• Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness 

      Martinez, Roberto Dionisio; Cirilo, Alfredo Gabriel; Cerrudo, Ani­bal Alejandro; Andrade, Fernando Héctor; Reinoso, Luis; Valentinuz, Oscar Rodolfo; Balbi, Celsa Noemí; Izquierdo, Natalia Gabriela (2017-05)
      Starch composition of maize grains is of great importance when used in animal feed and many processing industries. Maize production involves hybrids with different kernel composition and hardness, sown at areas that range ...
    • Chapter 1 - Maize 

      Otegui, María Elena; Cirilo, Alfredo Gabriel; Uhart, Sergio Adolfo; Andrade, Fernando Hector (Academic Press, 2020-12)
      Maize is presently the grain crop that covers the largest cultivated area, has the largest production, and the largest grain yield worldwide. In recent years, maize occupied an important part of the land previously cropped ...
    • Composition and thermal properties of starch in flint maize (Zea mays, L.) kernels: location and crop management effects 

      Actis, Marcos; Farroni, Abel Eduardo; Andrade, Fernando Hector; Valentinuz, Oscar Rodolfo; Cirilo, Alfredo Gabriel (Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DG-SICyP, INTA, 2020-04)
      Flint maize kernels are processed by the dry-milling industry to produce the flaking grits used thereafter in the corn flakes industry. Flaking-grit yield during milling depends on kernel hardness whereas corn flakes ...
    • Crop management affects dry-milling quality of flint maize kernels 

      Cirilo, Alfredo Gabriel; Actis, Marcos; Andrade, Fernando Hector; Valentinuz, Oscar Rodolfo (Elsevier, 2011-05)
      Dry-milling performance of maize (Zea mays, L.) kernels primarily depends on their hardness. The flint type is harder than the dent and semi-dent maize, yielding a higher proportion of big endosperm pieces in the mill. ...
    • Discriminating post-silking environmental effects on starch composition in maize kernels 

      Martínez, Roberto D.; Cirilo, Alfredo Gabriel; Cerrudo, Aníbal Alejandro; Andrade, Fernando Hector; Izquierdo, Natalia Gabriela (Elsevier, 2019-05)
      Maize (Zea mays L.) endosperms with high amylose proportion are harder and denser than endosperms with low amylose. Environmental conditions could affect amylose/starch ratio. The purpose of this work was to prove the ...
    • Efecto de variaciones en la temperatura durante el llenado de granos sobre la relación amilosa/almidón y la dureza endospermática de granos de maíz 

      Martínez, Roberto Dionisio; Cerrudo, Aní­bal Alejandro; Cirilo, Alfredo Gabriel; Izquierdo, Natalia Gabriela; Andrade, Fernando Hector (2017-09)
      La dureza endospermática de granos de maíz depende de la concentración proteica, pero la composición del almidón podría afectarla también. Se ha reportado que endospermas con alta proporción de amilosa relativa al almidón ...
    • Environment affects starch composition and kernel hardness in temperate maize 

      Martínez, Roberto Dionisio; Cirilo, Alfredo Gabriel; Cerrudo, Aníbal Alejandro; Andrade, Fernando Hector; Izquierdo, Natalia Gabriela (Wiley, 2022-03)
      BACKGROUND: Protein percentage and kernel weight affect the endosperm hardness of maize grains. However, changes in starch composition could also modify kernel hardness, which is often predicted through milling ratio. The ...
    • Environment, management, and genetic contributions to maize kernel hardness and grain yield 

      Cerrudo, Aní­bal Alejandro; Martinez, Dionisio Roberto; Izquierdo, Natalia Gabriela; Cirilo, Alfredo Gabriel; Laserna, Paula; Reinoso, Lucio; Valentinuz, Oscar Rodolfo; Balbi, Celsa Noemí; Andrade, Fernando Hector (2017-09)
      Dry milling performance of maize (Zea mays L.) is directly related to kernel hardness. This study assessed the contribution of maize hybrid and crop growing condition on kernel hardness and grain yield. Three hybrids that ...
    • Espaciamiento entre hileras del cultivo 

      Cirilo, Alfredo Gabriel; Andrade, Fernando Hector; Valentinuz, Oscar Rodolfo (MAIZAR, Asociación Maíz y Sorgo Argentino, 2023)
      En el presente capítulo se analiza el efecto del acercamiento de las hileras de siembra en maíz en diferentes situaciones de cultivo con la finalidad de orientar la toma de decisiones en la adopción de esta práctica.
    • Fecha de siembra 

      Otegui, María Elena; Andrade, Fernando Hector; Cirilo, Alfredo Gabriel; Mercau, Jorge Luis (MAIZAR, Asociación Maíz y Sorgo Argentino, 2023)
      En el presente capítulo se analizan los efectos de la modificación de la fecha de siembra sobre el desarrollo, el crecimiento y el rendimiento del cultivo de maíz.
    • El manejo del cultivo afecta el contenido de aceite y la composición de ácidos grasos del grano de maíz ‘flint’ 

      Actis, Marcos; Farroni, Abel Eduardo; Andrade, Fernando Hector; Valentinuz, Oscar Rodolfo; Cirilo, Alfredo Gabriel (Estación Experimental Agropecuaria Balcarce, INTA, 2023-04)
      La calidad del aceite de los granos de maíz (Zea mays, L.) depende de la composición de sus ácidos grasos. El objetivo de este trabajo fue analizar el efecto de diferentes prácticas de manejo de cultivos sobre la deposición ...