• Aumento y estabilidad del rendimiento en híbridos de maíz (ZEA MAYS L.) liberados durante los últimos 45 años en Argentina. 

      Di Matteo, Javier A. (Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Mar del Plata, 2019-12)
      El rendimiento de los híbridos de maíz se incrementó en las últimas décadas en Argentina. No obstante, poco se conoce sobre como el mejoramiento genético afectó la densidad óptima, la respuesta a variaciones en densidad ...
    • Changes of starch composition by postflowering environmental conditions in kernels of maize hybrids with different endosperm hardness 

      Martinez, Roberto Dionisio; Cirilo, Alfredo Gabriel; Cerrudo, Ani­bal Alejandro; Andrade, Fernando Héctor; Reinoso, Luis; Valentinuz, Oscar Rodolfo; Balbi, C.N.; Izquierdo, Natalia Gabriela (2017-05)
      Starch composition of maize grains is of great importance when used in animal feed and many processing industries. Maize production involves hybrids with different kernel composition and hardness, sown at areas that range ...
    • Chapter 1 - Maize 

      Otegui, María Elena; Cirilo, Alfredo Gabriel; Uhart, Sergio Adolfo; Andrade, Fernando Hector (Academic Press, 2020-12)
      Maize is presently the grain crop that covers the largest cultivated area, has the largest production, and the largest grain yield worldwide. In recent years, maize occupied an important part of the land previously cropped ...
    • Composition and thermal properties of starch in flint maize (Zea mays, L.) kernels: location and crop management effects 

      Actis, Marcos; Farroni, Abel Eduardo; Andrade, Fernando Hector; Valentinuz, Oscar Rodolfo; Cirilo, Alfredo Gabriel (Gerencia de Comunicación e Imagen Institucional, DG-SICyP, INTA, 2020-04)
      Flint maize kernels are processed by the dry-milling industry to produce the flaking grits used thereafter in the corn flakes industry. Flaking-grit yield during milling depends on kernel hardness whereas corn flakes ...
    • Crecimiento del cultivo 

      Andrade, Fernando Hector; Neiff, Nicolás; Andrade, José (MAIZAR, Asociación Maíz y Sorgo Argentino, 2023)
      En este capítulo se analizan para el cultivo de maíz, los componentes de la tasa de crecimiento, la acumulación de biomasa a lo largo del ciclo y la partición de materia seca entre los distintos órganos de la planta. Se ...
    • Critical period for seed number determination in soybean as determined by crop growth rate, duration, and dry matter accumulation 

      Monzon, Juan Pablo; Cafaro La Menza, Nicolás; Cerrudo, Aníbal Alejandro; Canepa, Matías; Rattalino Edreiraa, Juan Ignacio; Spechta, James; Andrade, Fernando Hector; Grassinia, Patricio (Elsevier, 2020-12-13)
      Seed number (SN) is positively associated with aboveground dry matter (ADM) accumulation in most crop species. In soybean, there are discrepancies among studies relative to the start and end of the critical period for seed ...
    • Crop intensification with sustainable practices did not increase N2O emissions 

      Casanave Ponti, Sheila Mailén; Videla, Cecilia; Monterubbianesi, María Gloria; Andrade, Fernando Hector; Rizzalli, Roberto Héctor (Elsevier, 2020-04-15)
      Nitrous oxide (N2O) is the most important greenhouse gas produced by agricultural soils and is a byproduct of microbial nitrification and denitrification processes. The N2O emission rates depend on soil, climatic ...
    • Crop management affects dry-milling quality of flint maize kernels 

      Cirilo, Alfredo Gabriel; Actis, Marcos; Andrade, Fernando Hector; Valentinuz, Oscar Rodolfo (Elsevier, 2011-05)
      Dry-milling performance of maize (Zea mays, L.) kernels primarily depends on their hardness. The flint type is harder than the dent and semi-dent maize, yielding a higher proportion of big endosperm pieces in the mill. ...
    • Densidad de plantas 

      Vega, Claudia Rosa Cecilia; Maddonni, Gustavo; Cerrudo, Aníbal Alejandro; Andrade, Fernando Hector (MAIZAR, Asociación Maíz y Sorgo Argentino, 2023)
      La densidad de plantas debe ajustarse a cada ambiente para maximizar el rendimiento, para hacer un uso eficiente del insumo semilla y para asegurar la integridad del cultivo en la cosecha. En este capítulo, nos centraremos ...
    • Los desafíos de la agricultura argentina : satisfacer las futuras demandas y reducir el impacto ambiental 

      Andrade, Fernando Hector; Taboada, Miguel Angel; Lema, Rolando Daniel; Maceira, Nestor Oscar; Echeverria, Hernan Eduardo; Posse Beaulieu, Gabriela; Prieto Garra, Daniel; Sanchez, Enrique Eduardo; Ducasse, Daniel Adrian; Bogliani, Mario Pedro; Gamundi, Juan Carlos; Frana, Jorge; Trumper, Eduardo Victor; Fava, Fernando Daniel; Perotti, Evangelina; Mastrangelo, Matías Enrique (Ediciones INTA, 2017)
      Este libro se focaliza en generar conciencia acerca de la necesidad de romper la asociación entre producción y degradación ambiental, planificando los agroecosistemas de manera tal de satisfacer las futuras demandas de ...
    • Los desafíos de la agricultura global 

