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A simple model of the diffusion phenomena taking place during the debittering process of green table olives
(Instituto de la Grasa, CSIC (España), 2011)The change in the concentration of sodium and calcium ions in the olive flesh and in the lye during the debittering process was quantified. The average concentration of Na increased from 0.0045 to 0,395 meq Na/g of olive ... -
Aggregation kinetics of humic acids in the presence of calcium ions
(2013)The aggregation kinetics of a humic acid (HA) sample as a function of Ca2+ concentration at pH 5, 7 and 9 was investigated. UV–VIS spectroscopy was employed to quantify the progress of the aggregation reaction, and ... -
Analytical methods assessment for exchangeable cations analysis in soil: MIP OES appraisement
(Taylor & Francis, 2020-09-21)Soil monitoring and research often requires a comparison of laboratory data generated by diverse instruments and in different laboratories to demonstrate the reliability and accuracy of the results. The outcomes of this ... -
Calcium Addition, pH and High Hydrostatic Pressure Effects on Soybean Protein Isolates—Part 2: Emulsifying Properties
(2018-08)Soybean protein isolates (SPI) represent an important source of proteins that are used to prepare oil-in-water (o/w) emulsions. The influence of an innovative treatment (high hydrostatic pressure, HHP) combined with calcium ... -
Calcium Addition, pH, and High Hydrostatic Pressure Effects on Soybean Protein Isolates—Part 1: Colloidal Stability Improvement
(2018-02)Calcium addition to soybean protein dispersions increases nutritional value but harms functional properties, such as protein solubility and colloidal stability. The high hydrostatic pressure (HHP) treatment can reverse ... -
Calcium-induced skim milk gels: Effect of milk powder concentration and pH on tribo-rheological characteristics and gel physico-chemical properties
(Elsevier, 2022-03)The physico-chemical and tribo-rheological characteristics of calcium-induced skim milk gels obtained by heating of milk dispersions prepared with different concentrations of skim milk powder (10, 20 and 30% w/w) and calcium ... -
Combined high hydrostatic pressure and thermal treatments fully inactivate trypsin inhibitors and lipoxygenase and improve protein solubility and physical stability of calcium-added soymilk
(2016-06)The objective of this work was to assess the possibility of obtaining calcium-added soymilk with acceptable characteristics regarding protein solubility and physical stability, and inactivation of trypsin inhibitors and ... -
Descomposición y liberación de nutrientes en raíces finas de ñire en Patagonia Sur.
(Ediciones INTA, 2018-10-31)La descomposición de raíces finas es un proceso fundamental relacionado al ciclo de carbono y nutrientes en los ecosistemas terrestres. A pesar de su importancia, estos procesos han sido escasamente estudiados en los bosques ... -
Disponibilidad y variabilidad espacial de calcio, magnesio y potasio en suelos agrícolas y prístinos de la Región Pampeana
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Mar del Plata, 2019-03)Los objetivos de este trabajo fueron: determinar el contenido total e intercambiable de Ca, Mg, K, la CIC, la SB y a su vez caracterizar la variabilidad espacial de dichas variables en situación de manejo agrícola y prístino. ... -
Down-regulation of catalase activity contributes to senescence induction in wheat leaves exposed to shading stress
(Springer, 2015-01)In shaded wheat (Triticum aestivum L.) leaves, the suppression of blue radiation (BR) triggers senescence. This phenomenon is correlated to an increase in oxidative stress symptoms and a decrease of catalase (CAT) activity, ... -
Efecto de la aplicación foliar de calcio sobre algunos atributos de calidad en frutos de melón
(Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2012-12)La fertilización foliar puede constituir una importante práctica agronómica para incrementar la concentración de calcio de los frutos. El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto de la utilización de algunos fertilizantes ... -
Efecto de la deficiencia de nitrógeno y calcio en hojas de tomate (Solanum lycopersicum) sobre la flourescencia de la clorofila A
(Facultad de Ciencias Agropecuarias, Universidad Nacional de Entre Ríos, 2023)El fenómeno de fluorescencia de la clorofila A, durante la primera etapa de la fotosíntesis, es un indicador de cambios en la actividad fotosintética en condiciones ambientales estresantes. Bajo una deficiencia de nitrógeno ... -
Efecto de la infusión asistida por alta presión hidrostática sobre las propiedades nutricionales de cubos de mango
(2019-09)La producción nacional de mango se encuentra en crecimiento debido al aumento de la demanda de este fruto tanto en fresco como procesado. Por esta razón, sería interesante desarrollar productos en base a mango, que sean ... -
Effect of foliar application of boron, zinc and calcium on onion seed production = Efecto de la aplicación foliar de boro, zinc y calcio en la producción de semilla de cebolla
(ASAHO, 2020-08)La semilla de cebolla representa un alto porcentaje del valor económico total de semillas de hortalizas comercializado en el mundo. En Argentina, la producción de semilla de cebolla se realiza en San Juan y Mendoza y se ... -
Effect of low-level calcium and phosphorus diets supplemented with calcium pidolate on broiler body weight and rate of culled birds
(2023-06)Decreasing dietary Ca may improve phosphorous (P) utilization, while an excess of Ca may aggravate a P deficiency. Therefore, different researchers have shown that a moderate reduction in dietary Ca had no deleterious ... -
Effect of the high-pressure assisted-infusion processing on nutritional and antioxidantproperties of mango cubes
(Elsevier, 2021-05-30)The aim of this work was to evaluate the effect of the high-pressure assisted-infusion processing on the nutritional and functional properties of mango cubes immersed in a solution of sorbitol and calcium lactate. Three ... -
Ensayo de nutrición en maíz. Campaña 2021-2022.
(EEA Marcos Juárez, INTA, 2022-09-23)El maíz sigue siendo el cultivo de mayor costo de implantación en el sudeste cordobés, por éste motivo gran parte de la investigación adaptativa de la región está dirigida a la evaluación del comportamiento de las estrategias ... -
Estudios de adsorción y agregación de ácidos húmicos con minerales constituyentes del suelo en presencia de iones calcio
(Universidad Nacional del Sur, 2016-04-01)Los microagregados de tamaño arcilla (< 2 m) y limo (2-50 m), que se generan por la interacción de la fracción mineral y el material orgánico, son la unidad básica de estructura en el suelo, y constituyentes de sedimentos ... -
Feeding Calcium Salts of Linseed Oil on Productive Performance and Milk Fatty Acid Profile in Grazing Dairy Cows
(Scientific Research Publishing, 2020-10)The objective of this study was to determine the effect of supplying calcium salts of linseed oil (Ca-FA) rich in omega-3 (α-linolenic acid) on the production and chemical composition of milk and its nutraceutical value ... -
High hydrostatic pressure treatment improves physicochemical properties of calcium- and soybean protein-added peach juice
(Elsevier, 2018-11)Calcium- and soybean proteins-added peach beverages were prepared and subjected to high hydrostatic pressure (HHP, 600 MPa, 5 min) in order to evaluate their physicochemical properties (protein solubility, physical stability, ...