• A paradigm shift to CO2 sequestration to manage global warming – With the emphasis on developing countries 

      Bhattacharyya, Siddhartha Shankar; Leite, Fernanda Figueiredo Granja Dorilêo; Adeyemi, Maxwell Adebayo; Sarker, AhadJahin; Cambareri, Gustavo Sebastián; Faverin, Claudia; Tieri, Maria Paz; Castillo Zacarías, Carlos; Melchor Martínez, Elda; Parra Saldivar, Roberto; Iqbal, Hafiz M. (Elsevier, 2021-06-01)
      Global land use changes that tend to satisfy the food needs of augmenting population is provoking agricultural soils to act as a carbon (C) source rather than sink. Agricultural management practices are crucial to offset ...
    • Assessing pesticide residues occurrence and risks in water systems: A Pan-European and Argentina perspective 

      Navarro, Irene; De la Torre, Adrián; Sanz, Paloma; Abrantes, Nelson; Campos, Isabel; Alaoui, Abdallah; Christ, Florian; Alcon, Francisco; Contreras, Josefina; Glavan, Matjaž; Pasković, Igor; Polić Pasković, Marija; Nørgaard, Trine; Mandrioli, Daniele; Sgargi, Daria; Hofman, Jakub; Aparicio, Virginia Carolina; Baldi, Isabelle; Bureau, Mathilde; Vested, Anne; Martínez, María Ángeles (Elsevier, 2024-05-01)
      Freshwater ecosystems face a particularly high risk of biodiversity loss compared to marine and terrestrial systems. The use of pesticides in agricultural fields is recognized as a relevant stressor for freshwater environments, ...
    • Comparison of premix glyphosate and 2,4-D formulation and direct tank mixture for control of Conyza canadensis and Epilobium ciliatum 

      Palma Bautista, Candelario; Cruz Hipólito, Hugo E.; Alcántara de la Cruz, Ricardo; Vázquez García, José Guadalupe; Yanniccari, Marcos; de Prado, Rafael (Elsevier, 2021-07)
      Premix or tank mix of glyphosate and 2,4-D are a good alternative to control glyphosate-resistant and -tolerant weeds; however, the combination of herbicides may increase the environmental impacts, since mixtures often ...
    • Los desafíos de la agricultura global 

      Andrade, Fernando Hector (Ediciones INTA, 2020)
      Este libro, segunda edición de una publicación anterior, aborda temas relacionados con las innovaciones del pasado y los escenarios futuros del sector. Además, describe los impactos ambientales de la agricultura, las nuevas ...
    • Environmental quality and ecotoxicity of sediments from the lower Salado River basin (Santa Fe, Argentina) on amphibian larvae 

      Peluso, Julieta; Aronzon, Carolina; Martínez Chehda, Agostina; Cuzziol Boccioni, Ana Paula; Peltzer, Paola; De Geronimo, Eduardo; Aparicio, Virginia Carolina; González, Florencia; Valenzuela, Lautaro; Lajmanovich, Rafael (Elsevier, 2022-12)
      The lower Salado River basin receive agricultural, industrial and domestic waste water. So, the aim was to evaluate the quality of three sampling sites that belong to the Salado River basin (S1: Cululú stream; S2: Salado ...
    • Estimating the risk of groundwater contamination and environmental impact of pesticides in an agricultural basin in Argentina 

      Gaona, L.; Bedmar, Francisco; Gianelli, Valeria Rosana; Faberi, Ariel; Angelini, Hernán Pablo (Springer Verlag, 2019-02)
      Due to the increase in pesticide detection in groundwater and other environmental components, some indicators, such as the attenuation factor (AF) and the environmental impact quotient (EIQ), have been proposed to determine ...
    • Estudio del impacto ambiental, gestión y tratamiento de residuos y efluentes sobre sistemas agropecuarios y agroindustriales para su valorización agronómica : resultados obtenidos 2019 - 2022 

      Garcia, Karina Elizabet (compiladora); Monetta, Pablo Miguel (compilador); Rizzo, Pedro Federico (compilador); Sosa, Nicolas (compilador); Young, Brian Jonathan (compilador) (INTA, 2023)
      Este compendio da cuenta del accionar del INTA en la caracterización, gestión, tratamiento y valorización agronómica de residuos y efluentes generados en sistemas agropecuarios y agrobioindustriales. En forma expeditiva, ...
    • Estudios de impacto ambiental en el cinturón frutihortícola de Mar del Plata 

      Viglianchino, Liliana Ester; Okada, Elena (Estación Experimental Agropecuaria Balcarce, INTA, 2020-03)
      El Cinturón frutihorticola de Mar del Plata es uno de los principales centros productores del país, el cual abastece al mercado local ya otros grandes centros de consumo a nivel nacional. Desde los comienzos de la horticultura ...
    • El impacto ambiental de la actividad apícola sobrela salud de nuestro planeta 

      Sandoval, Carla Mariel; Palacio, María Alejandra; Ruffinengo, Sergio (Estación Experimental Agropecuaria Balcarce, INTA, 2021-09)
      Es conocido el servicio que las abejas aportan al ambiente y la producción de alimentos a través de la polinización. Con el objetivo de evaluar el potencial impacto de esta actividad con relación a las huellas ambientales, ...
    • Influence of Forage Diversity and Condensed Tannins on Livestock Foraging Behavior, Production and Environmental Impact 

      Lagrange, Sebastian Pablo (Utah State University, 2020-08)
      Eating a combination of forages with different chemistries (i.e., nutrients, beneficial compounds such as tannins) may enhance ruminant nutrition and reduce environmental impacts relative to eating single forages. I explored ...
    • Jornada virtual sobre el impacto ambiental de la producción frutihortícola 

