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Novel Applications of Gamma Irradiation on Fruit Processing
Abstract
Purpose of Review: Consumers increasingly demand for fruit products as a source of health-promoting compounds. However, fruits have a limited shelf life and their processing with thermal technologies significantly reduces their bioactive compounds. Instead, the application of a non-thermal technology like gamma irradiation could overcome this limitation. This review summarizes the latest research on the application of gamma irradiation on fruit
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Purpose of Review: Consumers increasingly demand for fruit products as a source of health-promoting compounds. However, fruits have a limited shelf life and their processing with thermal technologies significantly reduces their bioactive compounds. Instead, the application of a non-thermal technology like gamma irradiation could overcome this limitation. This review summarizes the latest research on the application of gamma irradiation on fruit processing.
Recent Findings: Evidence shows that gamma irradiation produces positive effects on fruit products: fungal and microbial (spoilage and pathogenic) disinfection and decontamination, deparasitization, and delayed ripening and senescence, leading to a longer shelf life without affecting their quality. Besides, this technology is also being tested as a stress elicitor to induce physiological defense mechanisms in plant fruit tissues.
Summary: The gamma irradiation process represents an opportunity to expand the export of value-added products over long distances, given its high efficiency to extend the shelf life of fruit products. Therefore, this paper provides a review of the currently available applications and effects of gamma irradiation in fruit processing. Considering the high cost associated to the refrigerated storage and transport of fruits, ionization is expected to give birth to a new era in the international trade of foods.
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Propósito de la revisión Los consumidores demandan cada vez más productos de frutas como fuente de compuestos que promueven la salud. Sin embargo,
Las frutas tienen una vida útil limitada y su procesamiento con tecnologías térmicas reduce significativamente sus compuestos bioactivos.
En cambio, la aplicación de una tecnología no térmica como la irradiación gamma podría superar esta limitación. Esta reseña
resume las últimas investigaciones sobre la
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Propósito de la revisión Los consumidores demandan cada vez más productos de frutas como fuente de compuestos que promueven la salud. Sin embargo,
Las frutas tienen una vida útil limitada y su procesamiento con tecnologías térmicas reduce significativamente sus compuestos bioactivos.
En cambio, la aplicación de una tecnología no térmica como la irradiación gamma podría superar esta limitación. Esta reseña
resume las últimas investigaciones sobre la aplicación de la irradiación gamma en el procesamiento de frutas.
Hallazgos recientes La evidencia muestra que la irradiación gamma produce efectos positivos en los productos frutícolas: hongos y microbios.
(deterioro y patógenos) desinfección y descontaminación, desparasitación y retraso en la maduración y senescencia, lo que lleva a
a una vida útil más larga sin afectar su calidad. Además, esta tecnología también se está probando como un inductor de estrés para inducir
Mecanismos fisiológicos de defensa en los tejidos de los frutos de las plantas.
Resumen El proceso de irradiación gamma representa una oportunidad para expandir la exportación de productos con valor agregado a largo plazo
distancias, dada su alta eficiencia para alargar la vida útil de los productos frutícolas. Por lo tanto, este artículo proporciona una revisión de las aplicaciones y efectos actualmente disponibles de la irradiación gamma en el procesamiento de frutas. Considerando el alto costo asociado a la
Almacenamiento y transporte refrigerados de frutas, se espera que la ionización dé origen a una nueva era en el comercio internacional de alimentos.
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Fuente
Current Food Science and Technology Reports 2 (1) : 55-64. (2024).
Date
2024-01-25
Editorial
Springer Nature
ISSN
2662-8473 (online)
Documentos Relacionados
Formato
pdf
Tipo de documento
artículo
Proyectos
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INTA/2023-PE-L04-I088, Innovaciones tecnológicas aplicadas a la sostenibilidad en agroindustria
Palabras Claves
Derechos de acceso
Restringido
Excepto donde se diga explicitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)