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Resumen
The present 360-day study aimed to evaluate the productive performance, economic profit and meat quality of pacu cultured in floating cages at different stocking densities. A total of 2880 juvenile pacu, initial weight 50 ± 0.9 g, were reared in eight floating cages of 18.375 m3. Two stoking densities were used: high stocking density (HSD; 26 fish/m3) and low stocking density (LSD; 13 fish/m3). On days 0, 90, 180, 270 and 360, 100 fish per group were used [ver mas...]
dc.contributor.authorMontenegro, Luciano Federico
dc.contributor.authorCunzolo, Sebastián Abel
dc.contributor.authorPreussler, Cesar Adrian
dc.contributor.authorHennig, Herman Hernando
dc.contributor.authorDescalzo, Adriana Maria
dc.contributor.authorPerez, Carolina Daiana
dc.date.accessioned2022-03-31T21:42:21Z
dc.date.available2022-03-31T21:42:21Z
dc.date.issued2022-03-13
dc.identifier.issn1365-2109 (online)
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1111/are.15845
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/11528
dc.identifier.urihttps://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/are.15845
dc.description.abstractThe present 360-day study aimed to evaluate the productive performance, economic profit and meat quality of pacu cultured in floating cages at different stocking densities. A total of 2880 juvenile pacu, initial weight 50 ± 0.9 g, were reared in eight floating cages of 18.375 m3. Two stoking densities were used: high stocking density (HSD; 26 fish/m3) and low stocking density (LSD; 13 fish/m3). On days 0, 90, 180, 270 and 360, 100 fish per group were used to determine the growth performance, productive indices and total economic profit. The total economic profit was calculated by indices that include the fish price, feed conversion ratio and diet cost, among others. On day 360, the chemical composition and fatty acid profile of the muscle tissues were determined. The LSD group had higher final biomass and weight gain than the HSD group (p = 0.0001 and p < 0.0001 respectively), which was probably associated with the higher protein efficiency ratio obtained in the LSD group (p < 0.05). Additionally, the economic profit from LSD on day 360 was 1.2 times higher than that from HSD (p < 0.0001). More protein and lipid contents were obtained from LSD (p = 0.0035 and p < 0.0001 respectively) while more moisture was obtained from the HSD (p < 0.0001) group. In addition, more eicosapentaenoic (EPA) (p = 0.0013), docosapentaenoic (DPA) (p = 0.0001) and docosahexaenoic (DHA) (p = 0.0003) fatty acids were obtained from LSD. We concluded that when pacu are cultured in floating cages, 13 fish/m3 density produce fish with more weight and better muscle chemical composition, improving the economic profit and the nutritional quality. Resumen: El presente estudio de 360 ​​días tuvo como objetivo evaluar el comportamiento productivo, la rentabilidad económica y la calidad de la carne de pacú cultivado en jaulas flotantes a diferentes densidades de población. Un total de 2880 juveniles de pacú, peso inicial 50 ± 0,9 g, fueron criados en ocho jaulas flotantes de 18.375 m3. Se utilizaron dos densidades de alimentación: alta densidad de población (HSD; 26 peces/m3) y baja densidad de población (LSD; 13 peces/m3). Los días 0, 90, 180, 270 y 360 se utilizaron 100 peces por grupo para determinar el comportamiento de crecimiento, índices productivos y rentabilidad económica total. El beneficio económico total se calculó mediante índices que incluyen el precio del pescado, el índice de conversión alimenticia y el costo de la dieta, entre otros. El día 360 se determinó la composición química y el perfil de ácidos grasos de los tejidos musculares. El grupo LSD tuvo mayor biomasa final y ganancia de peso que el grupo HSD (p = 0,0001 y p < 0,0001 respectivamente), lo que probablemente estuvo asociado con la mayor relación de eficiencia proteica obtenida en el grupo LSD (p < 0,05). Además, el beneficio económico de LSD el día 360 fue 1,2 veces mayor que el de HSD (p < 0,0001). Se obtuvieron más contenidos de proteínas y lípidos del LSD (p = 0,0035 y p < 0,0001 respectivamente) mientras que se obtuvo más humedad del grupo HSD (p < 0,0001). Además, del LSD se obtuvieron más ácidos grasos eicosapentaenoico (EPA) (p = 0,0013), docosapentaenoico (DPA) (p = 0,0001) y docosahexaenoico (DHA) (p = 0,0003). Concluimos que cuando el pacú se cultiva en jaulas flotantes, la densidad de 13 peces/m3 produce peces con más peso y mejor composición química muscular, mejorando la rentabilidad económica y la calidad nutricional.eng
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherWiley
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/restrictedAccesses_AR
dc.sourceAquaculture Research 00 : 1-13. (First published: 29 March 2022).es_AR
dc.subjectPiaractus mesopotamicuses_AR
dc.subjectMyleus pacues_AR
dc.subjectFisheng
dc.subjectPescadoes_AR
dc.subjectAquaculture Systemseng
dc.subjectSistemas de Acuiculturaes_AR
dc.subjectCage Cultureeng
dc.subjectCultivo en Jaulases_AR
dc.subject.otherBody Growtheng
dc.subject.otherCrecimiento Corporales_AR
dc.subject.otherMuscle Compositioneng
dc.subject.otherComposición Musculares_AR
dc.titleEffects of stocking density on productive performance, economic profit and muscle chemical composition of pacu (Piaractus mesopotamicus H) cultured in floating cageses_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.description.origenInstituto de Investigación de Tecnología de Alimentos (ITA)es_AR
dc.description.filFil: Montenegro, Luciano Federico. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Montenegro, Luciano Federico. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Montenegro, Luciano Federico. Universidad Nacional de Lomas de Zamora. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Cunzolo, Sebastián Abel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Cunzolo, Sebastián Abel. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Preussler, Cesar Adrian. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Montecarlo; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Descalzo, Adriana María. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Perez, Carolina Daiana. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Instituto de Investigación Tecnología de Alimentos; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Perez, Carolina Daiana. Instituto de Ciencia y Tecnología de los Sistemas Alimentarios Sustentables (ICyTeSAS) UEDD INTA-CONICET; Argentina.es_AR
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