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Antioxidant capacity of frozen Pleurotus ostreatus during convective drying
Abstract
The influence of drying conditions on antiradical power, total phenols, flavonoids, and surface color in frozen basidiocarps of Pleurotus ostreatus was studied. Drying was carried out in an experimental rig, air velocity of 2 m/s, 5% relative humidity, and at different temperatures (50 C, 60 C, 70 C). Total phenols were determined according to the Folin-Ciocalteau method, flavonoids by complex formation with AlCl3 , and antiradical power by
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The influence of drying conditions on antiradical power, total phenols, flavonoids, and surface color in frozen basidiocarps of Pleurotus ostreatus was studied. Drying was carried out in an experimental rig, air velocity of 2 m/s, 5% relative humidity, and at different temperatures (50 C, 60 C, 70 C). Total phenols were determined according to the Folin-Ciocalteau method, flavonoids by complex formation with AlCl3 , and antiradical power by 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH). Surface color was also measured. A decrease was observed in the content of flavonoids during the first 15 min of drying in all temperatures tested. The content of total phenols increased, but subsequent stabilization was noted as drying progressed. Higher temperatures of the drying air preserved the antiradical power. A drying air temperature of 60 C was suitable for variables studied, showing P. ostreatus adequate stability of total phenols, antiradical power, and color. This process allows the use of oyster mushrooms out of season.
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Se estudió la influencia de las condiciones de deshidratación sobre el poder antirradicalario,
fenoles totales, flavonoides, y color superficial de basidiocarpos congelados de Pleurotus ostreatus. El secado se efectuó en equipo experimental, con una velocidad de aire de 2 m/s, 5% de humedad relativa, y distintas temperaturas (50 C, 60 C, 70 C). La determinación del contenido de fenoles totales se realizó de acuerdo al método de Folin-Ciocalteau,
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Se estudió la influencia de las condiciones de deshidratación sobre el poder antirradicalario,
fenoles totales, flavonoides, y color superficial de basidiocarpos congelados de Pleurotus ostreatus. El secado se efectuó en equipo experimental, con una velocidad de aire de 2 m/s, 5% de humedad relativa, y distintas temperaturas (50 C, 60 C, 70 C). La determinación del contenido de fenoles totales se realizó de acuerdo al método de Folin-Ciocalteau, flavonoides por la formación de complejo con AlCl3
, y poder antirradicalario por el 1,1-difenil-2-picrilhidracilo (DPPH). También se evaluó el color superficial por colorimetría. Se observó un marcado descenso en el contenido de flavonoides durante los primeros 15 min de secado, en todas las temperaturas ensayadas. También se observó un aumento en el contenido de fenoles totales, así como
su posterior estabilización a medida que transcurría el secado. A mayor temperatura del aire de secado más se preservó el poder antirradicalario. Una temperatura del aire de secado de 60 C fue adecuada para las variables estudiadas, mostrando P. ostreatus
estabilidad adecuada de fenoles totales, poder antirradicalario, y color. Este proceso permite la utilización de P. ostreatus fuera de estación.
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Author
Valiente, Liliana;
Ohaco Dominguez, Elizabeth Haydee;
De Michelis, Antonio;
Fuente
Micologia Aplicada International 28 (1) : 1-10 (January 2016)
Date
2016-01
Editorial
Universidad de Puebla, México
ISSN
1534-2581
Formato
pdf
Tipo de documento
artículo
Palabras Claves
Derechos de acceso
Abierto
