autores
- xmlui.general.dspace_homexmlui.ArtifactBrowser.ConfigurableBrowse.trail.metadata.author
- Inicio
- autores
Autores
Mostrando ítems 1-20 de 27
-
Biochemical characterization of the flavedo of heat-treated Valencia orange during postharvest cold storage
Perotti, Valeria Elisa; Moreno, Alejandra Soledad; Tripodi, Karina Eva Josefina; del Vecchio, Hernán A.; Meier, Guillermo Enrique; Bello, Fernando; Cocco, Mariángeles; Vazquez, Daniel Eduardo; Podesta, Florencio Esteban (2015)Heat treatment is a powerful and eco-friendly method to prevent Penicillium infection in citrus fruit dur-ing the postharvest. Several studies have been dedicated to investigate the general chemical changes thatjustify the ... -
Biochemical differences in the skin of two blueberries (Vaccinium corymbosum) varieties with contrasting firmness: implication of ions, metabolites and cell wall related proteins in two developmental stages
Montecchiarini, Marina Lucía; Silva-Sanzana, C.; Valderramo, L.; Alemano, Sergio Gabriel; Gollan, Agustín María; Rivadeneira, Maria Fernanda; Bello, Fernando; Vazquez, Daniel Eduardo; Blanco-Herrera, F.; Podesta, Florencio Esteban; Tripodi, Karina Eva Josefina (Elsevier, 2021-03)The pursuit of firmer and better-quality blueberries is a continuous task that aims at a more profitable production. To this end it is essential to understand the biological processes linked to fruit firmness, which may ... -
Biocontrol of Penicillium digitatum by native Bacillus and Pseudomonas strains isolated from orange peel
Ferreira, Flavia Vanina; Bello, Fernando; Rivadeneira, Maria Fernanda; Vazquez, Daniel Eduardo; Musumeci, Matías Alejandro (Elsevier, 2023-11)Penicillium digitatum is a filamentous fungus that infects citrus fruits, causing decays that result in significant production losses. The application of synthetic fungicides is the main approach to control P. digitatum. ... -
Caracterización de aislamientos de moho verde (Penicillium digitatum) resistentes al fungicida pirimetanil en la región citrícola del río Uruguay
Panozzo, Marina Graciela; Almiron, Nanci Jacqueline; Bello, Fernando; Vazquez, Daniel Eduardo (2018-08)El uso continuado de los fungicidas tiabendazol e imazalil en los empaques citrícolas de la región del río Uruguay ha llevado a la selección y proliferación de aislamientos de moho verde resistentes; este hongo es la ... -
Characterization of sensitivity of grove and packing house isolates of Penicillium digitatum to pyrimethanil
Vazquez, Daniel Eduardo; Panozzo, Marina Graciela; Almirón, Nanci Jacqueline; Bello, Fernando; Burdyn, Lourdes; Garran, Sergio Mario (2014)In most northeast Argentinean citrus packing houses, postharvest fungicide treatments are based onthe use of thiabendazole and imazalil. However, these fungicides have been used in a manner highlyconducive to the selection ... -
Cítricos : Xanthomonas axonopodis pv. citri (Hasse) Vaut. (Cancrosis de los cítricos)
Messina, Miguel Angel; Tito, María Josefina; Vera, Luis Maria; Vazquez, Daniel Eduardo; Moschini, Ricardo Carlos; Canteros, Blanca Isabel; Garran, Sergio Mario; Martinez, Malvina Irene; Kornowski, Marcela Victoria; Dummel, Delia Marlene; Agostini, Juan Pedro (2015)A través del uso de análisis serológicos se logró identificar y clasificar distintos tipos de cancrosis, causada por diferentes patovares de la bacteria. -
Combinación de curado y bicarbonato de sodio para controlar podredumbres en postcosecha de mandarinas sin fungicidas de síntesis
Cocco, Maríangeles; Plaza, P.; Vazquez, Daniel Eduardo; Meier, Guillermo Enrique; Bello, Fernando (Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DNA SICC, INTA, 2014-04)Ante la problemática de la resistencia a fungicidas de síntesis de los hongos causantes de podredumbres en postcosecha, se han evaluado distintos sistemas de control alternativos. Sin embargo, éstos no consiguen una reducción ... -
Construcción colectiva de conocimiento: problemática de la mosca de los frutos en cítricos en Chajarí, Entre Ríos
Giancola, Silvana Ines; Perini, Sebastián Darío; Vazquez, Daniel Eduardo; Calvo, Sonia Cecilia; Trupiano, Sebastián; Vazquez, Sandra Isabel; Rivadeneira, Maria Fernanda; Mousques, Juan Alcides (X Jornadas Interdisciplinarias de Estudios Agrarios y Agroindustriales Argentinos y Latinoamericanos. Buenos Aires, 7 al 10 de Noviembre de 2017, 2017-11)En Chajarí, Entre Ríos, un estudio identifica factores que inciden en el proceso de adopción tecnológica e innovación productiva en la citricultura familiar y aborda la problemática sanitaria con líneas específicas de ... -
Effect of commercial conditioning and cold quarantine storage treatments on fruit quality of ‘Rouge La Toma’ grapefruit (Citrus paradisi Macf.)
