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Analysis of molecular mobility in corn and quinoa flours through ¹H NMR and its relationship with water distribution, glass transition and enthalpy relaxation
(Elsevier, 2021-03)Solids-water interactions of corn and quinoa flours were evaluated through 1H NMR, DSC, and water sorption isotherms. Glass transition temperature (Tg), observed by DSC, was better distinguished through FID signals, and ... -
Apparent digestibility of dry matter, organic matter, protein and energy of native Peruvian feedstuffs in juvenile rainbow trout (Oncorhynchus mykiss)
(BioMed Central, 2018)Trout production is a growing activity in recent years but requires new alternative sources of feed to be sustainable over time. The objective of this research was to determine the apparent digestibility coefficient (ADC) ... -
Assessing changes in enriched maize flour formulations after extrusionby means of FTIR, XRD, and chemometric analysis
(2018-10)Spectral analysis employing multivariate techniques was employed to differentiate plain maize flours from formulations containing maize with added milled chia or quinoa seeds for producing cereal breakfast extrudates. The ... -
Carotenoid and color changes in traditionally flaked and extruded products
(Elsevier, 2017-08)The objective of this study was to evaluate the impact of process and formulation on individual carotenoid loss in traditionally prepared cornflakes and those prepared by extrusion. The first step in the traditional process ... -
Comportamiento de la chinche diminuta Nysius simulans Stål (Hemiptera: Lygaeidae) como plaga emergente del cultivo de quinua, en el valle bonaerense del Río Colorado
(EEA Hilario Ascasubi, INTA, 2015-10)Este heteróptero es un insecto polífago que ataca a plantas cultivadas (girasol, quinua, alfalfa, tomate, frutilla, durazno, pelón) y espontáneas, muchas de las cuales son de importancia apícola (abrepuño amarillo, cardos, ... -
Comportamiento del cultivo de quinoa bajo riego en Santiago del Estero. Campaña 2021 – 2022
(EEA Santiago del Estero, INTA, 2022-08)El cultivo de quinoa (Chenopodium quinoa), es un pseudocereal originario de América se distribuye desde el sur de Colombia hasta la Región de Los Lagos en el sur de Chile; y desde el nivel del mar en Chile hasta los 4.000 ... -
Conservación comunitaria de la quínoa en el norte de Neuquén. Argentina
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional del Litoral, 2021-05)Tradicionalmente agricultores familiares de Neuquén (Argentina) cultivan quínoa (Chenopodium quinoa Willd.), el estudio pone en valor un material genético de quínoa en Varvarco. Se identificaron y entrevistaron a las familias ... -
Cultivo de quinua bajo dos sistemas y densidades de siembra
(EEA San Juan, INTA, 2022-11)En el presente trabajo, se muestran los resultados obtenidos de un Servicio Tecnico Especializado entre la empresa YOMEL S.A. y la Estación Experimental Agropecuaria San Juan, INTA, para el estudio del uso de una sembradora ... -
Discontinuities in quinoa biodiversity in the dry Andes: An 18 - century perspective based on allelic genotyping
(Plos ONE, 2018-12-05)History and environment shape crop biodiversity, particularly in areas with vulnerable human communities and ecosystems. Tracing crop biodiversity over time helps understand how rural societies cope with anthropogenic or ... -
Efectos de la densidad de siembra sobre Chenopodium quinoa (quinoa). Incidencia sobre variables morfológicas y rendimiento de grano en la variedad CICA cultivada en Amaicha del Valle (Tucumán, Argentina)
(Fundación Miguel Lillo, 2016-06)El cultivo de la quinoa ha comenzado a extenderse en el Noroeste Argentino (NOA) y en especial en los Valles Calchaquíes (valles de altura ubicados en el Noroeste de Argentina). La variedad más utilizada es CICA, originaria ... -
Effects of Goat Manure Fertilization on Grain Nutritional Value in Two Contrasting Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) Varieties Cultivated at High Altitudes
(MDPI, 2023-03)In this study, the effects of goat manure fertilization (2, 4, 8, and 12 Tn/ha) on the grain yield, organic compounds, and mineral composition of two quinoa varieties (CICA-17 and Regalona Baer) were evaluated under field ... -
Emergencia de un paradigma alternativo de desarrollo tecnológico para la Agricultura Familiar: Maquinaria de poscosecha de quinua como bien común (Argentina)
(Universidad Nacional de Jujuy y Universidad Paul Valery Montpellier (Francia), 2021-11)El Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria –INTA- en la Argentina es creado a mediados del siglo XX como materialización del paradigma de la modernización, focalizando su actividad en los medianos y grandes productores ... -
Evaluación de genotipos de quínoa (Chenopodium quinoa Willd.) en el sur de Buenos Aires durante 2020-21
(EEA Hilario Ascasubi, INTA, 2022-03)Chenopodium quinoa Will. es una especie nativa de la Región andina de América del Sur (Sebastián & Aguirre, 2012). Posee abundante diversidad genética, lo que le otorga una gran capacidad de adaptación a diferentes ambientes, ... -
Evaluación de la calidad nutricional de plantas de cuatro ecotipos de quinua con potencial forrajero cultivadas en San Juan, Argentina
(Ministerio de Producción de la Provincia de Jujuy, 2015-05-27)La Quinua puede usarse para alimentar ganado en estado de plántula hasta inicio de floración, como forraje en verde, o conservándolo con procesos de ensilado. En la actualidad hay poca información sobre el uso de la quinua ... -
Genetic structure in cultivated quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), a reflection of landscape structure in Northwest Argentina
(Springer, 2012-08)Quinoa (Chenopodium quinoa Willd.), one of the main crops domesticated in the Andean highlands 1,000 of years ago, played an important role as a protein source. 35 germplasm accessions collected along the Northwest Argentina ... -
Halotolerant bacteria isolated from extreme environments induce seed germination and growth of chia (Salvia hispanica L.) and quinoa (Chenopodium quinoa Willd.) under saline stress
(Elsevier, 2021-07)The aim of the study was to characterize halotolerant bacteria and to evaluate their plant growth promotion potential on chia and quinoa seedlings under saline stress. Isolated microorganisms were evaluated for nitrogen ... -
Le Quinoa au temps de la Covid-19 : vers de nouvelles coordinations entre les producteurs des différents pays andins
(EDP Sciences, 2021-07)Le quinoa est cultivé depuis des millénaires dans les Andes depuis sa domestication sur les bords du lac Titicaca, entre le Pérou et la Bolivie. Culture rustique des hauts plateaux andins, il a conquis le marché international ... -
Multi-environmental evaluation for grain yield and its physiological determinants of quinoa genotypes across Northwest Argentina
(2014)The quinoa growing region of Northwest Argentina (NWA) shows a strong environmental variability, both seasonal and spatial. In consequence, the site-year combinations in which yield trials are established can complicate ... -
Mutation Breeding for Sustainable Food Production in Latin America and the Caribbean Under Climate Change
(Springer Nature, 2023)The region of Latin America and the Caribbean is characterized by the great diversity of crops and environmental conditions where the crops coexist under the effects of different abiotic and biotic stresses, which impact ... -
Panificación de harinas de trigo pan con salvado y harina de quinua y amaranto
(2014-05)El uso de granos andinos y salvado de trigo en la panificación de harinas de trigo pan forma parte de las nuevas tendencias en la industria alimenticia