View Item
- xmlui.general.dspace_homeCentros e Institutos de InvestigaciónCIEP. Centro de Investigación en Economía y ProspectivaArtículos científicosxmlui.ArtifactBrowser.ItemViewer.trail
- DSpace Home
- Centros e Institutos de Investigación
- CIEP. Centro de Investigación en Economía y Prospectiva
- Artículos científicos
- View Item
Explaining wine scores through stochastic frontier analysis: an intent to measure sensory non-observable attributes
Abstract
Experts give scores to wines, which are quality proxies for marketers and buyers. The production of scores proxying wine quality is explained by a set of observable objective attributes, plus another set of unobservable and subjective (sensory) features, and randomness. Is it possible to use a Stochastic Frontier Approach (SFA) to understand whether objective and subjective (sensory) characteristics of wines explain the differences in ‘producing’ wine
[ver mas...]
Experts give scores to wines, which are quality proxies for marketers and buyers. The production of scores proxying wine quality is explained by a set of observable objective attributes, plus another set of unobservable and subjective (sensory) features, and randomness. Is it possible to use a Stochastic Frontier Approach (SFA) to understand whether objective and subjective (sensory) characteristics of wines explain the differences in ‘producing’ wine scores? We estimate a wine quality stochastic frontier production function, using a database of 1800 top-scored wines, in 18 years-window encompassing objective determinants that largely explain the scores (price, production, year, grape, country, etcetera), being aware that sensory aspects related to wine grading are unobservable. We find that the observable variables explain part of the ‘efficiency’ in attaining scores and suggest that ‘inefficiency’ in score generation can be attributed to unobservable (sensory) variables.
[Cerrar]
Los expertos califican los vinos para ayudar a los vendedores y compradores a identificar su calidad. La calidad del vino se determina por atributos objetivos observables, como también por características no observables y subjetivas (sensoriales) y aleatorias. ¿Se puede usar la técnica de frontera estocástica para analizar si las características objetivas y subjetivas (sensoriales) de los vinos explican las diferencias en las puntuaciones que reciben? En
[ver mas...]
Los expertos califican los vinos para ayudar a los vendedores y compradores a identificar su calidad. La calidad del vino se determina por atributos objetivos observables, como también por características no observables y subjetivas (sensoriales) y aleatorias. ¿Se puede usar la técnica de frontera estocástica para analizar si las características objetivas y subjetivas (sensoriales) de los vinos explican las diferencias en las puntuaciones que reciben? En este estudio, se calculó una función de frontera estocástica de producción de la calidad del vino utilizando información sobre 1800 vinos de alta puntuación que abarca una ventana de 18 años. Se consideraron factores como el precio, la producción, el año, la uva, el país, etc., aunque se reconoce que los aspectos sensoriales no se pueden medir directamente. Encontramos que las variables observables contribuyen a la “eficiencia” en la obtención de puntajes, mientras que la ”ineficiencia” en la generación de puntajes puede deberse a variables no observables (sensoriales).
[Cerrar]
Author
Ferro, Gustavo Adolfo;
Gatti, Nicolas;
Fuente
Journal of Wine Research : 1-20. (Published online: 28 Oct 2024)
Date
2024-10
Editorial
Taylor and Francis
ISSN
1469-9672
0957-1264
0957-1264
Formato
pdf
Tipo de documento
artículo
Palabras Claves
Derechos de acceso
Restringido
Excepto donde se diga explicitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)