autores
- xmlui.general.dspace_homeCentros Regionales y EEAsCentro Regional Santa Fexmlui.ArtifactBrowser.ConfigurableBrowse.trail.metadata.authorCentro Regional Santa Fe
Autores
Mostrando ítems 1-11 de 11
-
Análisis de escenarios para mitigar el riesgo de triquinelosis humana debido al consumo de embutidos crudo curados en Santa Fe, Argentina
Sequeira, Gabriel Jorge; Frizzo, Laureano Sebastian; Rosmini, Marcelo Raúl; Zbrun, María Virginia; Soto, Lorena Paola; Martí, L.E.; Zimmermann, Jorge Alberto; Signorini Porchiett, Marcelo Lisandro (Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad de Buenos Aires, 2020-12)Trichinelosis es una enfermedad zoonótica causada Trichinella spiralis de presentación endémica en Argentina asociada a la producción porcina de subsistencia. El objetivo de este trabajo fue evaluar el impacto que tendría ... -
Capacidad de Lactiplantibacillus plantarum LP5 para inhibir biopelículas de Campylobacter coli
Ruiz, María Julia; Sirini, Noelí Estefanía; Zimmermann, Jorge Alberto; Soto, Lorena Paola; Zbrun, María Virginia; Sequeira, Gabriel Jorge; Olivero, Carolina Raquel; Rosmini, Marcelo Raúl; Signorini Porchiett, Marcelo Lisandro; Frizzo, Laureano Sebastián (Facultad de Ciencias Veterinarias de la Universidad Nacional del Litoral, 2022-03-30)El objetivo de este estudio fue evaluar la capacidad inhibitoria de Lactiplantibacillus plantarum LP5 frente a Campylobacter coli en ensayos de formación de biopelículas in vitro y exclusión competitiva. La formación de ... -
Development and storage studies of high density macrocapsules containing Lactobacillus spp. strains as nutritional supplement in young calves = Desarrollo de macrocápsulas con cepas de Lactobacillus spp. en alta densidad como suplemento nutricional de terneros jóvenes y análisis de su viabilidad durante el almacenamiento
Astesana, Diego Martín; Zimmermann, Jorge Alberto; Frizzo, Laureano Sebastian; Zbrun, María Virginia; Blajman, Jesica E.; Berisvil, Ayelén Patricia; Romero Scharpen, Analía; Signorini, Marcelo; Rosmini, Marcelo Raúl; Soto, Lorena Paola (2018-03)The aim of this study was to evaluate different production methodologies of probiotic macrocapsules with high bacterial densities destined to lactating calves. Three types of capsules containing Lactobacillus casei DSPV318T ... -
Faecal culturable microbiota, growth and clinical parameters of calves supplemented with lactic acid bacteria and lactose prior and during experimental infection with Salmonella Dublin DSPV 595T = Microbiota cultivable fecal, crecimiento y parámetros clínicos de terneros suplementados con bacterias ácido lácticas y lactosa previo y durante una infección experimental con Salmonella Dublin DSPV 595T
Soto, Lorena Paola; Frizzo, Laureano Sebastian; Signorini, Marcelo; Zbrun, María Virginia; Lavari, Luisina; Bertozzi, Ezequiel; Sequeira, Gabriel Jorge; Rosmini, Marcelo Raúl (Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Austral de Chile, 2015)The aim of this study was to evaluate the probiotic inoculum + lactose effect on weight, intestinal culturable microbiota, morbidity and mortality of young calves challenged with Salmonella Dublin DSPV 595T. Twenty eight ... -
In vitro screening and in vivo colonization pilot model of Lactobacillus plantarum LP5 and Campylobacter coli DSPV 458 in mice
Ruiz, María Julia; Zbrun, María Virginia; Signorini Porchiett, Marcelo Lisandro; Zimmermann, Jorge Alberto; Soto, Lorena Paola; Rosmini, Marcelo Raúl; Frizzo, Laureano Sebastian (Springer, 2021-06)The objective of this work was to determine the antibacterial effect of Lactobacillus plantarum strains of pork origin against Campylobacter coli strains, and to conduct experimental colonization pilot models in mice for ... -
