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Batata para industria
(EEA Mendoza, INTA, 2021-09-10)La publicación es resultado del trabajo realizado en el marco del proyecto “Encadenamiento Hortícola”, proveniente de la Convocatoria 2017 Universidad y Desarrollo Local de la Dirección Nacional de Desarrollo Universitario ... -
Before-after analysis of genetic and epigenetic markers in garlic: A 13-year experiment
(2018-10-20)Allium sativum is an important crop species in Argentina, one of the major garlic exporting countries in the world. Because garlic is an agamic propagated species, its breeding is based on the occurrence of plants with ... -
Bicho del cesto Oiketicus moyanoi
(EEA La Consulta, INTA, 2022-07-11)El bicho del cesto es un lepidóptero que por lo general no representa una plaga de importancia en las plantas que ataca. Los huevos son de forma poliédrica y color cremoso claro. Las larvas son de color blanco cremoso, con ... -
Biocontrol of Botrytis cinerea in table grapes by non-pathogenic indigenous Saccharomyces cerevisiae yeasts isolated from viticultural environments in Argentina
(Elsevier, 2012-02)Botrytis cinerea, the causal agent of gray mold, is an important disease of grapes. Yeasts are members of the epiphytic microbial community on surfaces of fruits and vegetables and because some yeasts inhibit fungi they ... -
Biocontrol of fungi isolated from sour rot infected table grapes by Saccharomyces and other yeast species
(2013)Sour rot is an important disease of grapes caused by an etiologic complex of microorganisms in which filamentous fungi play a key role. Yeasts are used for biocontrol of pathogenic filamentous fungi on fruits. The major ... -
Biocontrol of postharvest Alternaria decay in table grapes from Argentina
(Elsevier, 2019-03-29)Postharvest diseases cause considerable losses of fruit during transportation and storage. Synthetic fungicides are primarily used to control them; however, the recent trend is to shif toward safer and more eco-friendly ... -
Biodiversity of Aspergillus section Nigri populations in Argentinian vineyards and ochratoxin A contamination
(2013-12)Aspergillus section Nigri are described as the main source of ochratoxin A (OTA) contamination in grapes and wine worldwide. The knowledge of the factors affecting grape contamination by species included in this section ... -
Biodiversity of Saccharomyces cerevisiae populations in Malbec vineyards from the “Zona Alta del Río Mendoza” region in Argentina
(Elsevier, 2011-12-15)The “Zona Alta del Río Mendoza” (ZARM) is the major Malbec grape viticulture region of Argentina. The aim of the present study was to explore Saccharomyces cerevisiae biodiversity in ZARM vineyards. Interdelta PCR and RFLP ... -
Biological control as a strategy to reduce the impact of mycotoxins in peanuts, grapes and cereals in Argentina
(2015)Mycotoxins including aflatoxins, deoxynivalenol, fumonisins and ochratoxin A are among the main fungal secondary metabolites detected as natural contaminants in South America in different commodities such as peanuts ... -
Blue light attenuation mediates morphological and architectural acclimation of Vitis vinifera cv. Malbec to shade and increases light capture
(2018-10)Grapevine is one of the most important fruit crops worldwide. Vineyard management practices affect light interception and spectral characteristics inside the canopy. Plant photoreceptors drive shade acclimation responses ... -
Bombas EMAS para la extracción de agua de cisternas y pozos calzados
(EEA Mendoza, INTA, 2023-08)La bomba EMAS se emplea para extraer agua de un pozo o cisterna hacia la superficie o lugares más altos que el punto donde está la fuente de agua. También se puede bombear para consumo domiciliario, desde un río hacia ... -
Box Pruning. Mecanización de la poda
(EEA Mendoza, INTA, 2019) -
Buenas prácticas agrícolas en fruticultura
(2014-02)Las Buenas Prácticas Agrícolas (BPA) son un conjunto de principios, normas y recomendaciones técnicas, aplicables a las diversas etapas de la producción agrícola, ya sea para exportación como para consumo interno o su ... -
Caracterización de daños producidos por Meloidogyne Spp. (Nemata: Tylenchida) en la vid en Mendoza, Argentina
(Universidad de Nariño, 2014-12)El objetivo de esta investigación fue comparar y establecer relaciones entre los diferentes indicadores de crecimiento entre plantas de vid con dos niveles de infestación (alto y leve) de Meloidogyne spp. El estudio se ... -
Caracterización de la composición fenólica de uvas y vinos de la variedad Malbec (Vitis vinifera L.): su relación con el origen geográfico, factores vitivinícolas y valor comercial
(Departament de Bioquímica i Biotecnologia, Universitat Rovira i Virgili (España), 2012-05)La variedad Malbec (Vitis vinifera L.) es considerada el cultivar tinto emblemático de Argentina, sin embargo a pesar de su importancia económica y cultural existe un gran desconocimiento sobre su composición química. El ... -
Caracterización de los reservorios y la biodiversidad de levaduras Saccharomyces cerevisiae en un viñedo comercial durante un ciclo fenológico completo de la vid
(Asociación Argentina de Microbiología, 2021-10-25)La vitivinicultura constituye una actividad de amplia tradición e impacto económico en Mendoza. La Zona Alta del Río Mendoza (ZARM) es la principal región donde se cultiva el Malbec, vino emblemático argentino. ... -
Caracterización de un cepario de levaduras para uso enológico mediante técnicas moleculares
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2015)La Facultad de Ciencias Agrarias de la Universidad Nacional de Cuyo posee una colección de levaduras vínicas provenientes de Departamentos de importancia vitivinícola de la provincia de Mendoza. Esta colección ha sido ... -
Carbohydrate reserve status of Malbec grapevines after several years of regulated deficit irrigation and crop load regulation
(Wiley, 2013-10)Background and Aims: Regulated deficit irrigation (RDI) and bunch thinning are two viticultural practices applied worldwide. There is limited knowledge, however, about their combined effects on carbohydrate dynamics and ... -
Carbon balance in grapevine under a changing climate
(2016)The measurement of the carbon balances is necessary to evaluate the contribution of different biomes to carbon sequestration and therefore to mitigate the global climate change effects. Carbon balance of grapevine is of ... -
Carotenoid profile produced by Bacillus licheniformis Rt4M10 isolated from grapevines grown in high altitude and their antioxidant activity
(2018-07)Bacillus licheniformis (BL) strains are used for industrial production of exoenzymes, antibiotics and secondary metabolites, and also serve as probiotics. Some strains sequester heavy metals, promoting plant growth or ...