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Espaldero DOV – A New Training System Design for Mechanical Raisin Harvest
Abstract
Farmers around the word are increasingly interested in the adoption of mechanization methods, especially in dryon-vine raisin production. The lack of profitability in the raisin industry is a problem that demands the development of new technologies that allow mechanical raisin harvesting, leading to reduced investment. The aims of this research were to assess the performance of two designs of Espaldero DOV on raisin production and to measure the
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Farmers around the word are increasingly interested in the adoption of mechanization methods, especially in dryon-vine raisin production. The lack of profitability in the raisin industry is a problem that demands the development of new technologies that allow mechanical raisin harvesting, leading to reduced investment. The aims of this research were to assess the performance of two designs of Espaldero DOV on raisin production and to measure the vegetative and productive features of Fiesta grapevines in San Juan, Argentina. The double and the simple Espaldero DOV were designed based on three trellis systems: Scott Henry, T-trellis and single-wire trellis. A completely randomised design with three replicates was performed. In the growing season, the number of shoots and clusters per meter, shoot length, leaf area, raisin yield (kg/m) and manual and mechanical harvest losses were determined. Descriptive statistics and ANOVA were performed. There were no significant differences in the number of shoots, shoot length, and leaf area between Simple Espaldero DOV and double Espaldero DOV. Among them, double Espaldero DOV almost duplicated simple Espaldero DOV production (7.8 t/ha vs. 4.1 t/ha respectively). However, according to the literature, both technologies reduced the yield per hectare compared to other DOV trellis systems or Parrales. Both growing systems allowed a mechanical harvesting with 98% efficiency, making this the main advantage of this technology due to the markedly lower harvesting costs.
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En el sector productivo y a nivel mundial, crece el interés en adoptar métodos de mecanización, especialmente en la producción de pasas en sistemas DOV. La baja rentabilidad en la industria de la pasa es un problema que demanda nuevas tecnologías que permitan la mecanización de la cosecha de pasas con sistemas de menor inversión. Los objetivos de esta investigación fueron evaluar el desempeño de dos diseños de Espaldero DOV para producción de pasas de uva
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En el sector productivo y a nivel mundial, crece el interés en adoptar métodos de mecanización, especialmente en la producción de pasas en sistemas DOV. La baja rentabilidad en la industria de la pasa es un problema que demanda nuevas tecnologías que permitan la mecanización de la cosecha de pasas con sistemas de menor inversión. Los objetivos de esta investigación fueron evaluar el desempeño de dos diseños de Espaldero DOV para producción de pasas de uva y medir las características vegetativas y productivas en vides de la variedad Fiesta en San Juan, Argentina. Los Espalderos DOV doble y simple se diseñaron con base en tres sistemas de conducción: Scott Henry modificado, T Californiano y Cordón Bilateral. Se realizó un diseño completamente aleatorizado con tres repeticiones. En la temporada de crecimiento, se determinó el número de brotes y racimos por metro de cordón, el largo de brotes, área foliar, rendimiento de pasas (kg/m) y pérdidas por cosecha manual y mecánica. Se realizaron estadísticas descriptivas y ANOVA. No hubo diferencias significativas en el número de brotes, largo de brotes y área foliar entre Espaldero DOV simple y doble. El Espaldero DOV doble casi duplicó la producción del Espaldero DOV simple (7,8 t/ha vs. 4,1 t/ha respectivamente). Sin embargo, ambas tecnologías se asocian a un menor rendimiento en pasas por hectárea en comparación con otros sistemas DOV o Parral, según la literatura. Ambos sistemas de cultivo permitieron una cosecha mecanizada con una eficiencia del 98%, lo que representa la principal ventaja de esta tecnología con menor costos de cosecha.
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Author
Espindola, Rodrigo Sebastian;
Vega Mayor, Sergio Luis;
Lloveras, T.;
Agüero, M.L.;
Fuente
RIA 50 (3) : 161-165. (diciembre 2024)
Date
2024-11
Editorial
Ediciones INTA
ISSN
0325-8718
1669-2314
1669-2314
Formato
pdf
Tipo de documento
artículo
Palabras Claves
Derechos de acceso
Abierto
Excepto donde se diga explicitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)