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Resumen
Peanut (Arachis hypogaea L.), a major source of oil, is the second most widely cultivated legume crop worldwide after soybean. Argentina is the largest producer of confectionery peanuts in Latin America and the seventh in the world. This legume has bioactive compounds of nutritional value, phytosterols among the most important ones. Phytosterols protect against cancer and lower cholesterol rates. The objective of this work was to adjust and refine a [ver mas...]
 
El maní (Arachis hypogaea L.), una importante fuente de aceite, es la segunda leguminosa más cultivada en todo el mundo después de la soja. Argentina es el mayor productor de maní confitero de América Latina y el séptimo del mundo. Esta leguminosa posee compuestos bioactivos y los fitoesteroles son uno de los más importantes. Los fitoesteroles protegen contra el cáncer y reducen el colesterol. El objetivo de este trabajo fue ajustar y mejorar un método [ver mas...]
 
dc.contributor.authorAquilano, Claudio Gabriel
dc.contributor.authorPercibaldi, Nora Mabel
dc.contributor.authorMartínez, María José
dc.date.accessioned2025-02-13T13:38:28Z
dc.date.available2025-02-13T13:38:28Z
dc.date.issued2025-01
dc.identifier.issn1668-298X (online)
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.31047/1668.298x.v41.n2.44246
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/21250
dc.identifier.urihttps://revistas.unc.edu.ar/index.php/agris/article/view/44246
dc.description.abstractPeanut (Arachis hypogaea L.), a major source of oil, is the second most widely cultivated legume crop worldwide after soybean. Argentina is the largest producer of confectionery peanuts in Latin America and the seventh in the world. This legume has bioactive compounds of nutritional value, phytosterols among the most important ones. Phytosterols protect against cancer and lower cholesterol rates. The objective of this work was to adjust and refine a method to identify and quantify phytosterol content in peanut seeds by gas chromatography. The method was found to be accurate, as demonstrated through repeatability and reproducibility tests, and expressed by the coefficients of variation. No significant differences were found between the results obtained and the reference values using a confidence level of 95 % and 5 degrees of freedom. The results obtained in this work presented 44.31 mg of beta-sitosterol and 3.39 mg of stigmasterol per 100 g of roasted peanuts, in agreement with the values reported in the literature.eng
dc.description.abstractEl maní (Arachis hypogaea L.), una importante fuente de aceite, es la segunda leguminosa más cultivada en todo el mundo después de la soja. Argentina es el mayor productor de maní confitero de América Latina y el séptimo del mundo. Esta leguminosa posee compuestos bioactivos y los fitoesteroles son uno de los más importantes. Los fitoesteroles protegen contra el cáncer y reducen el colesterol. El objetivo de este trabajo fue ajustar y mejorar un método para identificar y cuantificar el contenido de fitoesteroles en semillas de maní mediante cromatografía de gases. Se concluyó que el método era preciso, como lo demuestran las pruebas de repetibilidad y reproducibilidad expresadas por los coeficientes de variación. No se encontraron diferencias significativas entre los resultados obtenidos y los valores de referencia utilizando un nivel de confianza del 95 % y cinco grados de libertad. Los resultados obtenidos en este trabajo, correspondiente a 44,31 mg de beta-sitosterol y 3,39 mg de estigmasterol por 100 g de maní tostado, concuerdan con los informados en la literatura.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherFacultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Nacional de Córdobaes_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es_AR
dc.sourceAgriScientia 41 (2) : 19-26. (diciembre 2024)es_AR
dc.subjectArachis hypogaeaes_AR
dc.subjectCacahuetees_AR
dc.subjectGroundnutseng
dc.subjectEsteroleses_AR
dc.subjectSterolseng
dc.subjectColesteroles_AR
dc.subjectCholesteroleng
dc.subjectEstigmasteroles_AR
dc.subjectStigmasteroleng
dc.subjectEspectrometría de Masases_AR
dc.subjectMass Spectrometryeng
dc.subject.otherManíes_AR
dc.subject.otherBeta-sitosteroleng
dc.titleImplementation of a method for the identification and quantification of phytosterols in peanut (Arachis hypogaea L.) by gas chromatographyes_AR
dc.title.alternativeImplementación de un método para la identificación y cuantificación de fitoesteroles en semillas de maní (Arachis hypogaea L.) por cromatografía gaseosa
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)es_AR
dc.description.origenEEA Pergamino
dc.description.filFil: Aquilano, Claudio Gabriel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Calidad de Alimentos Suelos y Agua; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Percibaldi, Nora Mabel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Pergamino. Laboratorio de Calidad de Alimentos, Suelos y Aguas; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Martínez, María José. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Manfredi; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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