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Resumen
Background: The increase in meat production would also imply an increase in the generation of by-products or edible offal. These by-products can be used, due to their high protein content, as a substrate to obtain hydrolysates with functional activities. This study aimed to valorize bovine lungs by producing hydrolysates with antioxidant capacity. Results: A response surface methodology study was carried out using a central composite design in which [ver mas...]
dc.contributor.authorMartinez, Fernanda Gabriela
dc.contributor.authorAmbrosi, Vanina
dc.contributor.authorRocha, Gabriela
dc.contributor.authorSancho, Ana Maria
dc.contributor.authorSzerman, Natalia
dc.date.accessioned2023-04-04T20:53:41Z
dc.date.available2023-04-04T20:53:41Z
dc.date.issued2023-03-30
dc.identifier.issn2573-5098 (online)
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1002/jsf2.110
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/14400
dc.identifier.urihttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1002/jsf2.110
dc.description.abstractBackground: The increase in meat production would also imply an increase in the generation of by-products or edible offal. These by-products can be used, due to their high protein content, as a substrate to obtain hydrolysates with functional activities. This study aimed to valorize bovine lungs by producing hydrolysates with antioxidant capacity. Results: A response surface methodology study was carried out using a central composite design in which factors were temperature (43.2–76.8 C), enzyme/substrate ratio [ES: 0.65–4.85% (w/w)] using Alcalase 2.4 L/Flavourzyme (1:1) and pH (5.8–9.2). The antioxidant capacity of the obtained BLH (bovine lung hydrolysates) was evaluated by the ABTS, DPPH, and FRAP methods. The maximum antioxidant capacity was achieved at 53. C, ES ratio of 2.3% (w/w), and pH of 8.2. Under optimal hydrolysis conditions, the antioxidant capacity increased rapidly from the beginning of the reaction to 30 min, reaching a maximum at 120 min; then, it decreased until the end (180 min). The degree of hydrolysis increased as hydrolysis occurred up to a maximum of 45%. Molecular weight distribution of BLH evaluated by Tricine-SDS-PAGE and SEC-FPLC showed that bovine lung proteins hydrolyzed for 120 min presented low molecular weight peptides (<5 kDa), which are absent in the non-hydrolyzed sample. Conclusion: In this work, we optimized the variables for producing BLH with antioxidant capacity using commercial proteases in a short reaction time, making it a worthwhile strategy for the recovery of by-products from the meat industry. // Resumen: Antecedentes: El incremento en la producción de carne implicaría también un incremento en la generación de subproductos o despojos comestibles. Estos subproductos pueden ser aprovechados, por su alto contenido proteico, como sustrato para la obtención de hidrolizados con actividades funcionales. Este estudio tuvo como objetivo valorizar los pulmones bovinos mediante la producción de hidrolizados con antioxidantes capacidad. Resultados: Se realizó un estudio de metodología de superficie de respuesta utilizando un compuesto central diseño en el que los factores fueron temperatura (43,2-76,8 C), relación enzima/sustrato [ES: 0,65–4,85 % (p/p)] usando Alcalase 2,4 L/Flavourzyme (1:1) y pH (5,8–9,2). El antioxidante La capacidad de los BLH (hidrolizados de pulmón bovino) obtenidos fue evaluada por el Métodos ABTS, DPPH y FRAP. La máxima capacidad antioxidante se alcanzó en 53. Relación C, ES de 2,3% (p/p) y pH de 8,2. En condiciones óptimas de hidrólisis, la la capacidad antioxidante aumentó rápidamente desde el comienzo de la reacción hasta los 30 min, alcanzando un máximo a los 120 min; luego, disminuyó hasta el final (180 min). El grado de hidrólisis aumentó a medida que se producía la hidrólisis hasta un máximo del 45%. Molecular distribución de peso de BLH evaluada por Tricine-SDS-PAGE y SEC-FPLC mostró que proteínas de pulmón bovino hidrolizadas durante 120 min presentaron péptidos de bajo peso molecular (<5 kDa), que están ausentes en la muestra no hidrolizada. Conclusión: En este trabajo optimizamos las variables para producir BLH con antioxidante capacidad utilizando proteasas comerciales en un tiempo de reacción corto, lo que hace que valga la pena estrategia para la valorización de subproductos de la industria cárnica.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherWiley
dc.relationinfo:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PE-E7-I150-001/2019-PE-E7-I150-001/AR./Aprovechamiento de residuos, descartes y subproductos agroalimentarios y agropecuarios: tecnologías para la obtención de alimentos y bioproductos para cadenas productivases_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/es_AR
dc.sourceJournal of the Science of Food and Agriculture Reports 3 (3) : 1-9 (March 2023).es_AR
dc.subjectBovinaeeng
dc.subjectBy-productseng
dc.subjectSubproductoses_AR
dc.subjectHydrolysiseng
dc.subjectHidrólisises_AR
dc.subjectHidrólisis Enzimática
dc.subjectEnzymatic Hydrolysiseng
dc.subject.otherAntioxidant Capacityeng
dc.subject.otherCapacidad Antioxidantees_AR
dc.subject.otherBovine Lungeng
dc.subject.otherPulmón Bovinoes_AR
dc.subject.otherResponse Surface Methodologyeng
dc.subject.otherMetodología de la Superficie de Respuestaes_AR
dc.titleEnzymatic hydrolysis as a valorization strategy of bovine lungs: Optimization of process variables and study of antioxidant capacityes_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)es_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Martinez, Fernanda Gabriela. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Martinez, Fernanda Gabriela. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Ambrosi, Vanina. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Ambrosi, Vanina. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Rocha, Gabriela. Universidad Nacional de Lujan. Departamento de Ciencias Básicas; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Sancho, Ana Maria. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Genética; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Szerman, Natalia. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Szerman, Natalia. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Szerman, Natalia. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.subtypecientifico


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