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Efectos de la densidad de plantación y el sistema de conducción sobre el crecimiento, la productividad y el tamaño de los frutos de un cultivar de duraznero
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2011-04)Se evaluaron los efectos sobre el crecimiento y las características productivas de diferentes sistemas de conducción y densidades de plantación en plantas del cultivar de duraznero “Limón Marelli” cultivadas durante 12 ... -
Efectos de la distancia entre hileras a la siembra sobre los componentes del rendimiento de forraje y el uso de la radiación en el cultivo de alfalfa
(Facultad de Agronomía, Universidad de Buenos Aires, 2011-06)La siembra de alfalfa (Medicago sativa L.) se caracteriza por presentar un arreglo espacial rectangular, i.e. mayor distancia entre hileras que entre plantas dentro de la hilera. Si se acercan las hileras de siembra se ... -
Efectos del escarificado sobre la humedad del suelo durante un cultivo de maíz
(2018-08)En este experimento agrícola se evaluó el impacto del escarifiado sobre la humedad del suelo en el cultivo de maíz durante la campaña agrícola 2016-2017. El escarifiado incrementó la evaporación del suelo en los horizontes ... -
Efectos del manejo de cultivos de cobertura sobre la dinámica hídrica en secuencia con maíz tardío
(Universidad Nacional de La Pampa, 2021-04-01)En la región de la pampa arenosa en la última década se incrementó significativamente la superficie implantada con maíz tardío, dado entre otros factores, a su mayor estabilidad y productividad en ambientes de menor aptitud. ... -
Efectos del mejoramiento génetico sobre el rendimiento y sus determinantes
(MAIZAR, Asociación Maíz y Sorgo Argentino, 2023)El mejoramiento genético de maíz en las últimas décadas ha contribuido, junto con el manejo, a sostener la ganancia global de RG. La mejora se observó tanto en ambientes de alta producción como en aquellos con limitada ... -
Efectos temporales del escarificado de suelo sobre algunas propiedades físicas
(EEA Pergamino, INTA, 2023-04)El uso de escarificadores se presenta como una alternativa viable en el corto plazo para corregir o atenuar los efectos negativos de la compactación. En este estudio se evaluó el efecto residual del escarificado sobre ... -
Effect of continuous agriculture of grassland soils of the Argentine Rolling Pampa on soil organic carbon and nitrogen
(2013)Long-term soil organic carbon (SOC) and soil organic nitrogen (SON) following cultivation of grassland soils (100/120-year tillage (T) + 20/30-year no tillage (NT)) of the Rolling Pampa were studied calibrating the simple ... -
Effect of cover crops on hysteresis and anisotropy of soil hydraulic properties
(Elsevier, 2022-12)No till is the main management system for soil conservation world-wide. In Argentina is frequently implemented in simplified crop sequences, which has negative effects on soil physical quality (SPQ). Among the suggested ... -
Effect of cover crops on microbial community structure and related enzyme activities and macronutrient availability
(2016)Continuous monoculture in major agricultural regions has been characterized by the loss of fertility, increased soil erosion and surface runoff. Thus, the inclusion of cover crops (CC) is a promising option aimed at better ... -
Effect of low-level calcium and phosphorus diets supplemented with calcium pidolate on broiler body weight and rate of culled birds
(2023-06)Decreasing dietary Ca may improve phosphorous (P) utilization, while an excess of Ca may aggravate a P deficiency. Therefore, different researchers have shown that a moderate reduction in dietary Ca had no deleterious ... -
Effect of microwaves on the metabolizable energy of green pea (Pisum sativum)
(2023-06)The feeding cost represents between 55 and 70% of the production costs of chicken meat or eggs. Corn and soybeans showed a price increase of 88 and 57% in the last 24 months, respectively. This price increase motivates the ... -
Effect of phosphites on the content of total phenols and chlorogenic acid in peach-Monilinia fructicola pathosystem
(INIA Uruguay y Facultad de Agronomía, Universidad de la República, 2021-04)Monilinia fructicola is a fungal pathogen responsible for fruit brown rot in many species of the Prunus genus. The use of abiotic elicitors as phosphites is being studied for the induction of fruit resistance as an alternative ... -
Effect of Plant Density on Yield and Forage Quality of Corn for Silage
(University of Kentucky, 2013)There is evidence that plant density of maize crops for silage affects herbage yield and quality (Cusicanqui and Lauer 1999). However, most of experimental information comes from trials with a range of plant densities ... -
Effect of slow-release urea inclusion in diets containing modified corn distillers grains on total tract digestibility and ruminal fermentation in feedlot cattle
(American Society of Animal Science, 2015-08)Ruminal degradable intake protein (DIP) deficit may result when cattle are fed diets containing a greater inclusion of processed corn grain and small to moderate inclusion of corn distillers grains (DG). This deficit may ... -
Effect of urea inclusion in diets containing corn dried distillers grains on feedlot cattle performance, carcass characteristics, ruminal fermentation, total tract digestibility, and purine derivatives-to-creatinine index
(American Society of Animal Science, 2015-01)Increased availability of rapidly fermentable carbohydrates and a great proportion of corn-derived CP in the diet may result in a degradable intake protein (DIP) deficit. Therefore, ruminal DIP deficit may result from high ... -
Effects of gamma irradiation on the sensory and metabolic profiles of two peach cultivars
(Wiley, 2023-05)Background. The suitability of commercial peaches for minimal processing (MP) is limited, mainly due to shortened shelf-life. Gamma irradiation has emerged in MP fruits as a promising technology. This study aimed to ... -
Effects of plant density in broccoli on yield and radiation use efficiency
(Elsevier, 2006)The effects of plant density on broccoli (Brassica oleracea L. var. italica Plenck) commercial characteristics are well determined. However, it is not completely clear how the broccoli plant respond to changes in plant ... -
Effects of storage time and boiling on root tuber colour in two sweet potato [Ipomoea batatas L. (Lam.)] cultivars
(Instituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria, España, 2004)The aim of this work was to determine the effect of storage time and boiling on the colour of sweet potato (cvs. Morada INTA and Regal) root tubers. Increasing storage time more strongly reduced the skin chroma (C*) of raw ... -
Eficiencia de transferencia de ADN de distintas cepas de Agrobacterium tumefaciens en la transformación de Lotus tenuis
(Red de Laboratorios de biotecnología para América Latina y el Caribe (REDBIO), 2023-06)Lotus tenuis (Wald et. Kit) es una leguminosa forrajera que presenta gran adaptación a suelos con limitantes edafoclimáticas. Este tipo de suelos se destina principalmente a la cría de ganado lo cual demanda disponer de ... -
Eficiencia de uso del agua de cultivares de soja desarrollados para La Pampa central Argentina: efectos del mejoramiento genético y del ambiente
(Asociación de la Cadena de la Soja Argentina, 2019-09)En los próximos años se prevé un aumento importante en la demanda mundial de alimentos como producto de un incremento de la población. Para cubrir esa demanda, la producción deberá aumentar a casi el doble (Ray et al., ...