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A simple model of the diffusion phenomena taking place during the debittering process of green table olives
(Instituto de la Grasa, CSIC (España), 2011)The change in the concentration of sodium and calcium ions in the olive flesh and in the lye during the debittering process was quantified. The average concentration of Na increased from 0.0045 to 0,395 meq Na/g of olive ... -
Antifungal activity of native yeasts from different microenvironments against Colletotrichum gloeosporioides on ripe olive fruits
(2017-03)Anthracnose is a fungal disease caused by Colletotrichum species, which mainly affects olive fruits during ripening. The use of yeasts from related and unrelated microenvironments in the control of plant pathogens has ... -
“Antracnosis" o “Aceituna Jabonosa” o “Lepra”
(Consejo Federal de Inversiones, 2019-08-02)La antracnosis del olivo, está causada por el complejo de hongos Colletotrichum acutatum, C. boninense y C. gloeosporioides (Schena et al. ,2014). Es la enfermedad más destructiva del fruto en este cultivo y está ampliamente ... -
Avances en el estudio de la antracnosis del olivo en Argentina: identificación de especies, incidencia y comportamiento frente a fungicidas
(Sociedad Española de Ciencias Hortícolas, 2020-03-23)El cultivo del olivo (Olea europaea) ocupa una superficie de 90.000 ha en Argentina, siendo el principal país productor de aceite de oliva y aceitunas de mesa en América latina, y el quinto exportador de aceituna de mesa ... -
Avances sobre cosecha mecánica de aceituna de mesa en Argentina
(Ediciones INTA; Estación Experimental Agropecuaria San Juan, 2021)La presente publicación pretende brindar al lector los avances sobre mecanización de la aceituna de mesa desarrollados en la Argentina. Estas tareas de I+D se realizaron mediante la articulación entre el sector público y ... -
¿Cómo preparar tus propias conservas de aceitunas?
(EEA Alto Valle, INTA, 2022-03)En la presente cartilla, la Técnica en Alimentación Silvana Quizama (INTA Villa Regina) comparte sus conocimientos en la materia, junto a una selección cuidadosa de recetas e información útil de distintas fuentes. La autora ... -
El cultivo del olivo como alternativa productiva para el noroeste de la Provincia de Río Negro
(EEA Valle Inferior, INTA, 2011-05-07) -
Determinación de patotipos de Verticillium dahliae Kleb. provenientes de las regiones olivícolas del centro y oeste de Argentina y pruebas de virulencia en algodón
(Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Nacional de Córdoba, 2021-06-30)La verticilosis causada por el hongo habitante de suelo Verticillium dahliae Kleb. es una enfermedad que afecta el cultivo del olivo (Olea europaea L.) y algodón (Gossypium hirsutum L.), entre otros. De acuerdo a su ... -
Effect of olive hedgerow orientation on vegetative growth, fruit characteristics and productivity
(2015-08-31)The effect of row orientation on oil production and fruit characteristics was studied, during years 3–6 after planting of the super-high density olive hedgerows (1923 tree/ha) planted at the same row spacing (4 m) in four ... -
Effect of row spacing on vegetative structure, fruit characteristics and oil productivity of N–S and E–W oriented olive hedgerows
(2015-09-22)The effect of row spacing on fruit characteristics and production was studied in two super-high density olive hedgerow orchards planted at three row spacings (5.0, 4.0 and 2.5 m) with the same intra-row tree spacing, one ... -
En San Juan determinaron la fecha óptima de cosecha de las variedades Arbequina y Changlot para obtener aceite de oliva extra virgen
(Ediciones INTA, 2011)Analizando índices de madurez y parámetros como acumulación de aceite, la calidad y la estabilidad oxidativa, en la EEA San Juan INTA determinaron los momentos oportunos para la recolección de aceitunas para las variedades ... -
Estudios bioecológicos para actualizar conocimientos sobre cochinillas (Insecta: Hemiptera) presentes en olivares de Catamarca y La Rioja
(Facultad de Ciencias Agrarias y Forestales, Universidad Nacional de La Plata, 2012)Argentina es el país olivícola más importante del continente Americano, tanto en cantidad de plantas como producción anual obtenida, siendo una actividad asociada a la región oeste y noroeste del país. El olivo constituye ... -
Experiencias de uso del alperujo como abono en la Provincia de Catamarca
(Ediciones INTA; Estación Experimental Agropecuaria Catamarca, INTA, 2018)Catamarca es una de las principales provincias productoras de aceite de oliva, esta actividad genera grandes volúmenes de ALPERUJO. La mayoría de las empresas no realizan gestión de los residuos, y los mismos al no ser ... -
Influence of alternating air injection on the color and “alambrado” of natural black olives cv. Arauco, as compared with the traditional Argentine method
(2015)Ripe black olives cv. Arauco were processed under different conditions to evaluate the effects of alternating air injection (AI) on the color of olives and on spoilage known as “alambrado”, using a system based on the one ... -
Influence of environmental growth temperature on tocopherol and sterol oil concentrations in olive fruit
(Wiley, 2021-10)BACKGROUND: Tocopherols and sterols are minor components of virgin olive oils that contribute to oil quality. Based on observations at different geographical locations, it has been suggested that environmental temperature ... -
Influencia de la temperatura durante el quemado sobre el despellejado en aceitunas variedad Aloreña y Manzanilla Sevillana
(Ediciones INTA, 2019-12)Las aceitunas variedad Manzanilla Sevillana y Aloreña se cocieron en recipientes de 8 litros a temperatura controlada a diferentes intervalos. Aloreña y Manzanilla Sevillana se sometieron a 19-20 °C, 22 °C, 23-24 °C, 25-26 ... -
Olive floral development in different hedgerow positions and orientations as affected by irradiance
(2017-11-18)Irradiance received within the olive hedgerow canopy varies with respect to row orientation, spacing and hedge dimensions. These orchard management criteria offer the opportunity for improving productivity based on ... -
Olive fruit growth, tissue development and composition as affected by irradiance received in different hedgerow positions and orientations
(2016-01-26)Incident radiation strongly influences fruit development, but little is known regarding the specific responses to the radiation differences found at different canopy heights and orientations in the new intensive hedgerow ... -
Plasticity of fruit and oil traits in olive among diferent environments
(Springer Nature, 2019)Olive is a long-living perennial species with a wide geographical distribution, showing a large genetic and phenotypic variation in its growing area. There is an urgent need to uncover how olive phenotypic traits and ... -
El reuso de lejias, una alternativa para disminuir la contaminación en aguas residuales en la elaboración de aceitunas verdes de la variedad Arauco
(2015)Las aceitunas de la variedad Arauco se colocaron con lejía al 2,25% durante ocho horas en bidones por triplicado. La lejía se reutilizó previa restitución del título hasta diez veces. Luego se lavaron con agua estanca ...