• Sunflower 

      Giolitti, Fabian; Cabrera Mederos, Dariel (Elsevier, 2023-09-22)
      Sunflower (Helianthus annuuss) is one of the oilseed crops most widely cultivated in the world. In 2019, world production amounted to more than 56 million tons (FAOSTAT, 2021). The crop is affected by several viral pathogens, ...
    • Synthetic Communities of Bacterial Endophytes to Improve the Quality and Yield of Legume Crops 

      Monteoliva, Mariela Ines; Valetti, Lucio; Taurian, Tania; Crociara, Clara Sonia; Guzzo, María Carla (IntechOpen, 2022-03-31)
      Plant-associated microbiomes confer fitness advantages to the plant host by growth promotion through different mechanisms including nutrient uptake, phytohormones production, resistance to pathogens, and stress tolerance. ...
    • Tuberculosis del olivo 

      Tolocka, Patricia; Roca, Monica; Otero, Maria Laura; Haelterman, Raquel Mercedes (Consejo Federal de Inversiones, 2019-08-02)
      La tuberculosis del olivo está producida por una bacteria fitopatógena denominada Pseudomonas savastanoi pv savastanoi que afecta a los olivos y otras Oleáceas como laurel rosa, ligustro, fresno, jazmín, entre otros. Produce ...
    • Verticilosis del Olivo 

      Otero, Maria Laura; Gonzalez, Valeria Mariel; Rattalino, Donna; Paccioretti, Mauro Andres (Consejo Federal de Inversiones, 2019-08-02)
      La verticilosis o “pardeo” es considerada una de las enfermedades más importantes que afectan al cultivo de olivo a nivel mundial. En Argentina está presente en la zona de cultivo en las provincias de Córdoba, La Rioja, ...
    • Xylella Fastidiosa 

      Tolocka, Patricia; Paccioretti, Mauro Andres; Haelterman, Raquel Mercedes (Consejo Federal de Inversiones, 2019-08-02)
      Xylella fastidiosa es una bacteria que habita solamente los vasos xilemáticos de las plantas. Ha sido asociada mundialmente con enfermedades que causan grandes pérdidas en cultivos económicamente importantes (fig. 1 y 2). ...