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A cupric reducing antioxidant capacity assay coupled to thin‑layer chromatography
(Springer Nature, 2024-01)The use of natural antioxidant extracts in food processing is a growing trend, aligning with increasing ecological awareness and meeting consumer demands for safe, high-quality food products. Plants play a significant role ... -
A simple thin-layer chromatography autography for the detection of peroxidase inhibitors
(Springer Nature, 2024-02)Thin layer chromatography bioautographic assays facilitate the acquisition of activity-profile chromatograms and assist in pinpointing active constituents within complex mixtures by observing the inhibition halos they ... -
Aislamiento y elucidación estructural de inhibidores de polifenol oxidasa de manzana : estudio de capacidad antioxidante en extractos de Dipsacus fullonum L.
(Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios, 2023-10)Los inhibidores de origen natural de las enzimas involucradas en el pardeamiento de frutas o verduras son un campo de estudio muy activo. Las autografías enzimáticas han demostrado ser una herramienta útil para detectar ... -
An optimized purple corn cob extract as an ingredient for the development of maize-based extrudates with novel characteristics
(Elsevier, 2023-11)Purple corn cobs (PCC) are normally discarded although containing valuable components of potential application in the development of foods and ingredients. Optimum extraction conditions for PCC bioactive compounds were ... -
Antioxidant characterization of new dietary fiber concentrates from papaya pulp and peel (Carica papaya L.)
(2016)Residues of papaya pulp and peel were used to produce dietary fiber concentrates (DFCs) by treatment with ethanol and microwave drying. The fiber showed antioxidant capacity. Phenolics, carotenoids and ascorbic acid were ... -
Aumento de actividad antioxidante a bebidas comerciales por el agregado de extractos de especies silvestres obtenidas por asistencia enzimática
(Universidad Nacional de Santiago del Estero, Facultad de Agronomía y Agroindustrias, 2022-04)Solidago chilensis (SC) y Dipsacus fullonum (DF) son especies vegetales que crecen en la región noroeste de la provincia de Buenos Aires y han sido utilizadas como medicinas por culturas ancestrales. La extracción asistida ... -
Encapsulación y estabilidad de extractos antioxidantes de especies vegetales silvestres obtenidos mediante tecnologíasverdes
(2022-10)La utilización de asistencia enzimática para la obtención de extractos es considerada unatécnica de extracción amigable con el medio ambiente debido a que requiere un sistema acuoso y baja temperatura. La industria alimentaria ... -
Estudio de la actividad biológica y toxicidad de extractos naturales obtenidos a partir de especies vegetales silvestres
(2018-08)El objetivo de este trabajo fue caracterizar extractos acuosos de especies vegetales silvestres en base a su capacidad antioxidante, inhibición del pardeamiento enzimático y citotoxicidad para evaluar su utilización corno ... -
Estudio de la toxicidad y actividad biológica (actividad antioxidante e inhibidora del pardeamiento enzimático) de especies silvestres
(Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios, 2017-09)El objetivo de este trabajo fue caracterizar especies vegetales silvestres en base a su capacidad antioxidante, inhibitoria de la PPO y citotoxidad para evaluar su utilización como aditivo antioxidante en matrices alimentarias. ... -
Ibero-American Network as a Collaborative Strategy to Provide Tools for the Development of Phytopharmaceuticals and Nutraceuticals
(Wiley, 2021-05-25)The increasing trend for using natural ingredients for nutraceuticals and phytopharmaceuticals development triggers the study of non-traditional sources for phytopharmaceuticals development, such as underexploited plants ... -
Nuevas técnicas para la búsqueda de actividad antioxidante en mezclas naturales con aplicación en alimentos
(Ediciones INTA, EEA San Pedro, 2022-04)Los ensayos autográficos acoplados a cromatografía constituyen una herramienta interesante e innovadora en la búsqueda de compuestos activos en la preservación de alimentos a partir de extractos naturales. Como principio ... -
Obtención de extractos vegetales a partir de especies silvestres asistida por enzimas carbohidrolasas
(Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios - AATA, 2019-11)La utilización de enzimas carbohidrolasas es una metodología innovadora para la obtención de compuestos activos en extractos vegetales. Estas enzimas tienen un rango óptimo de temperatura entre 25-55 °C y actúan disgregando ... -
Physical and mechanical properties of maize extrudates as affected by the addition of chia and quinoa seeds and antioxidants
(2015-12)The physical and mechanical properties of maize extrudates have been analyzed in relation to the addition of quinoa flour and two novel ingredients, chia and powder extract of purple corn with antioxidant properties. Maize ... -
Physicochemical transformations of corn-based snacks with underexploited grains addition during storage: multi-analytical assessment
(Wiley, 2022-11)Corn-based snacks were prepared with the addition of 25% of millet, sorghum, quinoa, and canary seed flours, which are scarcely used grains for human food and can grow in low-fertility soils. GuggenheimAnderson-de Boer (GAB) ...