Now showing items 388-407 of 872

    • First report of Dactylonectria alcacerensis, Dactylonectria macrodidyma and Ilyonectria liriodendri associated with black-foot disease of grapevine in Argentina 

      Longone, Maria Valeria; Escoriaza, Maria Georgina; Paolinelli, Marcos; Gramaje, David (American Phytopathological Society, 2022-03-07)
      Black-foot is a fungal disease that affects young vines and planting material in the countries where grapevines are cultivated. During the 2018 grape-growing season, symptoms of reduced vigor, short internodes, leaf ...
    • First report of grapevine red blotch virus infecting grapevine in Argentina 

      Luna, Facundo; Debat, Humberto Julio; Moyano, Sabrina Noé; Zavallo, Diego; Asurmendi, Sebastian; Gomez Talquenca, Gonzalo (Springer, 2019-04)
      Argentina is the fifth wine producer worldwide and 10th global grapevine producer, with over 2,100,000 tons of grapes harvested in 2017. So far, 12 viruses have been identified in grapevine in Argentina (Debat et al. 2019).
    • Fitoplasma del duraznero Candidatus Phytoplasma pyri 

      Marini, Diana Beatriz; Conci, Luis Rogelio (EEA La Consulta, INTA, 2022-09)
      Los fitoplasmas son bacterias carentes de pared celular, de naturaleza parasítica y restringida a dos tipos de hospedantes: plantas e insectos. Se ha mencionado a los fitoplasmas como los responsables de producir enfermedades ...
    • Formas alternativas de secar uvas: uso de estructuras en altura. 

      Espindola, Rodrigo Sebastian (EEA San Juan, 2018-03-21)
      La provincia de San Juan es la principal productora de pasas de uva en la Argentina. El mercado de la pasa de uva es conveniente respecto a otros; sin embargo, puede presentar problemas logísticos cuando el productor no ...
    • Formas de hacer injertos en vid 

      Espindola, Rodrigo Sebastian (EEA San Juan, INTA, 2021-07-20)
      Este texto aspira a contribuir con la divulgación de los principios básicos sobre la técnica de injertación en vid, siendo una recopilación de las prácticas más difundidas. Esta técnica es muy utilizada en varios frutales ...
    • Foro Regional Los Desafíos de la Gestión Territorial Rural 

      Silva Colomer, Jorge; Dalmasso, Caterina; Vitale Gutierrez, Javier Alejandro (Ediciones INTA, 2018)
      En el libro se encuentran compiladas las conferencias de este Foro Regional (2015-2016) con el fin de generar un espacio de pensamiento sobre los procesos de transformación territorial que afectan al desarrollo y la ...
    • Free Volatile Compounds of cv. Pedro Giménez (Vitis vinifera L.) White Grape Must Grown in San Juan, Argentina 

      Maturano, Yolanda Paola; Nally, María Cristina; Assof, Mariela Vanesa; Toro, Maria Eugenia; Castellanos de Figueroa, Lucía Inés; Jofre, Viviana Patricia; Vazquez, Fabio (2018)
      The free aromatic composition of must from Pedro Giménez grapes, grown in San Juan, Argentina, was characterised. Samples from the vintages of 2008 and 2009 were analysed by gas chromatography–mass spectrometry–solid phase ...
    • Fruit metabolic and transcriptional programs differentiate among Andean tomato (Solanum lycopersicum L.) accessions 

      D’Angelo, Matilde; Zanor, María Inés; Burgos, Estanislao; Asprelli, Pablo Diego; Boggio, Silvana Beatriz; Carrari, Fernando; Peralta, Iris Edith; Valle, Estela M. (Springer, 2019-09-16)
      Traditional landraces or “criollo” tomatoes (Solanum lycopersicum L.) from Andean areas of Argentina, selected for their fruit quality, were analysed in this study. We explored the metabolome and transcriptome of the ripe ...
    • Fruit-localized photoreceptors increase phenolic compounds in berry skins of field-grown Vitis vinifera L. cv. Malbec 

      Gonzalez, Carina Veronica; Fanzone, Martín Leandro; Cortés, Leandro Emanuel; Bottini, Ambrosio Rubén; Lijavetzky, Diego Claudio; Ballare, Carlos Luis; Boccalandro, Hernan Esteban (2015-02)
      Sunlight exposure has multiple effect on fruits, as it affects the light climate perceived by fruit photoreceptors and fruit tissue temperature. In grapes (Vitis vinifera L.), light exposure can have a strong effect on ...
    • Frutales de carozo : Plum pox virus (sharka) 

      Marini, Diana Beatriz; Rossini, Mirta Noemi; Dal Zotto, Angelica; Porcel, Laura Beatriz; Arroyo, Luis Enrique (2015)
    • Fuentes de resistencia a podredumbre verde (Penicillium allii) en variedades de ajo 

