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Resumen
The aim of this work was to evaluate the effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP) treatment on the development of chilling injury (CI) symptoms in four plum cultivars and to determine the relationship between the climacteric behavior of the cultivar and its sensitivity to this disorder. Significant differences in ripening pattern were found between the cultivars after long-term storage. Among the climacteric cultivars, ‘Royal Zee’ plums showed a higher [ver mas...]
 
El objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto del tratamiento con 1-metilciclopropeno (1-MCP) sobre el desarrollo de los síntomas de daños por frío (DF) en cuatro cultivares de ciruela y determinar la relación entre el patrón de maduración de los cultivares y su sensibilidad a este desorden. Se encontraron diferencias significativas en el patrón de maduración de los cultivares después de un almacenamiento a largo plazo. Entre los cultivares [ver mas...]
 
dc.contributor.authorCandan, Ana Paula
dc.contributor.authorGraell, Jordi
dc.contributor.authorLarrigaudière, Christian
dc.date.accessioned2024-01-09T16:01:58Z
dc.date.available2024-01-09T16:01:58Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.issn1695-971X
dc.identifier.issn2171-9292
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.5424/sjar/20110902-259-10
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/16495
dc.identifier.urihttps://sjar.revistas.csic.es/index.php/sjar/article/view/1760
dc.identifier.urihttps://sjar.revistas.csic.es/index.php/sjar/article/view/1760
dc.description.abstractThe aim of this work was to evaluate the effect of 1-methylcyclopropene (1-MCP) treatment on the development of chilling injury (CI) symptoms in four plum cultivars and to determine the relationship between the climacteric behavior of the cultivar and its sensitivity to this disorder. Significant differences in ripening pattern were found between the cultivars after long-term storage. Among the climacteric cultivars, ‘Royal Zee’ plums showed a higher ethylene production rate than ‘Linda Rosa and ‘Friar’ cultivars. On the other hand, the ‘Angeleno’ cultivar behaved as a suppressed climacteric type. The development of translucency symptoms was higher in ‘Royal Zee’ than in ‘Linda Rosa’ and ‘Friar’ plums, and was almost absent in the suppressed climacteric cultivar. 1-MCP treatment significantly reduced ethylene production and the percentage of fruit affected by translucency in all climacteric cultivars. This treatment also delayed the ripening of the fruit during shelf life. In contrast, 1-MCP treatment did not affect the quality of ‘Angeleno’ plums. Collectively these results suggest that the development of chilling injury in plums is related to the climacteric behavior of the cultivar and demonstrated the beneficial effects of 1-MCP maintaining plum quality during storage.eng
dc.description.abstractEl objetivo de este trabajo fue evaluar el efecto del tratamiento con 1-metilciclopropeno (1-MCP) sobre el desarrollo de los síntomas de daños por frío (DF) en cuatro cultivares de ciruela y determinar la relación entre el patrón de maduración de los cultivares y su sensibilidad a este desorden. Se encontraron diferencias significativas en el patrón de maduración de los cultivares después de un almacenamiento a largo plazo. Entre los cultivares climatéricos, ‘Royal Zee’ mostró una tasa de producción de etileno superior a la de los cultivares ‘Linda Rosa’ y ‘Friar’. Por otra parte, el cultivar ‘Angeleno’ presentó un comportamiento climatérico suprimido. El desarrollo de síntomas de transparencia fue mayor en ‘Royal Zee’ que en ‘Linda Rosa’ y ‘Friar’, y casi ausente en el cultivar climatérico suprimido. El tratamiento con 1-MCP redujo significativamente la producción de etileno y el porcentaje de frutos afectados por la transparencia en todos los cultivares climatéricos. Este tratamiento también retrasó la maduración de la fruta durante la vida en estante. En cambio, el tratamiento 1-MCP no afectó a la calidad de ciruelas ‘Angeleno’. En conjunto, estos resultados sugieren que el desarrollo de DF en ciruelas está relacionado con el comportamiento climatérico del cultivar y demuestran los efectos beneficiosos del tratamiento 1-MCP sobre la calidad de las ciruelas durante el almacenamiento.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherInstituto Nacional de Investigación y Tecnología Agraria y Alimentaria (España)
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es_AR
dc.sourceSpanish Journal of Agricultural Research 9 (2) : 554-564 (2011)es_AR
dc.subjectCold Storageeng
dc.subjectAlmacenamiento en Fríoes_AR
dc.subjectFirmnesseng
dc.subjectFirmezaes_AR
dc.subjectPrunus Salicinaes_AR
dc.subject.otherEthylene Productioneng
dc.subject.otherProducción de Etilenoes_AR
dc.subject.otherRipening Patterneng
dc.subject.otherPatrón de Maduraciónes_AR
dc.subject.otherTranslucencyeng
dc.subject.otherTransparenciaes_AR
dc.titlePostharvest quality and chilling injury of plums: benefits of 1-methyleyclopropenees_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)es_AR
dc.description.origenEEA Alto Vallees_AR
dc.description.filFil: Candan, Ana Paula. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Alto Valle; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Graell, Jordi. Universidad de Lleida. Instituto de Investigación y Tecnología Agroalimentaria (IRTA); Españaes_AR
dc.description.filFil: Larrigaudière, Christian. Universidad de Lleida. Instituto de Investigación y Tecnología Agroalimentaria (IRTA); Españaes_AR
dc.subtypecientifico


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