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Resumen
Bread wheat is one of the main crops cultivated worldwide that can be affected by fungal diseases as Fusarium head blight. The aim of this work was to analyze the effect of sowing date and nitrogen fertilization on the F. graminearum-wheat interaction. The experiment was carried out involving two sowing dates with different nitrogen fertilization and F. graminearum inoculation treatments. A total of 32 variables related to the disease parameters, [ver mas...]
dc.contributor.authorArata, Gonzalo Joaquin
dc.contributor.authorMartínez, Mauro
dc.contributor.authorElguezábal, Constanza
dc.contributor.authorRojas, Dante Emanuel
dc.contributor.authorCristos, Diego Sebastian
dc.contributor.authorDinolfo, María Inés
dc.contributor.authorArata, Agustin Francisco
dc.dateinfo:eu-repo/date/embargoEnd/2023-02-16
dc.date.accessioned2022-02-16T10:55:34Z
dc.date.available2022-02-16T10:55:34Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.issn0889-1575
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/j.jfca.2021.104364
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/11161
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0889157521005640
dc.description.abstractBread wheat is one of the main crops cultivated worldwide that can be affected by fungal diseases as Fusarium head blight. The aim of this work was to analyze the effect of sowing date and nitrogen fertilization on the F. graminearum-wheat interaction. The experiment was carried out involving two sowing dates with different nitrogen fertilization and F. graminearum inoculation treatments. A total of 32 variables related to the disease parameters, mycotoxin production, grain quality, gluten composition, and seed deterioration were evaluated. Disease severity was significantly increased after F. graminearum inoculation (2.2-fold) while mycotoxin production increased significantly for the delayed sowing date: deoxynivalenol (3.2-fold), 3-ADON (3.6-fold), nivalenol (8-fold), and zearalenone (5-fold). Regarding grain quality, the delayed sowing date showed a decrease in the protein percentage (-15 %) and gluten concentration (-17.9 %), while an increase of test weight (+6.2 %) was observed. Seed deterioration variables showed differences among longevity parameters showing an increase in seed vigor and viability in the late sowing date. In conclusion, sowing date and nitrogen fertilization could affect FHB severity, mycotoxin contamination, and grain quality. Resumen: El trigo pan es uno de los principales cultivos cultivados en todo el mundo que puede verse afectado por enfermedades fúngicas como el tizón de la cabeza por Fusarium. El objetivo de este trabajo fue analizar el efecto de la fecha de siembra y la fertilización con nitrógeno sobre la interacción F. graminearum-trigo. El experimento se realizó con dos fechas de siembra con diferentes tratamientos de fertilización nitrogenada e inoculación de F. graminearum. Se evaluaron un total de 32 variables relacionadas con los parámetros de la enfermedad, producción de micotoxinas, calidad del grano, composición del gluten y deterioro de la semilla. La gravedad de la enfermedad aumentó significativamente después de la inoculación de F. graminearum (2,2 veces) mientras que la producción de micotoxinas aumentó significativamente para la fecha de siembra retrasada: deoxinivalenol (3,2 veces), 3-ADON (3,6 veces), nivalenol (8 veces) y zearalenona (5 veces). En cuanto a la calidad del grano, la fecha de siembra retrasada mostró una disminución en el porcentaje de proteína (-15%) y concentración de gluten (-17,9%), mientras que se observó un aumento del peso específico (+6,2%). Las variables de deterioro de la semilla mostraron diferencias entre los parámetros de longevidad mostrando un aumento en el vigor y la viabilidad de la semilla en la fecha de siembra tardía. En conclusión, la fecha de siembra y la fertilización con nitrógeno podrían afectar la severidad de FHB, la contaminación por micotoxinas y la calidad del grano.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherElsevier
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesses_AR
dc.sourceJournal of Food Composition and Analysis 107 : 104364. (April 2022)es_AR
dc.subjectBreadeng
dc.subjectPanes_AR
dc.subjectWheateng
dc.subjectTrigoes_AR
dc.subjectFecha de Siembra
dc.subjectSowing Dateeng
dc.subjectTrigo Harinero
dc.subjectSoft Wheateng
dc.subjectEnfermedades Fungosas
dc.subjectFungal Diseaseseng
dc.subject.otherFusarium graminearumes_AR
dc.subject.otherFood Analysiseng
dc.subject.otherAnálisis de Alimentoses_AR
dc.subject.otherFood Compositioneng
dc.subject.otherComposición de Alimentoses_AR
dc.subject.otherGlutenes_AR
dc.subject.otherMycotoxin Nitrogeneng
dc.subject.otherNitrógeno de Micotoxinases_AR
dc.subject.otherSeed Viabilityeng
dc.subject.otherViabilidad de la Semillaes_AR
dc.subject.otherBread Wheateng
dc.subject.otherTrigo Panes_AR
dc.titleEffects of sowing date, nitrogen fertilization, and Fusarium graminearum in an Argentinean bread wheat: Integrated analysis of disease parameters, mycotoxin contamination, grain quality, and seed deteriorationes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersiones_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Arata, Gonzalo Joaquin. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (IFEVA-CONICET). Instituto de Fisiología y Ecología Vinculado a la Agricultura; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Arata, Gonzalo Joaquin. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Departamento de Producción Vegetal. Cátedra de Cultivos Industriales; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Arata, Gonzalo Joaquin. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Genética y Evolución; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Martínez, Mauro. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB)-CICBA-INBIOTEC-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Martínez, Mauro. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Cátedra de Mejoramiento Genético Vegetal; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Elguezábal, Constanza. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Rojas, Dante Emanuel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos. Área de Protección de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Cristos, Diego Sebastian. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos. Área de Protección de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Dinolfo, María Inés. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB)-CICBA-INBIOTEC-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Arata, Agustin Francisco. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Laboratorio de Biología Funcional y Biotecnología (BIOLAB)-CICBA-INBIOTEC-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Arata, Agustin Francisco. Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Centro de Investigaciones Integradas sobre Sistemas Agronómicos Sustentables (CIISAS); Argentina.es_AR
dc.subtypecientifico


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