      Salinas Palmieri, Maria Cecilia; Cavagnaro, Pablo (Estación Experimental Agropecuaria La Consulta, 2020)
      La podredumbre verde del ajo, causada Penicillium allii, es una de las principales enfermedades fúngicas que afecta esta hortaliza en la mayoría de los países productores del mundo. La enfermedad puede ocasionar importantes ...
    • El futuro de una cadena productiva: durazno para industria en Argentina al 2030 

      Vitale Gutierrez, Javier Alejandro (Facultad de Ciencias Agrarias, UNcuyo, 2022)
      Este trabajo presenta algunas nociones básicas de la prospectiva estratégica aplicada a las cadenas productivas. Se sustenta en el estudio de prospectiva de durazno para industria en Argentina producto del trabajo ...
    • Ganaderos de Valle Fértil inician un proyecto con la AER INTA Valle Fértil 

      Flores, Orlando Carlos; Vitale Guardia, Pablo Ariel (EEA San Juan, 2017-10-01)
      Durante los meses de agosto y de septiembre en el departamento Valle Fértil, Provincia de San Juan, el equipo de la AER INTA Valle Fértil, dio por iniciadas las actividades del Proyecto de Extensión PROFEDER 775142– INTA ...
    • Ganaderos de Valle Fértil iniciaron un proyecto con la AER INTA Valle Fértil 

      Flores, Orlando Carlos; Vitale Guardia, Pablo Ariel (EEA San Juan, 2017-10-01)
      Durante los meses de agosto y de septiembre en el departamento Valle Fértil, Provincia de San Juan, el equipo de la AER INTA Valle Fértil, dio por iniciadas las actividades del Proyecto de Extensión PROFEDER 775142– INTA ...
    • Garlic (Allium sativum L.) inhibitory effect on platelet activity induced by different agonists 

      Gonzalez, Roxana Elizabeth; Soto Vargas, Verónica Carolina; Sance, María Mirta; Galmarini, Claudio Romulo (Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2021-06)
      Platelets are essential elements of human blood. In addition to their normal role, platelets are involved in causing myocardial infarction, stroke and other thrombotic disorders. Platelet activation in vivo, probably ...
    • Garlic scape, an alternative food with human health benefits 

      Gonzalez, Roxana Elizabeth; Sance, Maria Marta; Soto Vargas, Verónica Carolina; Galmarini, Claudio Romulo (ISHS, 2012-12)
      Garlic (Allium sativum L.) has been used as a medicinal agent for thousands of years. Attributes like, antioxidant properties, heart disease prevention, including atherosclerosis, and also reduction of both plasma cholesterol ...
    • Gastos operativos para el empaque de ajo – 2018/19 con el sistema multimodal de empaque / INTA 

      Lopez, Aldo Miguel (Estación Experimental Agropecuaria La Consulta, INTA, 2019)
      Elaborar un costo de empaque de ajo requiere necesariamente de plantear supuestos relevantes a partir de los cuales se debe calcular el valor económico. y por lo tanto no siempre son comparables en forma directa. Este ...
    • Gastos operativos para la produccion de ajo 

      Lopez, Aldo Miguel (EEA La Consulta, INTA, 2008)
      Sabemos que hay tantos listado de gastos de producción de ajo como agricultores existen. Cada cual lo formula de acuerdo a su criterio y por lo tanto muchos de ellos no son comparables. Este documento, auxiliar del sector ...
    • Generation of a non-transgenic genetically improved yeast strain for wine production from nitrogen-deficient musts 

      Kessi Pérez, Eduardo Ignacio; Molinet, Jennifer; García, Verónica; Aguilera, Omayra; Cepeda, Fernanda; López, María Eugenia; Sari, Santiago Eduardo; Cuello, Raúl Andrés; Ciklic, Ivan Francisco; Rojo, Cecilia; Combina, Mariana; Araneda, Cristián; Martínez, Claudio (MDPI, 2020)
      The yeast Saccharomyces cerevisiae is the main species responsible for the process that involves the transformation of grape must into wine, with the initial nitrogen in the grape must being vital for it. One of the main ...
    • Generation of intra- and interspecific Saccharomyces hybrids with improved oenological and aromatic properties 

      Perez, Maria Dolores; Denat, Marie; Pérez-Través, Laura; Heras, José María; Guillamón, José Manuel; Ferreira, Vicente; Querol, Amparo (Wiley, 2022-04)
      Non-wine yeasts could enhance the aroma and organoleptic profile of wines. However, compared to wine strains, they have specific intolerances to winemaking conditions. To solve this problem, we generated intra- and ...