• Evaluación de cultivares de triticale para producción de forraje y de grano en INTA EEA Marcos Juárez. Campaña agrícola 2022. 

      Donaire, Guillermo Manuel; Bainotti, Carlos Tomas; Reartes, Fernando; Gomez, Dionisio Tomas; Conde, María Belén (EEA Marcos Juárez, INTA, 2023-04-03)
      El triticale (x Triticosecale Wittmack) es un cereal de invierno generado a través del cruzamiento dirigido entre el trigo y el centeno, destacándose no sólo en su aptitud forrajera para estabilizar y diversificar la oferta ...
    • Evaluación de cultivos de invierno en la Patagonia Austral (Ciclo 2014/2015) 

      Utrilla, Victor Ricardo; Kofalt, Juan Carlos; Andrade, Miguel Alberto; Christiansen, Rodolfo; Cabana, Julio Agustin; Mansilla, José Javier; Persoglia, Andrea Carina; Seeber, German Alejo; Bainotti, Carlos Tomas; Peretti, Carlos Julio (EEA Santa Cruz, INTA, 2015-10-20)
      El presente informe recopila información sobre parámetros fenológicos, productivos y de calidad nutricional de una serie de variedades comerciales de trigo (Triticum aestivum L.) y triticale (X TriticosecaleWittmack)(ciclos ...
    • Identification of leaf rust resistance genes in selected Argentinean bread wheat cultivars by gene postulation and molecular markers 

      Vanzetti, Leonardo Sebastian; Campos, Pablo Eduardo; Demichelis, Melina; Lombardo, Lucio; Aurelia, Paola Romina; Vaschetto, Luis María; Bainotti, Carlos Tomas; Helguera, Marcelo (Pontificia Universidad Católica de Valparaíso, 2011)
      Leaf rust, caused by Puccinia triticina Eriks. is a common and widespread disease of bread wheat (Triticum aestivum L.), in Argentina. Host resistance is the most economical, effective and ecologically sustainable method ...
    • Incidencia de fusariosis de la espiga en cultivares de trigo pan durante 2012-13 en Marcos Juárez (Córdoba–Argentina) 

      Alberione, Enrique Javier; Bainotti, Carlos Tomas; Donaire, Guillermo Manuel; Fraschina, Jorge Alberto; Salines, Jose Hector; Salines, Nicolas; Gomez, Dionisio Tomas; Chulze, Sofia Noemí; Palazzini, Juan Manuel; Mir, Leticia Raquel; Formica, Maria Beatriz; Cuniberti, Martha Beatriz (2015)
      En 2012 se caracterizaron cultivares de trigo frente a ataques severos de Fusariosis de la es-piga en Marcos Juárez en ensayos de RET y bajo infección artifi cial. Se determinó incidencia, severidad rendimiento de ...
    • Influence of cultivar and environment on quality of Latin American wheats 

      Vázquez, Daniel; Berger, Andrés G.; Cuniberti, Martha Beatriz; Bainotti, Carlos Tomas; Zavariz de Miranda, Marta; Scheeren, Pedro Luiz; Jobet, Claudio; Zúñiga, Javier; Cabrera, Graciela; Verges, Rubén; Peña, Roberto Javier (2012-09)
      Wheat consumption is growing, with processors asking for wheat-based products showing better and more consistent quality. Genotype, environment and their interaction (G × E) play an important role in the final expression ...
    • MS INTA 416 : a new Argentinean wheat cultivar carrying Fhb1 and Lr47 resistance genes 

      Bainotti, Carlos Tomas; Lewis, Silvina; Campos, Pablo Eduardo; Alberione, Enrique Javier; Salines, Nicolas; Gomez, Dionisio Tomas; Fraschina, Jorge Alberto; Salines, Jose Hector; Formica, Maria Beatriz; Donaire, Guillermo Manuel; Vanzetti, Leonardo Sebastian; Lombardo, Lucio; Nisi, Marí­a Mercedes; Cuniberti, Martha Beatriz; Mir, Leticia Raquel; Conde, Marí­a Belén; Helguera, Marcelo (2017-09)
      MS INTA 416 is a hard red winter wheat selected for high yield potential and good bread-making quality, combined with moderate resistance to Fusarium-head-blight and high resistance to leaf-rust, due mainly to presence of ...
    • Nueva variedad de trigo pan: MS INTA 622 CL 

      Donaire, Guillermo Manuel; Bainotti, Carlos Tomas; Gomez, Dionisio Tomas; Conde, María Belén; Alberione, Enrique Javier; Salines, Nicolas; Mir, Leticia Raquel; Formica, Maria Beatriz; Vanzetti, Leonardo Sebastian; Lombardo, Lucio; Ghione, Celina Elena; Demichelis, Melina; Chialvo, Eugenia (EEA Marcos Juárez, INTA, 2023-04-12)
      Las variedades de trigo pan que se siembran en Argentina son generadas por programas de mejoramiento genético que se basan en continuos procesos de: generación de variabilidad genética (hibridaciones o cruzamientos, ...
    • Nueva variedad de trigo pan: MS INTA 623 CL 

      Donaire, Guillermo Manuel; Bainotti, Carlos Tomas; Gomez, Dionisio Tomas; Conde, María Belén; Alberione, Enrique Javier; Salines, Nicolas; Mir, Leticia Raquel; Formica, Maria Beatriz; Vanzetti, Leonardo Sebastian; Lombardo, Lucio; Ghione, Celina Elena; Demichelis, Melina; Chialvo, Eugenia (EEA Marcos Juárez, INTA, 2023-03-16)
      Las variedades de trigo pan que se siembran en Argentina son generadas por programas de mejoramiento genético que se basan en continuos procesos de: generación de variabilidad genética (hibridaciones o cruzamientos, ...
    • Relationship between soft wheat flour physicochemical composition and cookie‐making performance 

      Moiraghi, Malena; Vanzetti, Leonardo Sebastian; Bainotti, Carlos Tomas; Helguera, Marcelo; Leon, Alberto Edel; Perez, Gabriela Teresa (Wiley, 2011-03)
      Nowadays in Argentina, cookies, crackers, and cakes are made of flour obtained from bread wheat with additives or enzymes that decrease the gluten strength but increase production costs. The present research work aims to ...
    • Selection of wheat genotypes for water defcit tolerance using diferent drought tolerance indices 

      Balmaceda, Mariana Andrea; Bainotti, Carlos Tomas; Gomez, Dionisio Tomas; Gonzalez, Fernanda Gabriela; Helguera, Marcelo; Ruiz, Monica Beatriz (Springer, 2023-10-23)
      The identifcation of genotypes with high yield and yield stability under drought is the frst step towards the generation of novel lines with better adaptation to climate change variation. The aim of this work was to explore ...
    • Versatilidad de cereales de invierno para diferentes usos en INTA EEA Marcos Juárez durante el año 2020 

      Donaire, Guillermo Manuel; Bainotti, Carlos Tomas; Reartes, Fernando; Arzadún, Martín; Moreyra, Federico; Conde, María Belén (Estación Experimental Agropecuaria Marcos Juárez, INTA, 2021-03)
      En los establecimientos ganaderos generalmente se incluye cierta proporción de verdeos invernales ya que son fundamentales en los eslabones de la planificación de las cadenas forrajeras por la producción de pasto verde, ...