      Okada, Elena; Gianelli, Valeria Rosana (Estación Experimental Agropecuaria Balcarce, INTA, 2020-11)
      En el marco del Ciclo de Charlas Virtuales “Producción Frutihortícola Sustentable: Experiencias, Desarrollo y Desafíos en Argentina” organizado por la PIT Mar y Sierras, se emitió el 10 de agosto de 2020 la jornada sobre ...
    • Los desafíos de la agricultura 

      Andrade, Fernando Hector (International Plant Nutrition Institute, 2016-04)
      Este libro es una ampliación de uno anterior denominado "La tecnología y la producción agrícola, el pasado y los actuales desafíos". Toma del mismo los temas relacionados con las innovaciones del pasado y los escenarios ...
    • Operational planning of herbicide-based weed management 

      Lodovichi, Mariela Victoria; Blanco, Anibal Manuel; Chantre Balacca, Guillermo Ruben; Bandoni, Jose Alberto; Sabbatini, Mario Ricardo; Vigna, Mario Raul; Lopez, Ricardo Luis; Gigon, Ramon (2013-10)
      Weeds cause crop yield loss due to competition, interfere with agricultural activities and reduce grain quality due to seed contamination. Among the numerous methods for weed control, the use of herbicides is the most ...
    • PastorC-Tambo: a simplified model to assess carbon balance of dairy farms 

      Zurbriggen, Gabriel Alberto; Piazza, A.M.; Montico, Sergio; Garcia, Karina Elizabet; Galli, Julio Ricardo (Ediciones INTA, 2023-12)
      Grazing systems have the potential to mitigate greenhouse gas (GHG) emissions and improve C balance through soil C sequestration. The inclusion of soil organic carbon (SOC) balance in farm scale models is needed to assess ...
    • Los plaguicidas agregados al suelo y su destino en el ambiente 

      Aparicio, Virginia Carolina; De Geronimo, Eduardo; Hernandez Guijarro, Keren; Pérez, Débora Jesabel; Portocarrero, Rocio; Vidal, Claudia (Ediciones INTA, 2015)
      Este documento surge como una iniciativa del Proyecto Nacional de Suelo del Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (PNSuelo-INTA) 1134044: “Destino ambiental y degradación de los plaguicidas agregados al suelo”, ...
    • Plantaciones forestales en el sudeste bonaerense: ¿ángeles o demonios? 

      Gyenge, Javier; Fernandez, María Elena (Estación Experimental Agropecuaria Balcarce, INTA, 2022-05)
      Las plantaciones forestales con especies de rápido crecimiento se promocionan como la panacea para mitigar el cambio climático, a la vez que despiertan fuerte rechazo por su potencial impacto ambiental. ¿Existe un punto ...
    • ¿Por qué es importante compostar la cama de pollo antes de utilizarla como enmienda en la producción hortícola? 

      Okada, Elena; Rizzo, Pedro Federico; Pérez, Débora Jesabel; Carciochi, Walter; Pellegrini, Celeste; Ponce, Alejandra; Lavallen, Carla; Dopchiz, Marcela; Young, Brian; Di Martino, Ana Maria; Borracci, Sebastian Emilio (Estación Experimental Agropecuaria Balcarce, INTA, 2022-05)
      Reflexionamos acerca del uso de cama de pollo en la frutihorticultura en el marco de la Buenas Prácticas Agrícolas en virtud de su significativo aporte a las características físicas, físico-químicas y biológicas del suelo
    • Revaluation of waste from fishing industry through generation of chitosan coatings to improve quality and extend shelf-life of minimally processed lettuce 

      Fasciglione, Gabriela; Goñi, Maria Gabriela; Yommi, Alejandra Karina; Perez Bravo, Jonas; Ortueta, R.; Scampini, A.; Buffa, L.; Andreu, Adriana; Creus, Cecilia (Elsevier, 2020-07-24)
      Chitosan is obtained at industrial scale through a process of alkaline deacetylation of chitin the major waste of shrimp industry. Its utilization could both diminish industrial environmental impact and add value to foods ...
    • Salix humboldtiana único sauce nativo: re-introducción y restauración de ambientes ribereños degradados por actividades agrícolas. 

      Giaccio, Gustavo Carlos María; Pérez, Débora Jesabel; Gallo, Leonardo Ariel; Corral, Raúl Alejandro; Pomponio, Maria Florencia; Okada, Elena; Giaccio, Stefano; Franco, María Del Rocío (Estación Experimental Agropecuaria Balcarce, INTA, 2022-09)
      Presentamos una especie herbácea que representa un recurso prometedor para mitigar los impactos de degradación ambiental en las franjas ribereñas.
    • Sustentabilidad socio-económica de explotaciones agropecuarias del sur de la provincia de Buenos Aires. Resultados preliminares de la prueba de indicadores 

      Kruger, Hugo Ricardo; Agamennoni, Raul Jose; Couderc, Jorge Jose; Fernandez Mayer, Anibal; Gonzalez Ferrin, Maria Soledad; Lagrange, Sebastian Pablo; Lopez, Ricardo Luis; Pelta, Hector Raul; Presa, Cecilia Maria; Venanzi, Santiago; Vigna, Mario Raul (Centro Interdisciplinario de Estudios Agrarios, UBA, 2009-11)
      Posiblemente uno de los factores que más conspiró contra los numerosos intentos de atenuar el impacto ambiental de la actividad agropecuaria haya sido la falta de consideración de aquellos aspectos sociales y económicos ...