• Artificial selection for grain yield has increased net CO2 exchange of the ear leaf in maize crops 

      Cagnola, Juan I.; Parco, Martín; Rotili, Diego Hernán; Ploschuk, Edmundo L.; Curin, Facundo; Amas, Juan Ignacio; Luque, Sergio F.; Maddonni, Gustavo Angel; Otegui, María Elena; Casal, Jorge José (Oxford University Press, 2021-03)
      Identifying the physiological traits indirectly selected during the search for high-yielding maize hybrids is useful for guiding further improvements. To investigate such traits, in this study we focused on the critical ...
    • Calidad del grano 

      Cirilo, Alfredo Gabriel; Izquierdo, Natalia (MAIZAR, Asociación Maíz y Sorgo Argentino, 2023)
      Existe una amplia gama de tipos de granos de maíz. Las diferencias entre estos maíces radican en el tamaño, forma y color del grano, la dureza de su endosperma y la composición química. Tales diferencias condicionan la ...
    • La calidad industrial y los golpes de calor durante el llenado de los granos de maíz 

      Mayer, Luis Ignacio; Cirilo, Alfredo Gabriel; Maddonni, Gustavo Angel (Universidad Nacional de Rosario, Kellogg´s y Dacsa Group, 2020-10)
      La producción de maíces con calidad diferenciada como el colorado duro o flint y el pisingallo o popcorn constituye una alternativa viable para acceder a un mercado de precios más favorables que los ofrecidos en el mercado ...
    • Calidad nutricional de maíz almacenado en bolsa plástica 

      Azcona, Jorge Oscar; Iglesias, Bernardo Fabricio; Charriere, Maria Viviana; Schang, Marcelo Jorge (2017-09)
      Se evaluó el efecto del contenido de humedad de maíz almacenado en bolsas plásticas sobre la calidad comercial, energía metabolizable verdadera (EMV) y crecimiento de los pollos. También se cuantificó la opción de proteger ...
    • Changes in number and weight of wheat and triticale grains to manipulation in source-sink relationship 

      Ballesteros Rodríguez, Elia; Martínez Rueda, Carlos Gustavo; Morales Rosales, E. J.; Estrada Campuzano, Gaspar; Gonzalez, Fernanda Gabriela (Hindawi, 2019-01)
      The source-sink ratio experimental manipulation has helped to define whether a crop is limited by source or sink or co-limited by both. There is no evidence in triticale of source-sink manipulations effects on yield and ...
    • Cómo guardar granos húmedos sin perder calidad 

      Roskopf, Rubén Darío; De La Torre, Diego (2018-06)
      El temporal de lluvia, que comenzó a finales de abril y se extendió hasta comienzos de mayo en algunas regiones, provocó la interrupción de las labores de trilla y la aparición de serios problemas vinculados con alta humedad ...
    • Crop management affects dry-milling quality of flint maize kernels 

      Cirilo, Alfredo Gabriel; Actis, Marcos; Andrade, Fernando Hector; Valentinuz, Oscar Rodolfo (Elsevier, 2011-05)
      Dry-milling performance of maize (Zea mays, L.) kernels primarily depends on their hardness. The flint type is harder than the dent and semi-dent maize, yielding a higher proportion of big endosperm pieces in the mill. ...
    • Diallel analysis of kernel weight and grain-filling traits in maize grown under contrasting nitrogen supply 

      Hisse, Ignacio R.; D’Andrea, Karina Elizabeth; Otegui, María Elena (Wiley, 2023-02)
      Understanding the inheritance of maize (Zea mays L.) kernel weight (KW) under contrasting nitrogen (N) supply is crucial for obtaining high KW across diverse N conditions. This work evaluated broad-sense heritability (H2), ...
    • Discriminating post-silking environmental effects on starch composition in maize kernels 

      Martínez, Roberto D.; Cirilo, Alfredo Gabriel; Cerrudo, Aníbal Alejandro; Andrade, Fernando Hector; Izquierdo, Natalia Gabriela (Elsevier, 2019-05)
      Maize (Zea mays L.) endosperms with high amylose proportion are harder and denser than endosperms with low amylose. Environmental conditions could affect amylose/starch ratio. The purpose of this work was to prove the ...
    • Estrés térmico y/o hídrico durante el llenado de grano en soja: impacto sobre el funcionamiento de la fuente y su efecto sobre el rendimiento 

      Ergo, Verónica Vanesa (2013)
      Durante el cultivo de soja son frecuentes episodios de estrés térmico (ET) combinados con insuficiente disponibilidad hídrica, que pueden afectar tanto el rendimiento (Rto) y sus componentes número de granos (NG) y peso ...
    • Fruiting efficiency : an alternative trait to further rise wheat yield 

