• Capítulo 12: Manejo de poscosecha 

      Aragón, Jorge; Barnes, Norma; Calvo, Gabriela; Candan, Ana Paula; Díaz, Dante; Edelstein, Ricardo; Fernandez, Leandro; Fernandez, Miriam; Giambelluca, Adriana; Gomila, Teofilo; Oteiza, Eric; Quadri, Miguel; Ramírez, Paula; Salvador, María Eugenia (ProRioNegro, 2010)
      12.1. Maduración y cosecha del fruto Maduración La maduración es el proceso metabólico y fisiológico a través del cual un fruto verde, firme, ácido, poco azucarado y astringente se transforma en uno coloreado, relativamente ...
    • Contribución de la biomasa subsuperficial de soja al índice de cosecha 

      Kehoe, Esteban; Salvagiotti, Fernando (EEA Oliveros, INTA, 2020)
      El cultivo de soja (Glycine max L.) es una de las principales fuentes de aceite y proteína vegetal para la producción de alimentos. En Argentina este cultivo ocupa, aproximadamente, el 60% de superficie cultivable y ha ...
    • Critical nitrogen dilution curve in processing potato cultivars 

      Giletto, Claudia Marcela; Echeverria, Hernan Eduardo (Scientific Research, 2015-12)
      The critical nitrogen dilution curve (CNDC) can be used as a diagnostic tool to assess crop N nutrition during the growing season. Potato cultivars have different biomass production and accumulation of N and consequently ...
    • Estimación de la productividad forrajera a nivel de potrero 

      Guzman, Luis Miguel; Diaz, Raul Fernando; Ricarte, Ramon Armando (Estación Experimental Agropecuaria La Rioja, INTA, 2021-08)
      Material realizado en el marco de la capacitación "Consideraciones básicas en la determinación de la receptividad ganadera" del día 5 de agosto bajo la modalidad virtual. Organizada por AER Cruz del Eje – EEA Manfredi / ...
    • Nitrogen utilization efficiency in maize as affected by hybrid and N rate in late-sown crops 

      Caviglia, Octavio; Melchiori, Ricardo Jose; Sadras, Victor Oscar (2014-11)
      After the introduction of Bt-maize, late sowing is becoming an important strategy to stabilize yields in many areas of the Argentine Pampas. Increased nitrogen (N) availability and sharp reduction in radiation and temperature ...
    • Programa Regional de Madurez: informe técnico de la temporada 2009-2010 

      Gomila, Teofilo (Estación Experimental Agropecuaria Alto Valle, INTA, 2010)
      En esta nota, las principales conclusiones de la cosecha 2009-2010 para las variedades Williams, Gala y Red Delicious. La característica destacada de esta temporada fue la floración tardía y prolongada en todas las variedades ...
    • Remotely‐sensed primary productivity shows that domestic and native herbivores combined are overgrazing Patagonia 

      Oliva, Gabriel Esteban; Paredes, Paula Natalia; Ferrante, Daniela; Cepeda, Carla Tamara; Rabinovich, Jorge Eduardo (Wiley; British Ecological Society, 2019-04)
      1.Carrying capacity is the maximum animal density an area can sustain without deterioration of its resources. Overgrazing has degraded Patagonia, but sheep stocks decreased and gave way to mixed systems with cattle, goats ...
    • Uso de índices espectrales como diagnóstico de nutrición nitrogenada en cebada cervecera 

      Boero, José J.; Gomez, Federico; Prystupa, Pablo; Urricariet, Susana; Ferraris, Gustavo Nestor; Gutierrez Boem, Flavio Hernán (2018-05)
      El manejo de la fertilización nitrogenada debe ajustarse para lograr altos rendimientos y un adecuado contenido proteico(alrededor del 11%). Dicha práctica se basa en aplicaciones al inicio del ciclo (para aumentar rendimiento ...
    • Wheat yield progress and stability during the last five decades in Argentina 

      Curin, Facundo; Otegui, María Elena; Gonzalez, Fernanda Gabriela (Elsevier, 2021-07)
      Improvement of grain yield (GY) at farm level, which is closely related to GY potential, seems to be the main alternative to increase wheat (Triticum aestivum L) production. The aim of current research was to assess the ...