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Resumen
Ultraviolet-B solar radiation (UV-B) is an environmental signal with biological effects in plant tissues. Recent investigations have assigned a protective role of volatile organic compounds (VOCs) in plant tissues submitted to biotic and abiotic stresses. This study investigated VOCs in berries at three developmental stages (veraison, pre-harvest and harvest) of Vitis vinifera L. cv. Malbec exposed (or not) to UV-B both, in in vitro and field experiments. [ver mas...]
dc.contributor.authorGil, Mariana
dc.contributor.authorBottini, Ambrosio Rubén
dc.contributor.authorBerli, Federico Javier
dc.contributor.authorPontin, Mariela Ana
dc.contributor.authorSilva, Maria Fernanda
dc.contributor.authorPiccoli, Patricia Noemí
dc.date.accessioned2018-06-22T14:08:59Z
dc.date.available2018-06-22T14:08:59Z
dc.date.issued2013-12
dc.identifier.issn0031-9422
dc.identifier.issn1873-3700
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/j.phytochem.2013.08.011
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0031942213003336?via%3Dihub
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/2676
dc.description.abstractUltraviolet-B solar radiation (UV-B) is an environmental signal with biological effects in plant tissues. Recent investigations have assigned a protective role of volatile organic compounds (VOCs) in plant tissues submitted to biotic and abiotic stresses. This study investigated VOCs in berries at three developmental stages (veraison, pre-harvest and harvest) of Vitis vinifera L. cv. Malbec exposed (or not) to UV-B both, in in vitro and field experiments. By Head Space-Solid Phase Micro Extraction–Gas Chromatography–Electron Impact Mass Spectrometry (HS-SPME–GC–EIMS) analysis, 10 VOCs were identified at all developmental stages: four monoterpenes, three aldehydes, two alcohols and one ketone. Monoterpenes increased at pre-harvest and in response to UV-B in both, in vitro and field conditions. UV-B also augmented levels of some aldehydes, alcohols and ketones. These results along with others from the literature suggest that UV-B induce grape berries to produce VOCs (mainly monoterpenes) that protect the tissues from UV-B itself and other abiotic and biotic stresses, and could affect the wine flavor. Higher emission of monoterpenes was observed in the field experiments as compared in vitro, suggesting the UV-B/PAR ratio is not a signal in itself.es_AR
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.sourcePhytochemistry 96 : 148-157 (December 2013)es_AR
dc.subjectUvaes_AR
dc.subjectGrapevineseng
dc.subjectCompuesto Volátiles_AR
dc.subjectVolatile Compoundseng
dc.subjectRadiación Ultravioletaes_AR
dc.subjectUltraviolet Radiationeng
dc.subjectRadiación Solares_AR
dc.subjectSolar Radiationeng
dc.subjectTerpenoidoses_AR
dc.subjectTerpenoidseng
dc.subject.otherMalbeces_AR
dc.subject.otherTerpenoses_AR
dc.titleVolatile organic compounds characterized from grapevine (Vitis vinifera L. cv. Malbec) berries increase at pre-harvest and in response to UV-B radiationes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenEEA La Consultaes_AR
dc.description.filFil: Gil, Mariana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Bottini, Ambrosio Rubén. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Berli, Federico Javier. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Pontin, Mariela Ana. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria La Consulta; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Silva, Maria Fernanda. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Piccoli, Patricia Noemí. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas. Centro Científico Tecnológico Conicet - Mendoza. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza. Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Ciencias Agrarias. Instituto de Biología Agrícola de Mendoza; Argentinaes_AR
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