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A contribution of beef to human health : a review of the role of the animal production systems
Pighin, Darío Gabriel; Pordomingo, Anibal; Pazos, Adriana Alejandra; Grigioni, Gabriela Maria; Godoy, Maria Fernanda; Paschetta, Fernanda; Chamorro, Verónica Celeste; Cunzolo, Sebastián Abel; Messina, Valeria (2016)Meat and meat products constitute important source of protein, fat, and several functional compounds. Although beef consumption may implicate possible negative impacts on human health, its consumption can also contribute ... -
Calidad nutricional de carne de novillos suplementados con granos de destilería en dietas de terminación
Merayo, Manuela; Cunzolo, Sebastián Abel; Pighin, Darío Gabriel; Grigioni, Gabriela Maria (Asociación Argentina de Producción Animal, 2021-11)Distillery grains (GD) are a by-product of the industry of bioethanol from corn, used as ingredient in bovine diets. The DGs provide the nutrients from corn, with the exception of sugars, and has been observed leading ... -
Composición nutricional de la carne de Carpa Herbívora (C. idella) alimentada con pellet de alfalfa (M. sativa).
Montenegro, Luciano Federico; Descalzo, Adriana Maria; Cunzolo, Sebastián Abel; Perez, Carolina Daiana (Asociación Argentina de Producción Animal, 2020-11)En los últimos años, se produjo un cambio en el enfoque productivo de la Acuicultura aumentando la producción de especies de agua dulce, como consecuencia de la sobre captura de peces marinos. En este sentido, el cultivo ... -
Dietary inclusion of ruminally protected linseed oil as a means to mitigate heat and slaughter-induced stress in feedlot cattle
Ceconi, Irene; Pighin, Darío Gabriel; Davies, Patricio; Cunzolo, Sebastián Abel; Pazos, Adriana Alejandra; Grigioni, Gabriela Maria (Oxford University Press, 2022-03-03)There is evidence of a relationship between increased energy intake and the development of metabolic inflammation and insulin resistance (IR), and between the aforementioned metabolic state and impaired tolerance to heat ... -
Effects of stocking density on productive performance, economic profit and muscle chemical composition of pacu (Piaractus mesopotamicus H) cultured in floating cages
Montenegro, Luciano Federico; Cunzolo, Sebastián Abel; Preussler, Cesar Adrian; Hennig, Herman Hernando; Descalzo, Adriana Maria; Perez, Carolina Daiana (Wiley, 2022-03-13)The present 360-day study aimed to evaluate the productive performance, economic profit and meat quality of pacu cultured in floating cages at different stocking densities. A total of 2880 juvenile pacu, initial weight 50 ... -
Impact of Adrenaline or Cortisol Injection on Meat Quality Development of Merino Hoggets
Pighin, Darío Gabriel; Cunzolo, Sebastián Abel; Zimerman, Maria; Pazos, Adriana Alejandra; Domingo Mendizabal, Ernesto; Pordomingo, Anibal; Grigioni, Gabriela Maria (2013-11)Increased levels of stress hormones in the muscle could lead to post mortem metabolic/structural modifications that could be reflected on meat quality. The present study investigated the metabolic effect of either adrenaline ... -
Impacto de la dieta y el biotipo de las aves sobre el perfil lipídico de la pechuga de pollo = Lipid profile assessment chicken breasts
Ortiz, Daniela Alejandra; Rost, Alberto; Calderon, Vilma Beatriz; Cunzolo, Sebastián Abel; Pighin, Darío Gabriel; Pordomingo, Anibal (2016)Al presente, existe escasa información referida al efecto de la incorporación de lípidos insaturados sobre las características de la carne obtenida en modelos semiextensivos y producciones en piso con situaciones de ... -
