• Efecto de la aplicación de plasmas no térmicos sobre la microestructura de rodajas de manzanas antes y después del envasado con diferentes películas 

      Denoya, Gabriela Inés; Apóstolo, Nancy Mariel; Sanow, Luis Claudio; Cejas, Ezequiel; Fina, Brenda Lorena; Chamorro Garcés, Juan Camilo; Ferreyra, Matías Germán; Santamaría, Brenda; Prevosto, Leandro; Vaudagna, Sergio Ramon (Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios - AATA, 2023-10)
      In recent years, new preservation technologies have been proposed for minimally processed fruits, such as non-thermal plasmas (PNT). By applying electrical energy to a gas, reactions are induced that lead to the formation ...
    • Efectos de tratamientos de plasma frío en la preservación de la calidad de manzanas mínimamente procesadas 

      Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Apostólico, Nancy Mariel; Sanow, Luis Claudio; Cejas, Ezequiel; Fina, Brenda Lorena; Chamorro Garcés, Juan; Ferreyra, Matías; Prevosto, Leandro; Vaudagna, Sergio Ramon (Instituto de Tecnología de Alimentos, INTA, 2022-12)
      Strategies to preserve minimally processed fruits pose a challenge technological, since they must maintain the freshness of whole fruits when deterioration is accelerated by processing. Therefore, cold plasma technology ...
    • Effect of in-package cold plasma treatments on the quality of minimally processed apples 

      Denoya, Gabriela Inés; Polenta, Gustavo Alberto; Apóstolo, Nancy Mariel; Cejas, Ezequiel; Fina, Brenda Lorena; Chamorro Garcés, Juan Camilo; Ferreyra, Matías Germán; Prevosto, Leandro; Vaudagna, Sergio Ramon (2023-02-28)
      Cold plasma technology is being increasingly used for food preservation and, incipiently, for minimal processing of fruit. Therefore, the objective of this work was to study the effect of in-package cold plasma (generated ...
    • Mejora de la calidad de semillas de Gatton Panic mediante el empleo de plasma no-térmico 

      Pérez Pizá, María Cecilia; Clausen, Liliana; Cejas, Ezequiel; Ferreyra, Matías Germán; Zilli, Carla Giannina; Vallecorsa, Pablo Daniel; Prevosto, Leandro; Balestrasse, Karina Beatriz (Asociación de Laboratorios Agropecuarios Privados (ALAP); Facultad de Ciencias Agropecuarias de la Universidad Nacional de Córdoba, 2020)
      El Gatton Panic ( Megathyrsus maximus ) es una gramínea forrajera megatérmica, muy valorada en el Centro y Noroeste Argentino por sus características productivas y adaptativas. Por naturaleza, la semilla de esta pastura ...
    • Mejora en la calidad de semillas, implantación y biomasa aérea de ‘gatton panic’ mediante el uso de plasmas no-térmicos 

      Clausen, Liliana; Pérez Pizá, María Cecilia; Cejas, Ezequiel; Ferreyra, Matías Germán; Chamorro Garcés, Juan Camilo; Fina, Brenda Lorena; Zilli, Carla Giannina; Vallecorsa, Pablo Daniel; Prevosto, Leandro; Balestrasse, Karina Beatriz (AAPA, 2021)
      En centro y norte de Argentina, una de las especies forrajeras más importantes es Megathyrsus maximus (syn. Panicum máximum) ‘gatton panic’ (en adelante GAT). Sin embargo, sus semillas poseen bajos valores en los parámetros ...
    • Non-thermal plasma application improves germination, establishment and productivity of Gatton panic grass (Megathyrsus maximus) without compromising forage quality 

      Pérez Pizá, María Cecilia; Clausen, Liliana; Cejas, Ezequiel; Ferreyra, Matías Germán; Chamorro Garcés, Juan Camilo; Fina, Brenda Lorena; Zilli, Carla Giannina; Vallecorsa, Pablo Daniel; Prevosto, Leandro; Balestrasse, Karina Beatriz (CSIRO Publishing, 2022-05-02)
      Megathyrsus maximus (Gatton panic) is a tropical grass highly valued both for its use as forage and for its biofuel potential. A major constraint in establishing pastures of this cultivar is the low viability and germination ...