• Efecto de la fertilización con zinc y boro sobre el rendimiento y el contenido azúcares en el grano de maní 

      Bustos, Ana Natalia; Martinez, Maria Jose; Haro Juarez, Ricardo Javier; Méndez, Facundo J.; Aguilar, Roxana; Silva, Mercedes Pilar; Vigliano, Marina Del Milagro; Alvarez, Carolina (Centro de Ingenieros Agrónomos General Cabrera, 2022-09-15)
      Argentina es el primer exportador mundial de maní y el séptimo productor mundial. Córdoba es la principal productora con aproximadamente el 87% del total nacional. Para sostener el liderazgo internacional es necesario ...
    • Effects of infection with the viral complex alfalfa dwarf disease on productivity traits and coumestrol production in alfalfa plants 

      Silva, Mercedes Pilar; Basigalup, Daniel Horacio; Chiacchiera, Stella Maris; Trucco, Veronica Milagros; Giolitti, Fabian; Mamani, Eva Maria Celia; Díaz, Carolina del Pilar; Manzur, Milena E. (CSIRO, 2023-10-09)
      Context. Viral infections generate yield losses in alfalfa due to the impact on growth, seed production, impaired nitrogen fixation and fungal disease susceptibility, but also stimulate production of coumestrol, which can ...
    • Morpho-chemical characterization of new confectionery sunflower (Helianthus annuus L.) genotypes from Argentina 

      Sandrinelli Tesán, Rebeca; Alvarez, Daniel; Silva, Mercedes Pilar; Aguilar, Roxana; Pazos, Adriana Alejandra; Balzarini, Mónica; Martinez, Maria Jose (Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Nacional de Córdoba, 2022-05-03)
      Argentina is the world’s leading exporter of confectionery sunflower. This work characterized the morphometric and nutritional composition of sunflower seeds from new confectionery genotypes. Average morphometric variables ...
    • Producción del fitoestrógeno coumestrol en la alfalfa como respuesta a la infección por el complejo viral del achaparramiento 

      Silva, Mercedes Pilar (Facultad de Ciencias Exactas, Físico-Químicas y Naturales, Universidad Nacional de Río Cuarto, 2019-12-06)
      Las plantas de alfalfa responden a diferentes factores de estrés estimulando la producción de dos tipos principales de compuestos: los coumestranos y los isoflavonoides. Los primeros presentan mayor importancia por su ...
    • Proximate composition and seed lipid components of “kabuli”-type chickpea (Cicer arietinum L.) from Argentina 

      Marioli Nobile, Carla Georgina; Carreras, Julia; Grosso, Rubén; Inga, Claudia Marcela; Silva, Mercedes Pilar; Aguilar, Roxana; Allende, María José; Badini, Raul; Martinez, Maria Jose (Scientific Research Publishing, 2013)
      Chickpea is an important pulse crop with a wide range of potential nutritional benefits because of its chemical composition. The purpose of the cur- rent work was to provide the chemical composi- tion of “kabuli”-type ...
    • Tocopherol content, peroxide value and sensory attributes in roasted peanuts during storage 

      Silva, Mercedes Pilar; Martinez, Maria Jose; Casini, Cristiano; Grosso, Nelson R. (2010-06)
      The objective of this study was to determine changes in tocopherol content, peroxide value (PV) and sensory attributes from roasted peanuts during storage at 40 °C. There were no differences in tocopherol contents between ...
    • Variación de la calidad nutricional del maní por efecto de la fertilización con zinc y boro 

      Méndez, Facundo J.; Bustos, Ana Natalia; Haro Juarez, Ricardo Javier; Aguilar, Roxana; Silva, Mercedes Pilar; Vigliano, Marina Del Milagro; Alvarez, Carolina; Martinez, Maria Jose (Centro de Ingenieros Agrónomos General Cabrera, 2022-09-15)
      Argentina es el tercer país exportador de maní a nivel global, exportando más del 70% de su producción. La provincia de Córdoba (Cba) concentra el 89% de las explotaciones agropecuarias que producen maní. Un elemento clave ...
    • ¿El zinc y el boro son limitantes para el cultivo de maní? 

      Bustos, Ana Natalia; Martinez, Maria Jose; Haro Juarez, Ricardo Javier; Méndez, Facundo J.; Aguilar, Roxana; Silva, Mercedes Pilar; Vigliano, Marina Del Milagro; Alvarez, Carolina (Centro de Ingenieros Agrónomos General Cabrera, 2022-09-23)
      El zinc (Zn) y el boro (B) son dos nutrientes esenciales para las plantas, requeridos en baja cantidad, sin embargo, su deficiencia repercute negativamente en la producción de los cultivos. En este sentido, los suelos de ...