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Resumen
The aim of this work was to determine the effect of storage time and boiling on the colour of sweet potato (cvs. Morada INTA and Regal) root tubers. Increasing storage time more strongly reduced the skin chroma (C*) of raw Morada INTA tubers than that of raw Regal root tubers. The skin hue angle (Hº) of raw Morada INTA tubers increased linearly with storage time; at the end of the experiment values were almost twice those at baseline. The results of this [ver mas...]
 
Los objetivos de este trabajo fueron determinar el efecto de la duración del almacenamiento y el estado de cocción (cruda o hervida) sobre el color de las raíces tuberosas de dos cultivares de batata (Morada INTA y Regal). El tiempo de almacenamiento tuvo un mayor efecto sobre el color de la piel de Morada INTA que sobre Regal. Independientemente del cultivar, el efecto del almacenamiento fue reducir la saturación (C*) del color de la piel. El ángulo de [ver mas...]
 
dc.contributor.authorMarti, Hector Ruben
dc.date.accessioned2020-06-16T14:07:39Z
dc.date.available2020-06-16T14:07:39Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn2171-9292
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.5424/sjar/2004024-118
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/7417
dc.identifier.urihttps://revistas.inia.es/index.php/sjar/article/view/118
dc.description.abstractThe aim of this work was to determine the effect of storage time and boiling on the colour of sweet potato (cvs. Morada INTA and Regal) root tubers. Increasing storage time more strongly reduced the skin chroma (C*) of raw Morada INTA tubers than that of raw Regal root tubers. The skin hue angle (Hº) of raw Morada INTA tubers increased linearly with storage time; at the end of the experiment values were almost twice those at baseline. The results of this study suggest that the perception of skin-Hº is influenced by C*. In both cultivars, storage time more strongly affected the colour variables of the boiled than the raw flesh. Boiling led to a reduction in flesh luminosity (L*) and an increase in flesh-Hº. The interaction between cultivar and storage time appears to regulate the C* and Hº values of orange-flesh cultivars.eng
dc.description.abstractLos objetivos de este trabajo fueron determinar el efecto de la duración del almacenamiento y el estado de cocción (cruda o hervida) sobre el color de las raíces tuberosas de dos cultivares de batata (Morada INTA y Regal). El tiempo de almacenamiento tuvo un mayor efecto sobre el color de la piel de Morada INTA que sobre Regal. Independientemente del cultivar, el efecto del almacenamiento fue reducir la saturación (C*) del color de la piel. El ángulo de color (H°) o tono aumentó linealmente con la duración del almacenamiento sólo para Morada INTA, siendo casi el doble al término del experimento que al comienzo. Los resultados de este estudio sugieren que la percepción del tono (H°) de la piel está afectada por la intensidad del color (C*). La mayoría de los efectos de los tratamientos sobre el color de la pulpa fueron detectados en raíces hervidas. El hervido causa una disminución en la luminosidad (L*) y un incremento en H°, independientemente del cultivar. La interacción entre el cultivar y la duración del almacenamiento regula los valores de C* y H° de la pulpa en los cultivares de color anaranjado.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherInstituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria, Españaes_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.sourceSpanish Journal of Agricultural Research 2 (4) : 570-575 (2004)es_AR
dc.subjectBatataes_AR
dc.subjectIpomoea batatases_AR
dc.subjectAlmacenamientoes_AR
dc.subjectStorageeng
dc.subjectPiel (vegetal)es_AR
dc.subjectPeeleng
dc.subjectCooking Methodseng
dc.subjectColores_AR
dc.subjectColoureng
dc.subjectVariedadeses_AR
dc.subjectVarietieseng
dc.subjectSweet Potatoeseng
dc.subject.otherPiel de Patataes_AR
dc.subject.otherSweet Potato Skineng
dc.subject.otherPulpa de Batataes_AR
dc.subject.otherSweet Potato Flesheng
dc.subject.otherMorada INTA (batata)es_AR
dc.subject.otherRegal (batata)es_AR
dc.titleEffects of storage time and boiling on root tuber colour in two sweet potato [Ipomoea batatas L. (Lam.)] cultivarses_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.description.origenEEA San Pedroes_AR
dc.description.filFil: Martí, Héctor Rubén. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria San Pedro; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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