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Resumen
Biocontrol of the nematode Meloidogyne javanica was studied using the Argentinean strains Pseudomonas fluorescens MME3, TAE4, TAR5 and ZME4 and Bacillus sp. B7S, B9T and B19S. Pseudomonas protegens CHA0 was used as a positive control. Egg hatching and juvenile mortality were evaluated in vitro by exposure of nematodes to bacterial suspensions or their cell-free supernatants (CFS). The effect of bacteria on nematode infestation of lettuce was also studied. [ver mas...]
 
Se estudiaron las cepas argentinas Pseudomonas fluorescens MME3, TAE4, TAR5 y ZME4 y Bacillus sp. B7S, B9T y B19S para el control del nematodo Meloidogyne javanica. Pseudomonas protegens CHA0 se utilizó como control positivo. La eclosión de huevos y la mortalidad de juveniles se evaluaron in vitro al exponerlos a suspensiones bacterianas y a sus sobrenadantes libres de células (SLC). Asimismo, se estudió la inoculación bacteriana sobre la infestación del [ver mas...]
 
dc.contributor.authorBorrajo, Paula
dc.contributor.authorMondino, Eduardo Ariel
dc.contributor.authorMaroniche, Guillermo Andrés
dc.contributor.authorFernández, Macarena
dc.contributor.authorCreus, Cecilia
dc.coverage.spatialArgentina .......... (nation) (World, South America)
dc.coverage.spatial7006477
dc.date.accessioned2021-08-30T13:54:41Z
dc.date.available2021-08-30T13:54:41Z
dc.date.issued2021-05-02
dc.identifier.issn0325-7541
dc.identifier.otherhttps://doi.org/10.1016/j.ram.2021.02.010
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/10144
dc.identifier.urihttps://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0325754121000456
dc.description.abstractBiocontrol of the nematode Meloidogyne javanica was studied using the Argentinean strains Pseudomonas fluorescens MME3, TAE4, TAR5 and ZME4 and Bacillus sp. B7S, B9T and B19S. Pseudomonas protegens CHA0 was used as a positive control. Egg hatching and juvenile mortality were evaluated in vitro by exposure of nematodes to bacterial suspensions or their cell-free supernatants (CFS). The effect of bacteria on nematode infestation of lettuce was also studied. results showed that most of the tested strains and CFS reduced egg hatching and juvenile survival in vitro. The bacterial suspension of Bacillus sp. B9T produced the lowest hatching of eggs. Juvenile mortality was higher when M. javanica was exposed to Bacillus sp. than to Pseudomonas spp. suspensions. Except for CFS of B9T, all filtrates inhibited hatching at levels similar to or higher than the biocontrol strain P. protegens CHA0. The CFS of CHA0 showed the highest level of juvenile mortality followed by Bacillus sp. strains and P. fluorescens TAE4. None of the inoculated rhizobacteria reverted the negative effect of infestation on the aerial dry weight of lettuce plants. However, inoculation impacted on reproduction of M. javanica by reducing the development of galls and egg masses on roots and diminishing the number of individuals both on roots and in the substrate, as well as the reproduction factor. These results show that most of the analyzed native strains can control the nematode M. javanica. Among them, P. fluorescens TAE4 and Bacillus sp. B9T showed the most promising performances for the biocontrol of this pathogen and have a potential use in the formulation of commercial products.eng
dc.description.abstractSe estudiaron las cepas argentinas Pseudomonas fluorescens MME3, TAE4, TAR5 y ZME4 y Bacillus sp. B7S, B9T y B19S para el control del nematodo Meloidogyne javanica. Pseudomonas protegens CHA0 se utilizó como control positivo. La eclosión de huevos y la mortalidad de juveniles se evaluaron in vitro al exponerlos a suspensiones bacterianas y a sus sobrenadantes libres de células (SLC). Asimismo, se estudió la inoculación bacteriana sobre la infestación del nematodo en lechuga. Los resultados in vitro indicaron que la mayoría de las cepas, así como sus SLC redujeron la eclosión y la supervivencia de M. javanica. La suspensión de Bacillus sp. B9T produjo los menores niveles de eclosión. La mortalidad de juveniles fue mayor al exponerlos a suspensiones de Bacillus sp. respecto de Pseudomonas spp. Los SLC inhibieron la eclosión de huevos en niveles similares o superiores a P. protegens CHA0, excepto por el de B9T. La exposición a SLC de CHA0 registró la mayor mortalidad, seguido por las cepas de Bacillus sp. y P. fluorescens TAE4. La inoculación bacteriana no revertió el efecto de la infestación sobre el peso seco aéreo de las plantas, sin embargo, afectó la multiplicación de M. javanica lo que redujo el desarrollo de agallas y las masas de huevos, y disminuyó el número de individuos presentes tanto en la raíz como en el sustrato, así como el factor de reproducción. Los resultados indican que la mayoría de las cepas nativas evaluadas son capaces de controlar a M. javanica. Entre ellas, P. fluorescens TAE4 y Bacillus sp. B9T, se presentan como las más promisorias para el control de este patógeno, con potencialidad para ser utilizadas en la formulación de productos biológicos.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherAsociación Argentina de Microbiologíaes_AR
dc.relationinfo:eu-repograntAgreement/INTA/2019-PD-E4-I069-001/2019-PD-E4-I069-001/AR./Bioprospección y caracterización de microorganismos benéficos para la protección y producción vegetales_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.sourceRevista Argentina de Microbiología (Available online 2 May 2021)es_AR
dc.subjectBacilluses_AR
dc.subjectPseudomonas Fluorescenses_AR
dc.subjectControl Biológicoes_AR
dc.subjectBiological Controleng
dc.subjectNematodo de las Plantases_AR
dc.subjectPlant Nematodeseng
dc.subjectLechugases_AR
dc.subjectLettuceseng
dc.subjectArgentinaes_AR
dc.titlePotential of rhizobacteria native to Argentina for the control of Meloidogyne javanica.es_AR
dc.title.alternativePotencial de rizobacterias nativas de Argentina para el control de Meloidogyne javanica.es_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/acceptedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.description.origenEEA Balcarcees_AR
dc.description.filFil: Borrajo, María Paula. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Borrajo, María Paula. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Mondino, Eduardo Ariel. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Balcarce; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Maroniche, Guillermo Andrés. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Maroniche, Guillermo Andrés. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Fernández, Macarena. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Fernández, Macarena. Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas; Argentina.es_AR
dc.description.filFil: Creus, Cecilia. Universidad Nacional de Mar del Plata. Facultad de Ciencias Agrarias; Argentina.es_AR
dc.subtypecientifico


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