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Occurrence of pesticide residues in indoor dust of farmworker households across Europe and Argentina
(Elsevier, 2023-10)Pesticides are widely used as plant protection products (PPPs) in farming systems to preserve crops against pests, weeds, and fungal diseases. Indoor dust can act as a chemical repository revealing occurrence of pesticides ... -
Occurrence of powdery mildew disease in wheat fertilized with increasing silicon doses: a chemometric analysis of antioxidant response
(Springer, 2016-08)Blumeria graminis (Bgt) is a pathogenic fungus that affects severally wheat plants provoking high losses in wheat production. Biochemical parameters like enzyme activity of catalase, superoxide dismutase, or peroxidases ... -
Occurrence of sarcoptic mange in free-ranging vicuñas (Vicugna vicugna) of the Andean high plateau region of Argentina
(Springer, 2022-04)Free-ranging vicuñas (Vicugna vicugna) are handled in some areas of the Andean high plateau region following an ancestral practice known as chaku, which consists in their transient capture and shearing of their fiber for ... -
Occurrence of the complete cycle of Puccinia sorghi Schw. in Argentina and implications on the common corn rust epidemiology
(Springer, 2018-12)The life-cycle of Puccinia sorghi, a heteroecious fungus, consists of five well-defined spore stages. The uredinial and telial stages are completed on the primary host (maize) whereas spermagonial and aecial stages occur ... -
Occurrence patterns of the endangered Yellow Cardinal Gubernatrix cristata in north-east Argentina: only in savannahs and at sites away from roads
(BirdLife International, 2023)The endangered Yellow Cardinal Gubernatrix cristata is under pressure from habitat loss and from capturing for the cage bird trade. In north-east Argentina it is known to be associated with the Espinal ecoregion, but no ... -
Ocho preguntas frecuentes sobre cambio climático
(AAPRESID, 2022-08-10)La presentación consiste en responder a estas preguntas frecuentes: 1. ¿Qué es el cambio climático?. 2. ¿Por qué se produce el cambio climático?. 3. ¿Cuál es la diferencia entre cambio climático y calentamiento global?. ... -
Ocurrencia de Ceresa nigripectus (Hemiptera: Membracidae) en vides de la región cuyana de Argentina
(Ediciones INTA, 2019-12)En la provincia de Mendoza se han observado ninfas y adultos de una chicharra, que al alimentarse de los órganos de la vid (Vitis vinifera L.) causa lesiones y sintomatologías producto de la respuesta de la planta. Dada ... -
Ocurrencia de Fusarium proliferatum causando marchitez de plantas de garbanzo en Tucumán, Argentina
(Asociación Argentina de Microbiología, 2019-11-14)En los últimos años, las exportaciones argentinas de garbanzo (Cicer arietinum) verificaron un incremento, pasando de un volumen promedio de 16.000 toneladas en la campaña 2009/2010 a un valor récord de 166.700 toneladas ... -
Ocurrencia de heladas meteorológicas en el este de La Pampa y sus variaciones en las últimas décadas
(Sociedad Argentina de Informática, 2020-10-01)El objetivo de este trabajo fue estudiar la tendencia de la cantidad de días con heladas anuales durante las últimas seis décadas y las modificaciones del periodo anual medio con heladas en la estepa de la provincia de La Pampa. -
Ocurrencia de incendios rurales y forestales en la provincia de La Rioja entre los años 2015 y 2022
(Estación Experimental Agropecuaria La Rioja, INTA, 2023-06)El presente trabajo tiene por objetivo relevar y analizar la ocurrencia de incendios rurales y forestales en la provincia de La Rioja para el periodo comprendido entre los años 2015 y 2022. -
Ocurrencia de la enfermedad Hoja de malvon en zonas vitícolas de Catamarca y La Rioja, Argentina
(Asociacion Argentina de Fitopatologia, 2021-12-13)La ‘hoja de malvón’ (HM) es la principal enfermedad de la madera de la vid detectada en el país, en plantas adultas y diferentes variedades. Está asociada a especies de la familia Botryosphaeriaceae, Phaeoacremonium spp., ... -
Odour Profile of Beef Using an Electronic Nose Based on MOS-Sensor
(2013-02)The development of the aroma and flavour of cooked meat is a very complex process in which different components react to produce chemical intermediates or final flavour volatiles compounds. The aim of the present research ... -
Of volcanoes and insects: the impact of the Puyehue–Cordon Caulle ash fall on populations of invasive social wasps, Vespula spp.
(2013-03)Las erupciones volcánicas tienen importantes efectos en los ecosistemas terrestres. Los efectos bióticos de ceniza volcánica en las poblaciones de insectos varian de un generalizado y catastróficoa lo sutil y localizada. ... -
La oferta regional e internacional de sidra: factores culturales, institucionales y socio económicos
(Asociación Argentina de Economía Agraria, 2019)Las exigencias de los mercados sobre el negocio frutícola de la Norpatagonia han derivado en un aumento del descarte de pera y manzana, que alcanza el 30 y 40 %, respectivamente. Los bajos precios pagados por la industria ... -
Oidio del duraznero Oidium leucoconium
(EEA La Consulta, INTA, 2022-08-09)Esta enfermedad se encuentra ampliamente difundida en todo el mundo. En Argentina fue citada por Marchionatto en 1925 y actualmente se encuentra presente en todas las áreas dedicadas al cultivo del duraznero. En Mendoza ... -
Oil and protein concentration and fatty acid composition of chia (Salvia hispanica L.) as affected by environmental conditions
(Elsevier, 2022-03)Chia (Salvia hispanica L.) has increased its consumption because its grains have the highest content of omega-3 acid among grain crops. The objective was to determine the effect of environmental conditions on oil and protein ... -
Oil biogenesis and antioxidant compounds from “Arauco” olive (Olea europaea L.) cultivar during fruit development and ripening
(Wiley, 2015-03)“Arauco” is the only olive (Olea europaea L.) cultivar recognized from Argentina in the World Catalogue of Olive Varieties. Drupes from this cultivar were handpicked at different stages of fruit development and ripening—referred ... -
Oil quality and sugar content of peanuts (Arachis hypogaea) grown in Argentina : their relationship with climatic variables and seed yield
(ACS Publications, 2003-09)The ratio of oleic to linoleic acids (O/L) and the tocopherol content are important features in determining peanut (Arachis hypogaea) seed shelf life. Soluble carbohydrates are known to be important precursors in roasted ... -
Oil quality characterization of the Arauco variety from the main olive growing areas of Mendoza (Argentina)
(Instituto de la Grasa, CSIC, 2021-12)‘Arauco’ forms part of the over two thousand olives (Olea europaea L.) varieties identified worldwide with the peculiarity of being the only recognized variety from Argentina. In this work, the fruit and oil characteristics ...