Índices lipídicos nutricionales y metabólicos en carne de C. idella alimentados con pellet de Alfalfa (Medicago sativa)
Montenegro, Luciano Federico; Perez, Carolina Daiana; Cunzolo, Sebastián Abel; Descalzo, Adriana Maria (Asociación Argentina de Producción Animal, 2020-11)La carne de pescado aporta ácidos grasos de cadena larga n-3: alfa-linolénico (ALA; C18:3 n-3), eicosapentaenoico (EPA; C20:5 n-3), docosapentaenoico (DPA, C22:5 n-3) y docosahexaenoico (DHA; C22:6 n-3). Conociendo el ... -
Índices lipídicos nutricionales y metabólicos en la carne de C. idella alimentados con pellet de Alfalfa (Medicago sativa)
Montenegro, Luciano Federico; Perez, Carolina Daiana; Cunzolo, Sebastián Abel; Descalzo, Adriana Maria (Asociación Argentina de Producción Animal, 2020-11)Fish meat provides long-chain n-3 fatty acids: alpha-linolenic acid (ALA; C18:3 n-3), eicosapentaenoic acid (EPA; C20:5 n-3), docosapentaenoic acid (DPA, C22:5 n-3 ) and docosahexaenoic acid (DHA; C22:6 n-3). Knowing the ... -
Mejora en el contenido de ácidos grasos omega 3 en la carne de Carpa Herbívora (Ctenopharyngodon idella)
Montenegro, Luciano Federico; Perez, Carolina Daiana; Cunzolo, Sebastián Abel (Asociación Argentina de Producción Animal, 2020-11)El elevado contenido de ácidos grasos (AG) omega 3 es uno de los atributos nutricionales de la carne de pescado; siendo los más importantes el α-linolénico (C18:3n-3; ALA), eicosapentaenoico (C20:5n-3; EPA), docosapentaenoico ... -
Modification of the content of n-3 highly unsaturated fatty acid, chemical composition, and lipid nutritional indices in the meat of grass carp (Ctenopharyngodon idella) fed alfalfa (Medicago sativa) pellets
Montenegro, Luciano Federico; Descalzo, Adriana Maria; Cunzolo, Sebastián Abel; Perez, Carolina Daiana (Oxford Academic Press, 2020-03-18)A 120-d feeding trial was conducted to determine the effect of alfalfa (Medicago sativa) feeding on growth and chemical composition, fatty acid content, and nutritional and lipid indices of the meat of grass carp ... -
Tecnología NIRS para la determinación de la composición química de pechuga de pollo.
Ortiz, Daniela Alejandra; Camiletti, Fátima Karina; Pordomingo, Adriana Beatriz; Cunzolo, Sebastián Abel; Pighin, Darío Gabriel; Pordomingo, Anibal Javier; Pordomingo, Juan N. A. (AAPA, 2020-10)La tecnología NIRS (espectroscopía en infrarrojo cercano) es una técnica instrumental que permite determinar la composición química de muestras orgánicas en forma rápida y a bajo costo. El objetivo del presente trabajo ... -
Use of spherical salt for reducing sodium content with no change in salty perception in the development of a lamb meat burger with high-rated technological and sensory properties
Soteras, Trinidad; Cunzolo, Sebastián Abel; Carduza, Fernando Jose; Grigioni, Gabriela Maria (2019)Se utilizó sal esférica como estrategia para la reducción del contenido de sodio en una hamburguesa de carne de cordero con respecto a una hamburguesa control —elaborada con sal de mesa al 1,5%— con el objeto de conservar ... -
Uso de sal esférica para la reducción de sodio sin variación del gusto salado en la obtención de una hamburguesa de carne de cordero con aptitudes tecnológicas y sensoriales
Soteras, Trinidad; Cunzolo, Sebastián Abel; Carduza, Fernando Jose; Grigioni, Gabriela Maria (Foro de la Alimentación, la Nutrición y la Salud, 2019)A spherical salt was the strategy used to reduce the sodium content in a lamb meat burger in relation to a control sample —formulated with 1.5% sodium content— in order to maintain the same salty taste perception. The final ...