetivas y subjetivas (sensoriales) de los vinos explican las diferencias en las puntuaciones que reciben? En [ver mas...]
 
dc.contributor.authorFerro, Gustavo Adolfo
dc.contributor.authorGatti, Nicolas
dc.date.accessioned2024-11-01T10:11:57Z
dc.date.available2024-11-01T10:11:57Z
dc.date.issued2024-10
dc.identifier.citationFerro, G., & Gatti, N. (2024). Explaining wine scores through stochastic frontier analysis. An intent to measure sensory non-observable attributes. Journal of Wine Research, 1–20. https://doi.org/10.1080/09571264.2024.2421548es_AR
dc.identifier.issn1469-9672
dc.identifier.issn0957-1264
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1080/09571264.2024.2421548
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/20032
dc.identifier.urihttps://www.tandfonline.com/doi/10.1080/09571264.2024.2421548
dc.description.abstractExperts give scores to wines, which are quality proxies for marketers and buyers. The production of scores proxying wine quality is explained by a set of observable objective attributes, plus another set of unobservable and subjective (sensory) features, and randomness. Is it possible to use a Stochastic Frontier Approach (SFA) to understand whether objective and subjective (sensory) characteristics of wines explain the differences in ‘producing’ wine scores? We estimate a wine quality stochastic frontier production function, using a database of 1800 top-scored wines, in 18 years-window encompassing objective determinants that largely explain the scores (price, production, year, grape, country, etcetera), being aware that sensory aspects related to wine grading are unobservable. We find that the observable variables explain part of the ‘efficiency’ in attaining scores and suggest that ‘inefficiency’ in score generation can be attributed to unobservable (sensory) variables.eng
dc.description.abstractLos expertos califican los vinos para ayudar a los vendedores y compradores a identificar su calidad. La calidad del vino se determina por atributos objetivos observables, como también por características no observables y subjetivas (sensoriales) y aleatorias. ¿Se puede usar la técnica de frontera estocástica para analizar si las características objetivas y subjetivas (sensoriales) de los vinos explican las diferencias en las puntuaciones que reciben? En este estudio, se calculó una función de frontera estocástica de producción de la calidad del vino utilizando información sobre 1800 vinos de alta puntuación que abarca una ventana de 18 años. Se consideraron factores como el precio, la producción, el año, la uva, el país, etc., aunque se reconoce que los aspectos sensoriales no se pueden medir directamente. Encontramos que las variables observables contribuyen a la “eficiencia” en la obtención de puntajes, mientras que la ”ineficiencia” en la generación de puntajes puede deberse a variables no observables (sensoriales).spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherTaylor and Francises_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es_AR
dc.sourceJournal of Wine Research : 1-20. (Published online: 28 Oct 2024)es_AR
dc.subjectVinoses_AR
dc.subjectWineseng
dc.subjectQualityeng
dc.subjectCalidades_AR
dc.subjectModelos Estocásticoses_AR
dc.subjectStochastic Modelseng
dc.subject.otherStochastic Frontier Approacheng
dc.subject.otherFronteras Estocásticases_AR
dc.subject.otherStochastic Frontier Analysiseng
dc.titleExplaining wine scores through stochastic frontier analysis: an intent to measure sensory non-observable attributeses_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)es_AR
dc.description.origenCentro de Investigación en Economía y Prospectivaes_AR
dc.description.filFil: Ferro, Gustavo Adolfo. Universidad del Centro de Estudios Macroeconómicos de Argentina (UCEMA); Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Ferro, Gustavo Adolfo. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Gatti, Nicolás. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Centro de Investigación en Economía y Prospectiva (CIEP); Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Gatti, Nicolás. Universidad del Centro de Estudios Macroeconómicos de Argentina (UCEMA); Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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