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    • Carbon and nitrogen sequestration in soils under different management in the semi-arid Pampa (Argentina) 

      Alvarez, Carolina; Alvarez, Carina Rosa; Costantini, Alejandro Oscar; Basanta, Maria (Elsevier, 2014-09)
      Soil management affects distribution and the stocks of soil organic carbon and total nitrogen. The aim of this study was to evaluate the effect of different crop sequences and tillage systems on the vertical distribution ...
    • Catabolic response and phospholipid fatty acid profiles as microbial tools to assess soil functioning 

      Romaniuk, Romina Ingrid; Costantini, Alejandro Oscar; Nannipieri, P.; Giuffré, Lidia (2016-12)
      Microbial properties may help to provide an integrated view of changes in soil functioning associated with soil management or soil status. The fatty acid profiles of membrane phospholipids (PLFA) can give the composition ...
    • Drivers of N2O emissions from natural forests and grasslands differ in space and time 

      Araujo, Patricia Ines; Piñeiro Guerra, Juan Manuel; Yahdjian, L.; Acreche, Martin Moises; Alvarez, Carolina; Alvarez, C.R.; Costantini, Alejandro Oscar; Chalco Vera, Jorge Elías; De Tellería, J.; Della Chiesa, T.; Lewczuk, Nuria; Petrasek, M.; Piccinetti, Carlos Fabian; Picone, Liliana; Portela, Silvina Isabel; Seijo, Sebastian; Videla, Cecilia; Piñeiro, G. (Springer, 2020-06-30)
      Understanding the drivers of greenhouse gas (GHG) emissions is one of the most critical global environmental challenges to mitigate the increasing global temperature. Nitrous oxide (N2O) emissions are highly variable in ...
    • Efecto de la inoculación con hongos micorrícicos arbusculares en plantines de olivo sobre diferentes sustratos 

      De Bustos, Maria Eugenia (Escuela para Graduados Ing. Agr. Alberto Soriano, Facultad de Agronomía, Universidad de Buenos Aires, 2012-02-16)
      El olivo es un cultivo que se encuentra en fase de expansión, siendo Catamarca una de las principales provincias productoras de Argentina. La meta de los viveros olivícolas es obtener cantidad, calidad y rápido crecimiento ...
    • Emisiones de gases de efecto invernadero desde el sector forestal 

      Romaniuk, Romina Ingrid; Cosentino, Vanina Rosa Noemi; Costantini, Alejandro Oscar; Lupi, Ana Maria (Asociación Argentina para el Progreso de las Ciencias, 2018)
      Actualmente, una de las principales estrategias para la mitigación del cambio climático, se basa en el fomento de las prácticas de forestaciónreforestación debido al potencial que estos sistemas presentan para el secuestro ...
    • Emisiones de gases de efecto invernadero en la producción ganadera 

      Costantini, Alejandro Oscar; Perez, Mónica Gabriela; Busto, Mercedes; González, Franco Alexis; Cosentino, Vanina Rosa Noemi; Romaniuk, Romina Ingrid; Taboada, Miguel Angel (Asociación Argentina para el Progreso de las Ciencias, 2018)
      Uno de los impactos ambientales provocados por el sector agropecuario es la emisión de gases de efecto invernadero (GEI). Los principales GEI emitidos desde el sector agropecuario son el dióxido de carbono (CO2), el ...
    • Emisiones de óxido nitroso desde suelos agrícolas y alternativas para mitigarlas 

      Taboada, Miguel Angel; Cosentino, Vanina Rosa Noemi; Costantini, Alejandro Oscar (Asociación Argentina para el Progreso de las Ciencias, 2018)
      El óxido nitroso (N2O) es un gas efecto invernadero con un poder de calentamiento equivalente a 296 veces mayor que el del dióxido de carbono (CO2). El N2O es producido a partir del nitrógeno mineral que entra a los ...
    • Sector agropecuario 

      Taboada, Miguel Angel; Busto, Mercedes; Costantini, Alejandro Oscar; Maggio, Andrea Graciela; Perin, Adriano; Sampaio Pimentel, Marcio; Alfaro, Marta Andrea; Pons Ganddini, Diego; Monterroso Rivas, Alejandro Ismael; Loboguerrero, Ana María (McGraw-Hill, 2020-06-01)
      En los países RIOCC se observa una marcada heterogeneidad en lo que respecta al sector agropecuario y al tipo de medidas de adaptación posibles. Mientras que en algunos países la población desarrolla una agricultura de ...
    • Soil organic carbon, macro- and micronutrient changes in soil fractions with different lability in response to crop intensification 

      Romaniuk, Romina Ingrid; Beltran, Marcelo Javier; Brutti, Lucrecia Noemi; Costantini, Alejandro Oscar; Bacigaluppo, Silvina; Sainz Rozas, Hernan Rene; Salvagiotti, Fernando (Elsevier, 2018)
      Soils under no tillage have experienced unfavorable changes, mainly due to current agricultural practices that consist in monocultures that leave little residue cover. The inclusion of grass as cover crops during the winter ...