Mostrar el registro sencillo del ítem
resumen
Resumen
The physicochemical parameters (moisture, hydroxymethyl furfural, colour, electrical conductivity, free acidity, glucose, fructose and sucrose) and the sensory properties(aroma, taste, appeareance, texture) were determined in honeys from apiaries of the agricultural, hills and meadow zones of the south east region of Buenos Aires province (Argentina). The analysis of variance showed significant differences among zones in the mean value of hydroximethyl
[ver mas...]
dc.contributor.author | Silvano, María F. | |
dc.contributor.author | Varela, María Soledad | |
dc.contributor.author | Palacio, María Alejandra | |
dc.contributor.author | Ruffinengo, Sergio Roberto | |
dc.contributor.author | Yamul, Diego Karim | |
dc.date.accessioned | 2019-02-01T13:24:30Z | |
dc.date.available | 2019-02-01T13:24:30Z | |
dc.date.issued | 2014-06-01 | |
dc.identifier.issn | 0308-8146 | |
dc.identifier.other | https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2013.12.011 | |
dc.identifier.uri | https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814613018669 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.12123/4374 | |
dc.description.abstract | The physicochemical parameters (moisture, hydroxymethyl furfural, colour, electrical conductivity, free acidity, glucose, fructose and sucrose) and the sensory properties(aroma, taste, appeareance, texture) were determined in honeys from apiaries of the agricultural, hills and meadow zones of the south east region of Buenos Aires province (Argentina). The analysis of variance showed significant differences among zones in the mean value of hydroximethyl furfural, colour, electrical conductivity and sucrose content. The principal component analysis explained the 70% of the variance among samples with the first two principal components in both cases. The cluster analysis and linear discriminant analysis showed that samples were grouped in relation to the sampling region coinciding with the results of the principal component analysis. Results suggest that could be possible to classify honeys according to the geographic origin based on the physicochemical parameters; however, the sensory properties were not good predictors. | eng |
dc.format | application/pdf | es_AR |
dc.language.iso | eng | es_AR |
dc.publisher | Elsevier | es_AR |
dc.rights | info:eu-repo/semantics/restrictedAccess | es_AR |
dc.source | Food Chemistry 152 : 500-507 (June 2014) | es_AR |
dc.subject | Miel | es_AR |
dc.subject | Honey | eng |
dc.subject | Calidad | es_AR |
dc.subject | Quality | eng |
dc.subject | Propiedades Fisicoquímicas | es_AR |
dc.subject | Chemicophysical Properties | eng |
dc.subject | Trazabilidad | es_AR |
dc.subject | Traceability | eng |
dc.subject | Análisis Multivariante | es_AR |
dc.subject | Multivariate Analysis | eng |
dc.subject | Procedencia | es_AR |
dc.subject | Provenance | eng |
dc.subject | Propiedades Organolépticas | es_AR |
dc.subject | Organoleptic Properties | eng |
dc.subject.other | Origen Geográfico | es_AR |
dc.subject.other | Buenos Aires | es_AR |
dc.title | Physicochemical parameters and sensory properties of honeys from Buenos Aires region | es_AR |
dc.type | info:ar-repo/semantics/artículo | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/article | es_AR |
dc.type | info:eu-repo/semantics/publishedVersion | es_AR |
dc.description.origen | EEA Balcarce | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Silvano, María F. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Varela, María Soledad. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Palacio, María Alejandra. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Ruffinengo, Sergio Roberto. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina. Unidad Integrada. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias. Cátedra de Apicultura y Calidad y Tecnología de Miel; Argentina | es_AR |
dc.description.fil | Fil: Yamul, Diego Karim. Provincia de Buenos Aires. Gobernación. Comisión de Investigaciones Científicas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - La Plata. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos. Universidad Nacional de La Plata. Facultad de Ciencias Exactas. Centro de Investigación y Desarrollo en Criotecnología de Alimentos; Argentina | es_AR |
dc.subtype | cientifico |
Ficheros en el ítem
Este ítem aparece en la(s) siguiente(s) colección(ones)
common
-
Artículos científicos [619]