• Assessment of the main sources of variability of soybean (Glycine max) expeller composition and quality: a field study 

      Maciel, Gisele; Wagner, Jorge; Juan, Nestor Antonio; San Martino, Silvina; Bartosik, Ricardo Enrique (International Commission of Agricultural and Biosystems Engineering, 2020-12-26)
      Pairs of soybean seeds and their correspondent expeller samples were collected from ten extrusion-expelling processing plants in Argentina. Seeds were analyzed for proximal composition, bulk moisture content (MC) and ...
    • La batata: el redescubrimiento de un cultivo 

      Marti, Hector Ruben; Corbino, Graciela Beatriz; Chludil, Hugo Daniel (2011)
      La batata tiene múltiples aplicaciones, además de ser una de las hortalizas con mayor contenido energético y mejor balance de nutrientes. Dadas las recientes mejoras genéticas y tecnológicas de que fue objeto su cultivo, ...
    • Caracterización fisicoquímica y sensorial de bebidas fermentadas a base de miel elaboradas en Argentina 

      Marini, Gina Verónica; Peinado Manzur, Horacio Hernan; Chimeno, Selva Valeria; Mercado, Laura Analia; Massera, Ariel Fernando (Ministro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba, 2022-11-16)
      Argentina es el quinto productor y el segundo exportador mundial de miel a granel, mercado donde comercializa el 90-95% de la miel que cosecha. La elaboración de bebidas fermentadas a base de miel, cómo lo es la hidromiel ...
    • Características de la leche y del queso durante la lactancia de cabras sin infecciones intramamarias 

      Suarez, Victor Humberto; Martinez, Gabriela Marcela; Fili, Josefina Marcela; Gianre, Vilma Rita; Calvinho, Luis Fernando; Alfaro, Rodolfo Jose (2014-11)
      El objetivo de este estudio fue analizar a lo largo de la lactancia, las relaciones entre el conteo de células somáticas (CCS) y los componentes de la leche con respecto a factores fisiológicos y a la calidad de la leche ...
    • Chemical composition and in vitro ruminal degradation of hay and silage from tropical grasses 

      Arroquy, Jose Ignacio; Cornacchione, Monica; Colombatto, Darío; Kunst, Carlos Roberto (2014)
      This study was conducted to evaluate the effects of preservation type on chemical composition and in vitro ruminal degradation of warm-season grasses (WSG). Treatments consisted of two factors (6 2): the first factor was ...
    • Chemical compounds related to nutraceutical and industrial qualities of non‐transgenic soybean genotypes 

      Carrera, Constanza Soledad; Dardanelli, Julio Luis; Soldini, Diego Omar (Wiley; Society of Chemical Industry, 2014-05)
      BACKGROUND: Information about the chemical profile of soybean seed is valuable for breeding programs aimed at obtaining value‐added products to meet the demands of niche markets. The objective of this study was to determine ...
    • Composición química del grano de maíces especiales desarrollados en la Argentina para la industria alimentaria 

      Corcuera, Víctor Raúl; Pennisi, Mariana; Kandus, Mariana Virginia; Salerno, Juan Carlos (2016-08)
      En los últimos años el mercado de maíces de uso especial (VEC) muestra un crecimiento sostenido y una mayor influencia tanto en las economías regionales como a nivel global. La calidad de los productos alimenticios depende ...
    • Composición química y función de los principales fitoquímicos presentes en los vegetales. Propiedades nutritivas y funcionales del durazno 

      Corbino, Graciela Beatriz; Sanchez, Gerardo (EEA San Pedro; Ediciones INTA, 2012)
      En este capítulo trata el valor nutritivo y funcional de las frutas; los componentes nutritivos y funcionales del durazno; la función de los fitoquímicos; biodisponibilidad y factores que modifican la composición y ...
    • Evaluación de la composición y perfil de aminoácidos en granos de soja de Argentina. Etapa 2 

      Accoroni, Cecilia; Carpaneto, Barbara Bettina; Caruso, Cecilia Alejandra; Chialvo, Eugenia; Conde, María Belén; Enrico, Juan Martin; Magnano, Luciana; Mir, Leticia Raquel; Orlando, Ángela; Rossi, Rodolfo; Santos, Diego Jose; Zelaya, Daniela Karina (Asociación de la Cadena de la Soja Argentina (ACSOJA); INTA, 2023)
      En esta segunda etapa del proyecto se ha realizado un estudio exploratorio sobre la calidad de soja disponible para el procesamiento en plantas de crushing proveniente de todas las áreas de siembra de la Argentina con el ...
    • Evaluation of storage of sunflower pellets in silo bags 

      Behr, Enrique Federico; Cardoso, Marcelo Leandro; Bartosik, Ricardo Enrique; Marcos Valle, Facundo; De La Torre, Diego; Taher, Hernán Ignacio; Maciel, Gisele (University of Manitoba, Canadá, 2021-08)
      Silo bags are a temporary and potentially hermetic storage system widely used for grains, oil seeds, legumes and other products. Oil extraction of sunflower seeds through the extrusion expelling process generates a high ...
    • Modulation of aroma and chemical composition of Albarino semi-synthetic wines by non-wine Saccharomyces yeasts and bottle aging 

      Perez, Maria Dolores; Denat, Marie; Minebois, Romain; Heras, Jose Maria; Guillamon, Jose Manuel; Ferreria, Vicente; Querol, Amparo (Elsevier, 2022-03-02)
      Saccharomyces yeasts from different origins and species fermented in a semi-synthetic must containing aroma precursor of cv. Albari˜no and polyfunctional mercaptans precursors. The resulting wines were subjected to accelerate ...
    • Radiaciones no ionizantes y madera de sarmientos: Estrategias tecnológicas innovadoras para la crianza de vinos tintos 

      Fanzone, Martín Leandro; Jofre, Viviana Patricia; Mastropietro, Miguel; Assof, Mariela Vanesa; Catania, Anibal Alejandro; Aliquo, Gustavo Alberto; Prieto, Jorge Alejandro; Lacognata Sottano, Juan; Nuñez, Ines; Sari, Santiago Eduardo (Centro de Estudios Vitivinícolas y Agroindustriales, Universidad Juan Agustín Maza, 2022-12-20)
      Los objetivos del presente trabajo son: Analizar el impacto de chips de sarmientos de distintas variedades de vid, adicionados durante la crianza, sobre la composicion quimica (volatil y no volatil) y las caracteristicas ...
    • Relationship between soft wheat flour physicochemical composition and cookie‐making performance 

      Moiraghi, Malena; Vanzetti, Leonardo Sebastian; Bainotti, Carlos Tomas; Helguera, Marcelo; Leon, Alberto Edel; Perez, Gabriela Teresa (Wiley, 2011-03)
      Nowadays in Argentina, cookies, crackers, and cakes are made of flour obtained from bread wheat with additives or enzymes that decrease the gluten strength but increase production costs. The present research work aims to ...
    • Wood waste characterization for composting 

      Gonzalez, Joaquin; Del Pardo, Cecilia Karina; Martín, Susana (ISHS, 2009)
      Use of composted wood wastes has beneficial effects on soil physical and chemical conditions and on crop productivity. This paper includes compositional data from thirteen different wood industry wastes, including bark, ...