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Resumen
Research on grapevines has indicated that organic amendment application (OAA) increasesthe nutrient content of soil and plant tissue. Microbial functional groups are extensively used assoil fertility indicators because they are highly sensitive to changes in climatic and managementconditions and they accurately represent entire biological processes. The goal of the presentstudy was to evaluate the interactive effects of OAA on microbiological and chemical [ver mas...]
 
La aplicación de abonos orgánicos (AAO) en viñedos es una práctica frecuente paraaumentar el contenido de nutrientes del suelo y planta. Los grupos funcionales microbianosse utilizan ampliamente como indicadores de fertilidad del suelo porque sonaltamente sensibles a las condiciones climáticas y culturales, y son los responsables delos procesos biológicos. El objetivo de este estudio fue evaluar si estas premisas sonválidas en las condiciones de la [ver mas...]
 
dc.contributor.authorMartinez, Laura Elizabeth
dc.contributor.authorVallone, Rosana Celia
dc.contributor.authorPiccoli, Patricia Noemí
dc.contributor.authorRatto, Silvia Elisa
dc.date.accessioned2018-08-01T13:16:50Z
dc.date.available2018-08-01T13:16:50Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn0370-4661
dc.identifier.issn1853-8665
dc.identifier.urihttp://revista.fca.uncu.edu.ar/images/stories/pdfs/2018-01/Cp_2_Martinez.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/2937
dc.description.abstractResearch on grapevines has indicated that organic amendment application (OAA) increasesthe nutrient content of soil and plant tissue. Microbial functional groups are extensively used assoil fertility indicators because they are highly sensitive to changes in climatic and managementconditions and they accurately represent entire biological processes. The goal of the presentstudy was to evaluate the interactive effects of OAA on microbiological and chemical propertiesof soil and plants of a vineyard in Mendoza, Argentina. The following factors were evaluated:type of organic amendment (compost or vermi compost), application mode (surface orburied) and frequency of application (one or two applications). The field experiment wascarried out using a factorial randomized complete block design. The following soil parameterswere analyzed before and after OAA: microbial abundance related to the carbon and nitrogencycle, total microbial activity, salinity and fertility. Yield, pruning weight, trunk diameter andnutritional variables of the vine were determined at the end of the assay. The results showedthat microorganisms were not affected by the type of amendment, the application methodor frequency. After OAA, the total abundance of microorganisms was similar, and soil salinitywas not affected. Phosphorus depended on the strategy or combinations. Total phosphorus inpetioles was higher after one or two buried applications (0.43% and 0.39%, respectively). Inconclusion, OAA to irrigated soil of arid areas in Mendoza, Argentina, could be considered apromising supplementary treatment to increase the nutrient content in soil and vineeng
dc.description.abstractLa aplicación de abonos orgánicos (AAO) en viñedos es una práctica frecuente paraaumentar el contenido de nutrientes del suelo y planta. Los grupos funcionales microbianosse utilizan ampliamente como indicadores de fertilidad del suelo porque sonaltamente sensibles a las condiciones climáticas y culturales, y son los responsables delos procesos biológicos. El objetivo de este estudio fue evaluar si estas premisas sonválidas en las condiciones de la experiencia en un viñedo de Mendoza (Argentina). Losabonos empleados fueron compost y vermicompost con dos tipos de aplicación (superficialy enterrado) y frecuencia de aplicación (una y dos aplicaciones). Los indicadoresmedidos en suelo fueron: abundancia microbiana relacionada con el ciclo del carbonoy nitrógeno; actividad microbiana total; variables de salinidad y fertilidad. En el cultivose midió rendimiento, peso de poda, diámetro del tronco y contenido de nutrientes.El diseño experimental fue factorial de bloques completos al azar. La abundancia yactividad microbiana no se vieron afectadas por el tipo de abono, el modo o la frecuenciade aplicación. La salinidad del suelo no fue afectada por AAO. El fósforo en el suelo,respondió a las diferentes estrategias combinadas de aplicación. El fósforo total enlos pecíolos fue mayor después de una o dos aplicaciones enterradas (0,43% y 0,39%,respectivamente). Los resultados indican la estabilidad de la actividad y abundanciamicrobiana en relación con la aplicación de los abonos en un suelo con coberturasvegetales. La aplicación de OAA demostró efectos beneficiosos sobre los indicadoresnutritivos del cultivo y sobre la economía de los recursos.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.sourceRevista de la Facultad de Ciencias Agrarias / Universidad Nacional de Cuyo 50 (1) : 17-32 (2018)es_AR
dc.subjectViñaes_AR
dc.subjectVineyardseng
dc.subjectRendimientoes_AR
dc.subjectYieldseng
dc.subjectPropiedades Físico - Químicas Sueloes_AR
dc.subjectSoil Chemicophysical Propertieseng
dc.subjectAbonos Orgánicoses_AR
dc.subjectOrganic Fertilizerseng
dc.subjectCompostes_AR
dc.subjectCompostseng
dc.subjectMétodos de Aplicaciónes_AR
dc.subjectApplication Methodseng
dc.subject.otherViñedoes_AR
dc.titleAssessment of soil properties, plant yield andcomposition, after different type and applicationsmode of organic amendment in a vineyard of Mendoza, Argentina = Evaluación de propiedades edáficas químicas, biológicas, rendimiento y composición vegetal en un viñedo de Mendoza (Argentina) con diferentes tipos y modos de aplicación de abono orgánicoes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.description.origenEEA Mendozaes_AR
dc.description.filFil: Martinez, Laura Elizabeth. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad Ciencias Agrarias; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Vallone, Rosana Celia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentina. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad Ciencias Agrarias; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Piccoli, Patricia Noemí. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Ratto, Silvia Elisa. Universidad de Buenos Aires. Facultad de Agronomía; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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