EEA Mendoza: Recent submissions
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Biocontrol of Alternaria alternata in cold-stored table grapes using psychrotrophic yeasts and bioactive compounds of natural sources
(Elsevier, 2024-04)Alternaria alternata is a common fungal pathogen causing postharvest decay in table grapes. This study addressed the potential of autochthonous yeasts and bioactive compounds of natural sources to act as biocontrol agents ... -
Firsts approaches in the development of phenological models and zonification for walnut (Juglans regia) production in Argentina
(Sociedad Argentina de Fisiología Vegetal, 2023)INTRODUCTION: In the last decades, walnut consumption has increased worldwide thanks to their nutritional properties1. Following this trend, walnut cultivated area has expanded in Argentina (mainly in Catamarca, Mendoza ... -
La brotación anticipada y no uniforme de la vid es un escenario posible
(2024-04)Rodrigo Espíndola, del INTA Luján de Cuyo, atribuye esta posibilidad (aunque no la pronostica) a la conjunción de un invierno relativamente breve y la marcada variación entre temperaturas máximas registradas en lo que va ... -
Dulces y almibarados
(EEA Mendoza, INTA, 2024) -
Análisis transcriptómico de la respuesta de S. cerevisiae durante fermentaciones enlentecidas causadas por shock térmico
(Asociación Argentina de Tecnólogos Alimentarios (AATA), 2023-10)Las fermentaciones detenidas o enlentecidas constituyen un problema frecuente que afecta la industria vitivinícola, siendo los incrementos bruscos de la temperatura una causa poco estudiada. En un estudio previo evaluamos ... -
Compostera semi horizontal a escala familiar
(EEA Mendoza, INTA, 2024-02)Compostar es beneficioso; sin embargo al momento de hacer compost en casa se hacen difíciles los volteos de la preparación para lograr un buen producto (en general con pala o palita). En este texto te enseñamos cómo armar ... -
Soil Organic Carbon Stock Estimates with Uncertainty across Latin America
(ORNL-DAAC, 2019-07-03)This dataset provides 5 x 5 km gridded estimates of soil organic carbon (SOC) across Latin America that were derived from existing point soil characterization data and compiled environmental prediction factors for SOC. ... -
Aphid species populations and their seasonal fluctuation in Prunus orchards affected by Sharka disease within the quarantine areas of Argentina
(Sociedad Entomológica Argentina, 2023-09)Sharka is a disease of stone fruits, produced by the Plum Pox Virus and transmitted by aphids. It was detected for the first time in Argentina in 2004. In order to assess the aphid species that could act as a potential ... -
Late pruning modifies leaf to fruit ratio and shifts maturity period, affecting berry and wine composition in Vitis vinífera L. cv. ‘Malbec’ in Mendoza, Argentina
(Elsevier, 2023-04)Higher temperatures in recent years have advanced berry ripening and harvest date, decoupling berry sugar accumulation of anthocyanins final concentration and therefore reducing wine potential color. Late pruning is proposed ... -
La poda tardía como estrategia de adaptación al cambio climático en la variedad Malbec (Vitis vinifera) en Mendoza, Argentina
(Facultad de Ciencias Agrarias, Universidad Nacional de Cuyo, 2023)Las temperaturas más altas en los últimos años han generado un avance en la madurez de las bayas y han reducido el número de días a cosecha. También ha generado un desacople entre la acumulación de azúcar respecto a las ... -
Tracing the origin of Argentine Malbec wines by sensometrics
(Springer Nature, 2024-02)The study of terroir, increasingly popular in scientific circles, remains a challenging field, particularly in terms of sensory analysis. This paper summarizes our own contribution to the field—an approach for tracing the ... -
Tramas territoriales: una experiencia de articulación de políticas públicas multinivel y empoderamiento de mujeres rurales en el sur de Mendoza, Argentina.
(Instituto Agronómico Mediterráneo de Chania, 2023-11) -
Estados Fenológicos del Cerezo. Tabla de equivalencias según métodos de clasificación
(EEA Mendoza, INTA, 2022-08) -
Tratamientos de pulgones, cochinillas y mosca de los frutos en jardines
(EEA Mendoza, INTA, 2023-12)Lea este texto como una guía práctica, siempre lea los marbetes de fitosanitarios, use equipos de protección personal (EPP) y respete los momentos oportunos de control. Un mal uso de fitosanitarios repercute en el medio ... -
Meta-Analysis of Yields of Crops Fertilized with Compost Tea and Anaerobic Digestate
(MDPI, 2023-01)Organic inputs constitute an alternative way to replace or reduce the use of agrochemicals in order to increase sustainability and reduce negative impacts of agriculture on the environment. A consistent determination of ... -
Effect of different concentrations of bioslurry on the germination and production of tomato seedlings (Solanum lycopersicum L.) = Efecto de diferentes concentraciones de biol en la germinación y producción de plantines de tomate (Solanum lycopersicum L.)
(Facultad Nacional de Agronomía Medellín, Universidad Nacional de Colombia, 2023-01)El tomate es uno de los principales productos hortícolas en la Argentina. Su cultivo es intensivo en el uso de fertilizantes y pesticidas, que impactan negativamente al ambiente. Los fertilizantes químicos de uso habitual ... -
Compost tea and bioslurry as plant biostimulants. Part 2: biofertilizer test in ornamental flowers
(Taylor and Francis, 2023-01)The present study tested the effect of aerated (AM), non-aerated (NAM), a 1:1 combination of both compost teas (A-NAM), and bioslurry (B) as bio-fertilizers in two ornamental plants growing in different substrates. The ... -
Impacto de la pandemia en el trabajo estacional agrícola de Mendoza = Impact of the pandemic on seasonal agricultural work in Mendoza
(Instituto Multidisciplinario de Estudios Sociales (IMESC), Universidad Nacional de Cuyo, 2021-07)En este artículo proponemos analizar el impacto de la pandemia en el trabajo estacional agrícola retomando a Mendoza (Argentina) como caso de estudio, en la provincia la movilidad territorial para el trabajo estacional en ... -
Diversidad de cepas de Brettanomyces bruxellensis presentes durante la elaboración y conservación del vino en bodega
(Ministro de Ciencia y Tecnología, Gobierno de la Provincia de Córdoba, 2022)