      Andrade, Fernando Hector (Ediciones INTA, 2020)
      Este libro, segunda edición de una publicación anterior, aborda temas relacionados con las innovaciones del pasado y los escenarios futuros del sector. Además, describe los impactos ambientales de la agricultura, las nuevas ...
    • Determinación del número de granos 

      Andrade, Fernando Hector; Vega, Claudia Rosa Cecilia; Cirilo, Alfredo Gabriel; Otegui, María Elena (MAIZAR, Asociación Maíz y Sorgo Argentino, 2023)
      En las próximas secciones se discuten, para el cultivo de maíz, los momentos críticos para la determinación del número de granos y los factores determinantes de este componente del rendimiento.
    • Determinación del rendimiento de un híbrido de maíz antiguo y dos modernos en condiciones de agua contrastante en el suelo 

      Nagore, María Luján (Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Mar del Plata, 2018-12)
      La baja disponibilidad de agua es una de las principales limitantes a la producción del cultivo de maíz (Zea Mays L.) en secano en el mundo. Se conoce que el rendimiento de maíz se incrementó en las últimas décadas así ...
    • Discriminating post-silking environmental effects on starch composition in maize kernels 

      Martínez, Roberto D.; Cirilo, Alfredo Gabriel; Cerrudo, Aníbal Alejandro; Andrade, Fernando Hector; Izquierdo, Natalia Gabriela (Elsevier, 2019-05)
      Maize (Zea mays L.) endosperms with high amylose proportion are harder and denser than endosperms with low amylose. Environmental conditions could affect amylose/starch ratio. The purpose of this work was to prove the ...
    • Does the photo-thermal environment limit post-flowering maize growth? 

      Bonelli, Lucas Emmanuel; Cerrudo, Aníbal Alejandro; Olmedo Pico, Belen; Di Matteo, Javier. A; Monzon, Juan Pablo; Rizzalli, Roberto Héctor; Andrade, Fernando Hector (Elsevier, 2020-07-01)
      After canopy closure and in the absence of limitations by water or nutrient availability, crop growth rate (CGR) of maize (Zea mays L.) is ultimately constrained by the daily incident radiation and temperature of the ...
    • Ecofisiología y manejo del cultivo de maíz 

      Andrade, Fernando Hector (editor); Otegui, María Elena (editora); Cirilo, Alfredo Gabriel (editor); Uhart, Sergio (editor) (MAIZAR, Asociación Maíz y Sorgo Argentino, 2023-03)
      Nosotros, los editores de esta obra, publicamos en 1996 el libro titulado “Ecofisiología del Cultivo de Maíz” que se basó mayormente en conocimientos adquiridos a través de experimentaciones conducidas en la Unidad Integrada ...
    • Ecological intensification decreased yield-scaled N20 emissions in a soybean-barley- maize sequence = La intensificación ecológica redujo las emisiones de N2O a escala de rendimiento en una secuencia de soja-cebada-maíz 

      Casanave Ponti, Sheila Mailén; Videla, Cecilia del Carmen; Rizzalli, Roberto Héctor; Monterubbianesi, María Gloria; García, Fernando Oscar; Ortega, Facundo Miguel; Andrade, Fernando Hector (Asociación Argentina de la Ciencia del Suelo, 2022-12)
      Agricultural challenge today is to maximize crop production reducing negative environmental impacts by efficiently use of resources and inputs. Objectives: i) to evaluate N2O emissions during a soybean-bar­ley-maize rotation ...
    • Efecto de variaciones en la temperatura durante el llenado de granos sobre la relación amilosa/almidón y la dureza endospermática de granos de maíz 

      Martínez, Roberto Dionisio; Cerrudo, Aní­bal Alejandro; Cirilo, Alfredo Gabriel; Izquierdo, Natalia Gabriela; Andrade, Fernando Hector (2017-09)
      La dureza endospermática de granos de maíz depende de la concentración proteica, pero la composición del almidón podría afectarla también. Se ha reportado que endospermas con alta proporción de amilosa relativa al almidón ...
    • Environment affects starch composition and kernel hardness in temperate maize 

      Martínez, Roberto Dionisio; Cirilo, Alfredo Gabriel; Cerrudo, Aníbal Alejandro; Andrade, Fernando Hector; Izquierdo, Natalia Gabriela (Wiley, 2022-03)
      BACKGROUND: Protein percentage and kernel weight affect the endosperm hardness of maize grains. However, changes in starch composition could also modify kernel hardness, which is often predicted through milling ratio. The ...
    • Environment, management, and genetic contributions to maize kernel hardness and grain yield 

      Cerrudo, Aní­bal Alejandro; Martinez, Dionisio Roberto; Izquierdo, Natalia Gabriela; Cirilo, Alfredo Gabriel; Laserna, Paula; Reinoso, Lucio; Valentinuz, Oscar Rodolfo; Balbi, Celsa; Andrade, Fernando Hector (2017-09)
      Dry milling performance of maize (Zea mays L.) is directly related to kernel hardness. This study assessed the contribution of maize hybrid and crop growing condition on kernel hardness and grain yield. Three hybrids that ...