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Resumen
In this work, we simulated cold chain interruptions in soft cheeses of high-moisture to assess their impact on ripening, putting attention on the behaviour of an adjunct culture of Lactobacillus paracasei 90 (L90) when it was added. Temperature variation did not change starter culture levels but it significantly increased L90 population at 60 days in cheeses with cold chain interruption. Cold chain interruptions and adjunct culture led to an increase of [ver mas...]
dc.contributor.authorPeralta, Guillermo H.
dc.contributor.authorBergamini, Carina Viviana
dc.contributor.authorCostabel, Luciana Maria
dc.contributor.authorAudero, Gabriela Maria
dc.contributor.authorAle, Elisa C.
dc.contributor.authorBinetti, Ana
dc.contributor.authorWolf, I. Verónica
dc.contributor.authorCuatrin, Alejandra
dc.contributor.authorNieto, I.
dc.contributor.authorPerotti, María Cristina
dc.contributor.authorHynes, Erica Rut
dc.dateinfo:eu-repo/date/embargoEnd/2021-06-25
dc.date.accessioned2020-06-25T19:18:09Z
dc.date.available2020-06-25T19:18:09Z
dc.date.issued2020-06
dc.identifier.issn0958-6946
dc.identifier.issn1879-0143
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/j.idairyj.2020.104779
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/7474
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694620301497
dc.description.abstractIn this work, we simulated cold chain interruptions in soft cheeses of high-moisture to assess their impact on ripening, putting attention on the behaviour of an adjunct culture of Lactobacillus paracasei 90 (L90) when it was added. Temperature variation did not change starter culture levels but it significantly increased L90 population at 60 days in cheeses with cold chain interruption. Cold chain interruptions and adjunct culture led to an increase of the proteolysis levels and produced changes in the carbohydrate fermentation, volatile compounds profiles and sensory scores. In cheeses with cold chain interruptions, L90 did not cause any defects and maintained its capacity of improving flavour and odour intensities by increasing the levels of diacetyl and acetoin, and decreasing pungent taste and compounds associated with rancidity. In addition, samples with adjunct culture presented increased levels of lactic acid without being perceived as a defect by the sensory panel.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherElsevieres_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccesses_AR
dc.sourceInternational Dairy Journal : 104779 (Available online 17 June 2020)es_AR
dc.subjectProcesamiento de Alimentoses_AR
dc.subjectFood Processingeng
dc.subjectQueso Blandoes_AR
dc.subjectSoft Cheeseeng
dc.subjectLactobacilluses_AR
dc.subjectCadena de Fríoes_AR
dc.subjectCold Chaineng
dc.subjectAditivoses_AR
dc.subjectAdditiveseng
dc.subject.otherLactobacillus paracasei 90es_AR
dc.titlePerformance of Lactobacillus paracasei 90 as an adjunct culture in soft cheese under cold chain interruptiones_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersiones_AR
dc.description.origenEEA Rafaelaes_AR
dc.description.filFil: Peralta, Guillermo H. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentina. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Bergamini, Carina Viviana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Costabel, Luciana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Audero, Gabriela Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Ale, E.C. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Binetti, A. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Wolf, I. Verónica. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Cuatrin, Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Rafaela; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Nieto, I. Instituto Nacional de Tecnología Industrial (INTI Lácteos Rafaela); Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Perotti, Maria Cristina. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Hynes, Erica Rut. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Santa Fe. Instituto de Lactología Industrial. Universidad Nacional del Litoral. Facultad de Ingeniería Química. Instituto de Lactología Industrial; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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