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Abstract
Chloris gayana is a warm-season grass, often cultivated in areas where soil salinity is a major constraint for forage production. Five cultivars (2 unselected populations and 3 synthetic varieties) were evaluated through agronomic traits as well as Inter Simple Sequence Repeats (ISSRs) and Sequence-related Amplified Polymorphism (SRAP) molecular markers. The consensus between both agronomic and molecular data sets was high (>99%) suggesting that both [ver mas...]
 
Chloris gayana es una gramínea subtropical, frecuentemente cultivada en áreas donde la salinidad del suelo es una limitación importante para la producción forrajera. En Córdoba, Argentina, fueron evaluadas por sus características agronómicas y moleculares (ISSR y SRAP) cinco cultivares (dos poblaciones no-selectas y tres variedades sintéticas) de esta especie. El consenso entre ambos tipos de datos fue alto (>99%) sugiriendo que las caracterizaciones [ver mas...]
 
dc.contributor.authorRibotta, Andrea Noemi
dc.contributor.authorLopez Colomba, Eliana
dc.contributor.authorBollati, Graciela P.
dc.contributor.authorStriker, Gustavo Gabriel
dc.contributor.authorCarloni, Edgardo José
dc.contributor.authorGriffa, Sabrina Mariana
dc.contributor.authorQuiroga, Mariana Paola
dc.contributor.authorTommasino, Exequiel Arturo
dc.contributor.authorGrunberg, Karina
dc.date.accessioned2020-11-30T11:30:31Z
dc.date.available2020-11-30T11:30:31Z
dc.date.issued2019-01
dc.identifier.issn2346-3775
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.17138/tgft(7)14-24
dc.identifier.urihttps://www.tropicalgrasslands.info/index.php/tgft/article/view/449
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/8342
dc.description.abstractChloris gayana is a warm-season grass, often cultivated in areas where soil salinity is a major constraint for forage production. Five cultivars (2 unselected populations and 3 synthetic varieties) were evaluated through agronomic traits as well as Inter Simple Sequence Repeats (ISSRs) and Sequence-related Amplified Polymorphism (SRAP) molecular markers. The consensus between both agronomic and molecular data sets was high (>99%) suggesting that both systems provided similar estimates of genetic relationships. The analysis revealed that synthetic varieties, Finecut, Topcut and Santana, were the most genetically different cultivars, whereas the unselected populations, Pioneer and Katambora, were closely related. Responses to salinity stress during germination and early vegetative growth stages were evaluated in only the synthetic varieties. The results showed that Finecut and Santana were able to germinate in the same proportion as controls even at concentrations of 200 mM NaCl. Under hydroponic conditions, Santana attained approximately 20% higher total dry weight than the other 2 varieties and the longest roots. Finecut presented the highest root dry weight. These results suggested that Santana and Finecut showed high salinity tolerance at germination and early vegetative growth stages, both crucial phases when seeking a successful pasture establishment, particularly in saline environments. Further studies in the field are needed to determine if these hydroponic results are reproduced under field conditions.eng
dc.description.abstractChloris gayana es una gramínea subtropical, frecuentemente cultivada en áreas donde la salinidad del suelo es una limitación importante para la producción forrajera. En Córdoba, Argentina, fueron evaluadas por sus características agronómicas y moleculares (ISSR y SRAP) cinco cultivares (dos poblaciones no-selectas y tres variedades sintéticas) de esta especie. El consenso entre ambos tipos de datos fue alto (>99%) sugiriendo que las caracterizaciones proporcionaron estimaciones similares de las relaciones genéticas. Los resultados mostraron que las variedades sintéticas, Finecut, Topcut y Santana, fueron las más genéticamente diferentes mientras que las poblaciones no-selectas, Pioneer y Katambora, estuvieron estrechamente relacionadas. En las tres variedades sintéticas se evaluó también la respuesta a salinidad en germinación y plántula. Los resultados mostraron que Finecut y Santana germinaron en la misma proporción que los controles, incluso a concentraciones de 200 mM NaCl. En condiciones de hidroponía, Santana alcanzó 20% más de peso seco total y raíces más largas que las otras dos variedades. Finecut presentó el mayor peso seco de raíz. Estos resultados sugieren que Santana y Finecut mostraron alta tolerancia a salinidad en germinación y plántula, etapas cruciales cuando se piensa en el establecimiento exitoso de una pastura, particularmente en ambientes salinos.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherCIATes_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.sourceTropical Grasslands-Forrajes Tropicales 7 (1) : 14–24 (2019)es_AR
dc.subjectChloris gayanaes_AR
dc.subjectCrecimientoes_AR
dc.subjectGrowtheng
dc.subjectMarcadores Genéticoses_AR
dc.subjectGenetic Markerseng
dc.subjectTolerancia a la Sales_AR
dc.subjectSalt Toleranceeng
dc.subjectVariedadeses_AR
dc.subjectVarietieseng
dc.subject.otherMarcadores Moleculareses_AR
dc.titleAgronomic and molecular characterization of Chloris gayana cultivars and salinity response during germination and early vegetative growthes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenInstituto de Fisiología y Recursos Genéticos Vegetaleses_AR
dc.description.filFil: Ribotta, Andrea Noemi. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Fisiología y Recursos Genéticos Vegetales; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Lopez Colomba, Eliana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Fisiología y Recursos Genéticos Vegetales; Argentina. Universidad Católica de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Bollati, Graciela P. Universidad Católica de Córdoba. Facultad de Ciencias Agropecuarias; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Striker, Gustavo Gabriel. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas vinculadas a la Agricultura. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía. Instituto de Investigaciones Fisiológicas y Ecológicas vinculadas a la Agricultura; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Carloni, Edgardo José. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Fisiología y Recursos Genéticos Vegetales; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Griffa, Sabrina Mariana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Fisiología y Recursos Genéticos Vegetales; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Quiroga, Mariana Paola. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Fisiología y Recursos Genéticos Vegetales; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Tommasino, Exequiel Arturo. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Fisiología y Recursos Genéticos Vegetales; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Grunberg, Karina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Fisiología y Recursos Genéticos Vegetales; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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