Molecular epidemiology of Campylobacter jejuni isolates from the broiler production chain: first report of MLST profiles in Argentina = Epidemiología molecular de Campylobacter jejuni aislados de la cadena cárnica aviar: primer reporte de perfiles de MLST en Argentina
Zbrun, María Virginia; Rossler, Eugenia; Soto, Lorena Paola; Rosmini, Marcelo Raúl; Sequeira, Gabriel Jorge; Frizzo, Laureano Sebastian; Signorini Porchiett, Marcelo Lisandro (Elsevier, 2021-03)Campylobacter jejuni is an important foodborne pathogen with global distribution. We describe a genotyping study of a collection of C. jejuni (n = 137) isolated from different broiler farms and from multiple sites along ... -
Probiotics and broiler growth performance: a meta-analysis of randomised controlled trials
Blajman, Jesica E.; Frizzo, Laureano Sebastian; Zbrun, María Virginia; Astesana, Diego Martín; Fusari, Marcia Lucia; Soto, Lorena Paola; Rosmini, Marcelo Raúl; Signorini, Marcelo (2014-08)1. The aim of this meta-analysis was to investigate the effects of probiotics on the growth performance of broilers. PubMed, Scopus and Scholar Google databases were searched in all languages from 1980 to 2012. The studies ... -
Probióticos en pollos parrilleros: una estrategia para los modelos productivos intensivos = Probiotics in broilers’ rearing: A strategy for intensive production models
Blajman, Jesica E.; Zbrun, María Virginia; Astesana, Diego Martín; Berisvil, Ayelén Patricia; Romero Scharpen, Analía; Fusari, Marcia Lucia; Soto, Lorena Paola; Signorini, Marcelo; Rosmini, Marcelo Raúl; Frizzo, Laureano Sebastian (2015-12)La industria avícola se ha convertido en una importante actividad económica en Argentina. En nuestro país, el consumo de carne aviar ha experimentado un aumento sustancial en los últimos años debido al incremento y a la ... -
Quantitative risk assessment of human campylobacteriosis by consumption of salad cross-contaminated with thermophilic Campylobacter spp. from broiler meat in Argentina
Signorini, Marcelo; Zbrun, María Virginia; Romero Scharpen, Analía; Olivero, Carolina Raquel; Bongiovanni, Francisco Javier; Soto, Lorena Paola; Frizzo, Laureano Sebastian; Rosmini, Marcelo Raúl (2013-04-01)Here, we developed a quantitative risk assessment for thermophilic Campylobacter spp. related to the consumption of salad prepared alongside broiler meat. The assessment considered initial contamination levels, cross-contamination ... -
Quantitative risk assessment of human trichinellosis caused by consumption of pork meat sausages in Argentina
Sequeira, Gabriel Jorge; Zbrun, María Virginia; Soto, Lorena Paola; Astesana, Diego Martín; Blajman, Jesica E.; Rosmini, Marcelo Raúl; Frizzo, Laureano Sebastian; Signorini, Marcelo (Wiley, 2016-03)In Argentina, there are three known species of genus Trichinella; however, Trichinella spiralis is most commonly associated with domestic pigs and it is recognized as the main cause of human trichinellosis by the consumption ... -
La seguridad en la cadena agroalimentaria de la carne: problemáticas, estrategias y posibles soluciones pre–faena
Frizzo, Laureano Sebastian; Astesana, Diego Martín; Soto, Lorena Paola; Blajman, Jesica E.; Zbrun, María Virginia; Signorini, Marcelo; Martí, L.E.; Sequeira, Gabriel Jorge; Rosmini, Marcelo Raúl (2013)En la Cumbre Mundial sobre la Alimentación, celebrada en Roma en 1996, se estableció que existe Seguridad Alimentaria cuando todas las personas, en todo momento, tienen acceso físico y económico a suficientes alimentos ...