Biolatto, Andrea; Vazquez, Daniel Eduardo; Sancho, Ana Maria; Carduza, Fernando Jose; Pensel, Norma Ana (2004-08-23)We evaluated the effect of cold quarantine treatments on the development of CI and temperature conditioning on the induction of low temperature tolerance in “Rouge La Toma” grapefruit (Citrus paradisi Macf.), and their ... -
Effectiveness of Trichoderma strains isolated from the rhizosphere of citrus tree to control Alternaria alternata, Colletotrichum gloeosporioides and Penicillium digitatum A21 resistant to pyrimethanil in post‐harvest oranges [Citrus sinensis L. (Osbeck)]
Ferreira, Flavia Vanina; Herrmann Andrade, Andreina M.; Calabrese, Carla D.; Bello, Fernando; Vazquez, Daniel Eduardo; Musumeci, Matías Alejandro (Wiley, 2020-04)Aims: Penicillium digitatum, Alternaria alternata and Colletotrichum gloeosporiodies are pathogens responsible for large decays and production losses of citrus. They are commonly controlled by fungicides, whose excessive ... -
Estudio de la calidad de naranjas y mandarinas mínimamente procesadas. Influencia de variables del proceso
Bello, Fernando (Universitat Politècnica de València, 2015)El procesamiento mínimo en la Argentina es una alternativa en la comercialización de frutos cítricos para la diferenciación del producto, a través del agregado de valor o practicidad para su consumo. Por tal motivo el ... -
Estudio de las proteínas de estrés térmico (HSPS) como indicador bioquímico de daño poscosecha en mandarinas Satsuma Okitsu
Ambrosi, Vanina; Bello, Fernando; Nanni, Mariana; Vazquez, Daniel Eduardo; Guidi, Silvina Mabel (2019)El objetivo del presente trabajo fue evaluar la expresión de las HSPs en mandarinas Satsuma Okitsu con diferentes índices de color (IC) a cosecha sometidos a tratamiento de desverdizado y posterior conservación frigorífica, ... -
Estudio del efecto de las distintas etapas del procesamiento mínimo de frutos cítricos sobre su calidad interna global
Cocco, Mariángeles (Universitat Politècnica de València, 2015-12)El procesamiento mínimo en frutos cítricos implica operaciones que pueden provocar una respuesta fisiológica del fruto. Esto puede llevar a una reducción de la vida útil del producto, debido al desarrollo de sabores ... -
Evaluación de la sustentabilidad de la tecnología TRV de aplicación de agroquímicos en la zona de influencia de la EEA INTA Concordia
Vazquez, Daniel Eduardo; Giancola, Silvana Ines; Alderete Salas, Susana Ines; Salvador, Laura (2019-03)El objetivo de este trabajo es evaluar la sustentabilidad -en sus dimensiones ambiental, social y económica- de la técnica de TRV en relación al uso de la tecnología tradicional de aplicación de agroquímicos para el control ... -
Heat treatment conditioning differentially affects the fruit quality and the carbohydrate metabolism during postharvest cold storage of two tangor (Citrus reticulata Blanco) cultivars: ‘Murcott’ and ‘W-Murcott’
Morales, Luisina Lourdes; Margarit, Ezequiel; Bello, Fernando; Vazquez, Daniel Eduardo; Podesta, Florencio Esteban; Tripodi, Karina Eva Josefina (Elsevier, 2024-04)Citrus is highly susceptible to damage from cold temperatures, and conditioning procedures are commonly used to protect the fruit, and maintain its sensory qualities and external appearance. This study investigates the ... -
Immediate- and long-term proteomic responses of epicarp from two heat conditioned tangor cultivars stored at low temperature differing in their susceptibility to infection
Moreno, Alejandra Soledad; Margarit, Ezequiel; Morales, Luisina Lourdes; Montecchiarini, Marina Lucía; Bello, Fernando; Vazquez, Daniel Eduardo; Tripodi, Karina Eva Josefina; Podesta, Florencio Esteban (Elsevier, 2020-03)Citrus is one of the most relevant horticultural crops worldwide. Among them, tangors are highly appreciated by their distinctively taste and aroma. However, both mandarins and tangors are especially susceptible to cold ... -
Manejo sustentable de la mosca de los frutos en Chajarí, Entre Ríos
Perini, Sebastián Darío; Giancola, Silvana Ines; Vazquez, Daniel Eduardo; Trupiano, Sebastián; Calvo, Sonia Cecilia; Rivadeneira, Maria Fernanda; Mousques, Juan Alcides; Salvador, Maria Laura; Vazquez, Sandra Isabel (2017-09-12)En la localidad de Chajarí, Entre Ríos, un trabajo de INTA con enfoque territorial diagnostica, prioriza y aborda la problemática sanitaria presente en la producción citrícola con líneas específicas de acción. Más del 80% ... -
Manual de poscosecha de frutas : manejo integrado de patógenos
Murray, Ricardo Ernesto; Candan, Ana Paula; Vazquez, Daniel Eduardo (Ediciones INTA, 2019)Este Manual contempla la entrega por fascículos atendiendo a temáticas generales, que incluyen información de múltiples subcadenas vinculadas a un eje disciplinario, y también por fascículos que tienen como eje a una ... -
Manual de poscosecha de frutas. Manejo integrado de patógenos
Murray, Ricardo Ernesto; Candan, Ana Paula; Vazquez, Daniel Eduardo (INTA Ediciones, 2019)Después de la cosecha los frutos frescos son susceptibles de ser atacados por patógenos saprófitos o parásitos, debido a su alto contenido en agua y nutrientes y porque han perdido la mayor parte de la resistencia intrínseca ... -
Metabolic profiling and quality assessment during the postharvest of two tangor varieties subjected to heat treatments
Moreno, Alejandra Soledad; Perotti, Valeria Elisa; Margarit, Ezequiel; Bello, Fernando; Vazquez, Daniel Eduardo; Podesta, Florencio Esteban; Tripodi, Karina Eva Josefina (2018)Citrus growth and export are one of the most important agroeconomical activities in regions with Mediterranean-like climates. Among them, tangors in particular are appreciated by their sweet taste and delicate palatability. ...