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Aerobic stability of whole plant corn silage inoculated with a bacterial inoculant in three maturity stages
Resumen
Maturity stage (MS) at harvesting is the most important factor that determines the nutritive value and productivity of corn silage. Once opened, the silage for supplyis exposed to oxygen deterioration due to aerobic microbial activity, which could negatively influence the quantity and quality of silage. There are bacterial inoculants containing microorganisms which improve the process of fermentation and the aerobic stability of silage. The aim was to
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Maturity stage (MS) at harvesting is the most important factor that determines the nutritive value and productivity of corn silage. Once opened, the silage for supplyis exposed to oxygen deterioration due to aerobic microbial activity, which could negatively influence the quantity and quality of silage. There are bacterial inoculants containing microorganisms which improve the process of fermentation and the aerobic stability of silage. The aim was to evaluate the effect on aerobic stability produced by a bacterial inoculant in whole plant corn silage at different maturity stages (MS). The experimental design was factorial (n=3). The factors were: inoculated and state of maturity; the first with two levels: control and inoculated and the second with three levels: 25, 35 and 45% MS. The data were analyzed by ANOVA and the comparison of means by the Tukey test (p˂0.05). Maize crop was harvested: 25, 35 and 45% dry matter (DM). Chopped material was ensiled in 20 L buckets (six silos/MS), three of them were Inoculated (I) and three were not Control. The interactions between I*MS were not significant (P>0.05) for all variables. To the evaluated variables, there was no difference (P>0.05) among Inoculated vs. Control treatments. There was a difference (P<0.05) between MS, where 25% DM had higher water-soluble carbohydrates and acetic acid, which allowed greater aerobic stability than with 35 and 45% DM. DM losses with 45% DM treatment had the highest (P<0.05) loss compared to 25 and 35% DM. Results suggested there was no effect of bacterial inoculation but there were effect maturity stages on the
aerobic stability of silage. As the harvest is delayed the silage has lower aerobic stability.
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La etapa de madurez (EM) en la cosecha es el factor más importante que determina el valor nutritivo y la productividad del ensilaje de maíz. Una vez abierto el silo para el suministro, se expone al deterioro del oxígeno debido a la actividad aeróbica microbiana, que podría influir negativamente en la cantidad y calidad del ensilaje. Existen inoculantes bacterianos que contienen microorganismos que mejoran el proceso de fermentación y la estabilidad
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La etapa de madurez (EM) en la cosecha es el factor más importante que determina el valor nutritivo y la productividad del ensilaje de maíz. Una vez abierto el silo para el suministro, se expone al deterioro del oxígeno debido a la actividad aeróbica microbiana, que podría influir negativamente en la cantidad y calidad del ensilaje. Existen inoculantes bacterianos que contienen microorganismos que mejoran el proceso de fermentación y la estabilidad aeróbica del ensilaje. El objetivo fue evaluar el efecto sobre la estabilidad aeróbica de un inoculante bacteriano en ensilaje de maíz de plantas enteras en diferentes etapas de madurez. El diseño
experimental fue un diseño factorial (n=3). Los factores fueron: inoculado y estado de madurez; el primero con dos niveles: control e inoculado y el segundo con tres niveles: 25, 35 y 45% MS. Los datos se analizaron mediante ANVA y la comparación de medias por la prueba de Tukey (p˂0.05). La cosecha de maíz fue con: 25, 35 y 45% de materia seca (MS). El material picado se ensiló en cubos de 20 l (seis silos/EM), tres de ellos fueron Inoculados (I) y tres fueron Control. Las interacciones entre I*EM no fueron significativas (P>0.05) para todas las variables. Para las variables evaluadas, no hubo diferencia (P>0.05) entre los tratamientos Inoculado vs. Control. Hubo diferencias (P<0.05) entre la EM, donde el ensilaje con 25% MS tenía más carbohidratos solubles en agua y ácido acético, lo que permitió una mayor estabilidad aeróbica que con un 35 y un 45% MS. La pérdida en el ensilaje con 45% MS fue más alta (P<0.05) en comparación con 25 y 35% MS. Los resultados sugirieron que no hubo efecto de la inoculación, pero sí la etapa de madurez afectó la estabilidad aeróbica del ensilaje. A medida que se retrasa la cosecha, el ensilaje tiene menor estabilidad aeróbica.
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Autor
Camarasa, Jonatan Nicolás;
Auil, M.;
Barletta, Pablo Fernando;
Bereterbide, L.;
Fuente
RIA 47 (1) : 82-87 (Abril 2021)
Fecha
2021-04
Editorial
Ediciones INTA
ISSN
0325-8718
1669-2314
1669-2314
Formato
pdf
Tipo de documento
artículo
Palabras Claves
Derechos de acceso
Abierto
Excepto donde se diga explicitamente, este item se publica bajo la siguiente descripción: Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 2.5 Unported (CC BY-NC-SA 2.5)