      Slafer, Gustavo A; Elia, Mónica; Savin, Roxana; García, Guillermo Ariel; Terrile, Ignacio Ismael; Ferrante, Ariel; Miralles, Daniel Julio; Gonzalez, Fernanda Gabriela (2015-07)
      Further improvements in wheat yields are critical, for which increases in grain number would be required. In the recent past, higher grain number was achieved through increased growth of the juvenile spikes before anthesis, ...
    • Genetic gains in grain yield and related physiological attributes in Argentine maize hybrids 

      Luque, Sergio F.; Cirilo, Alfredo Gabriel; Otegui, María Elena (Elsevier, 2006-02)
      Genetic gains in grain yield and related phenotypic attributes have been extensively documented in maize (Zea mays L.), but the effect of breeding on the physiological determinants of grain yield is yet poorly understood. ...
    • Grain hordein content and malt quality as affected by foliar nitrogen fertilisation at heading 

      Prystupa, Pablo; Peton, Andrés; Pagano, Eduardo; Ferraris, Gustavo Nestor; Ventimiglia, Luis Alberto; Loewy, Tomas; Gómez, Federico; Gutierrez-Boem, Flavio Hernán (Wiley, 2021-05)
      Nitrogen fertilisation at heading is a practice for increasing grain protein content in malting barley. The objective of this study was to assess the effects of fertilisation on grain protein, the content and composition ...
    • Kernel weight in maize: genetic control of its physiological and compositional determinants in a dent × flint-caribbean RIL population 

      Mandolino, Cecilia Ines; D´Andrea, Karina Elizabeth; Piedra, Carlina V.; Alvarez Prado, Santiago; Olmos, Sofía Eugenia; Cirilo, Alfredo Gabriel; Otegui, María Elena (Maydica-ist Sper Cerealicoltur, 2016-12)
      The genetic control of maize kernel weight (KW) determination could be studied through its physiological and/ or compositional determinants. Our objective was to dissect the genetic control of maize KW by analyzing its ...
    • Kernel weight responses to the photo-thermal environment in maize dent × flint and flint × flint hybrids 

      Hisse, Ignacio R.; D´Andrea, Karina Elizabeth; Otegui, María Elena (American Society of Agronomy, 2021-02)
      Maize (Zea mays, L.) grain yield is assumed to be source limited during the flowering period but sink limited during grain growth; however, environmental restrictions during active grain filling may strongly affect final ...
    • Llenado y secado del grano en híbridos de maíz liberados entre 1980 y 2016 : efectos de la fecha de siembra 

      Chazarreta, Yésica D.; Amas, Juan Ignacio; Cirilo, Alfredo Gabriel; Otegui, María Elena (Ediciones INTA, 2018-12)
      El atraso en la fecha de siembra (FS) produce cambios en los parámetros que caracterizan las dinámicas de llenado y secado de los granos. Se destaca el mayor porcentaje de humedad del grano en madurez fisiológica (R6) en ...
    • Maize genetic progress in the central Pampas of Argentina: effects of contrasting sowing dates 

      Amas, Juan Ignacio; Fernandez, Javier A.; Curin, Facundo; Cirilo, Alfredo Gabriel; Ciampitti, Ignacio A.; Otegui, María Elena (Elsevier, 2022-05)
      Delayed sowing date of maize (Zea mays L.) has become a broadly adopted practice in the Pampas region of Argentina, because late-sown crops frequently experience a more favorable water balance around flowering and a reduction ...
    • Maíz : efecto de la densidad y espaciamiento entre líneas 

      Ventimiglia, Luis Alberto; Torrens Baudrix, Lisandro (AER 9 de Julio, EEA Pergamino, INTA, 2019-07)
      El maíz es el segundo cultivo en importancia en la Argentina por el volumen producido, aunque en la campaña 2018/19, su producción total llegó a equilibrar a la de soja y es posible que en la próxima campaña, pueda inclusive ...
    • Maíz para grano, comparación de híbridos en 25 de Mayo 

      Masci, Carlos; Ruquet, Valeria; Corbetta, Cristian; Zanettini, Jorge Luis (AER 25 de Mayo, EEA Pergamino, INTA, 2020-07)
      Como toda gramínea, la importancia del maíz en el sistema de rotación de cultivos es el aporte de residuos de lenta descomposición, en comparación con las leguminosas. Este comportamiento genera acumulación de materia ...
    • Maíz para grano, comparación de híbridos en 25 de Mayo 

      Masci, Carlos; Ruquet, Valeria; Corbetta, Cristian; Zanettini, Jorge Luis (AER 25 de Mayo, INTA, 2021-07)
      El cultivo de maíz representa la dinámica actual de constante evolución de la agricultura. Han sido permanentes los avances en cuanto al entendimiento de los factores que determinan el rendimiento y la respuesta a variables ...