View Item
- xmlui.general.dspace_homeCentros Regionales y EEAsCentro Regional Buenos Aires SurEEA Hilario AscasubiArtículos científicosxmlui.ArtifactBrowser.ItemViewer.trail
- DSpace Home
- Centros Regionales y EEAs
- Centro Regional Buenos Aires Sur
- EEA Hilario Ascasubi
- Artículos científicos
- View Item
Intensive plant productions - “Proalim Km 0”, in times of a Covid-19 pandemic – Part 1. Predisposition of consumers of vegetables, fruits and medicinal aromatics to their production, agribusiness and consumption
Abstract
Given the importance that, for the health of the population, an adequate consumption of products of plant origin has, and in order to have a diagnosis on the intensive vegetable production of healthy foods (PVIAS) of proximity, at the level of urban family gardens and of commercial ventures, their production, processing, marketing and consumption preferences, in the current socio-economic and productive context, an inter-institutional survey called
[ver mas...]
Given the importance that, for the health of the population, an adequate consumption of products of plant origin has, and in order to have a diagnosis on the intensive vegetable production of healthy foods (PVIAS) of proximity, at the level of urban family gardens and of commercial ventures, their production, processing, marketing and consumption preferences, in the current socio-economic and productive context, an inter-institutional survey called “ProALIM Km 0” was carried out. It was organized within the framework of the inter-institutional project CIAC-940186 (INTA – AUDEAS – CONADEV) “Intensive Vegetable Productions of Healthy Foods - PVIAS”, using Google form (Google Forms). The main objective of this work to know the habits, preferences and changes produced in the population, regarding the production, agroindustry and / or consumption of vegetables, fruits and medicinal aromatics (intensive vegetable productions - PVIAS), in the current socio-economic and productive context. The surveyed population demonstrated to know and have interest in the production, agribusiness and consumption of PVIAS, and it was detected that, in many cases, this interest is not specified in practice, especially in relation to the consumption of vegetables and water, in the that reality is, to a great extent, far from national and international recommendations. These differences would indicate that, from the institutions, actions must be carried out that make it possible to translate into practice, aspects that the population knows of their convenience.
[Cerrar]
Dada la importancia que, para la salud de la población, tiene un adecuado consumo de productos de origen vegetal, y a fin de disponer de un diagnóstico sobre las producciones vegetales intensivas de alimentos saludables (PVIAS) de cercanía, a nivel de huertas urbanas familiares y de emprendimientos comerciales, su producción, elaboración, comercialización y preferencias de consumo, en el actual contexto socioeconómico y productivo, se llevó a cabo una
[ver mas...]
Dada la importancia que, para la salud de la población, tiene un adecuado consumo de productos de origen vegetal, y a fin de disponer de un diagnóstico sobre las producciones vegetales intensivas de alimentos saludables (PVIAS) de cercanía, a nivel de huertas urbanas familiares y de emprendimientos comerciales, su producción, elaboración, comercialización y preferencias de consumo, en el actual contexto socioeconómico y productivo, se llevó a cabo una encuesta interinstitucional denominada “ProALIM Km 0”. La misma se organizó en el marco del Proyecto interinstitucional CIAC-940186 (INTA–AUDEAS–CONADEV) “Producciones Vegetales Intensivas de Alimentos Saludables – PVIAS”, mediante formulario de Google (Google Forms). El objetivo central de este trabajo conocer los hábitos, preferencias y cambios producidos en la población, respecto de la produccin, agroindustria y/o consumo de hortalizas, frutas y aromáticas medicinales (producciones vegetales intensivas – PVIAS), en el actual contexto socioeconómico y productivo. La población encuestada demostró conocer y tener interés en la producción, agroindustria y consumo de PVIAS, y se detectó que, en muchos casos, dicho interés no se concreta en la práctica, especialmente en lo relacionado al consumo de vegetales y de agua, en los que la realidad dista, en gran medida, las recomendaciones nacionales e internacionales. Dichas diferencias estarían indicando que, desde las instituciones, deben llevarse a cabo acciones que hagan posible que se plasme en la práctica, aspectos que la población sabe de su conveniencia.
[Cerrar]

Author
Bellaccomo, Maria Carolina;
Berriolo, Maria Jimena;
Caracotche, Maria Veronica;
Castagnino, Ana María;
Cendon, Maria Laura;
Díaz, K.E.;
Gonzalez Ferrin, Maria Soledad;
Martinoia, G.I.;
Mairosser, Andrea;
Rogers, W.J.;
Villagra, Constanza Marcela;
Zazzetta, Malvina Lis;
Fuente
Horticultura Argentina 39 (100) : 285-356. (2020)
Date
2020-12-28
Editorial
Asociación Argentina de Horticultura
ISSN
1851-9342
Formato
pdf
Tipo de documento
artículo
Palabras Claves
Derechos de acceso
Abierto

Metadata
Show full item recordRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Evaluation of a virulent strain of Mycobacterium avium subsp. Paratuberculosis used as a heat-killed vaccine
Colombatti Olivieri, Maria Alejandra; Moyano, Roberto Damian; Mon, Maria Laura; Gravisaco, María José; Alvarado Pinedo, María Fiorella; Delgado, Fernando Oscar; Hernández Pando, Rogelio; Alonso, Maria Natalia; Cuerda, Maria Ximena; Santangelo, María De La Paz; Romano, Maria Isabel (Elsevier, 2021-11)Bovine paratuberculosis is one of the most important chronic infectious diseases in livestock. This disease is difficult to control because of its inefficient management (test and cull strategy and inadequate biosecurity). ... -
Mapa Nacional de Cultivos campaña 2023/2024. Versión 1. Publicación N°6
De Abelleyra, Diego; Iturralde Elortegui, Maria Del Rosario Ma; Zelaya, Daniela Karina; Portillo, Javier Esteban; Melilli, Maria Paula; Franzoni, Agustin; Volante, Jose Norberto; Goytia, Silvia Yanina; Kurtz, Ditmar Bernardo; Ybarra, Diego Daniel; Barrios, Raúl Ariel; Benedetti, Pablo Eduardo; Morales, Cristina Del Carmen; Berriolo, Maria Jimena; Lanceta Pereyra, Martín Miguel; Scavone, Andrea Soledad; Murray, Francisco; Santillan, Jorge Luis; Continelli, Noelia; Gerlero, Gustavo Daniel; Salas, Diego Gabriel; Reinaldi, Javier Aníbal; Lopez Juane, Pablo Alejandro; Gomez, Dino Gerardo; Krapovickas, Sebastian; Sapino, Veronica; Regonat, Arturo Jose; Cracogna, Mariano Federico; Espindola, Carlos María; Valiente, Sebastián Omar; Parodi, Maria Ines; Colombo, Facundo; Scarel, Julieta Haydee; Ayala, Jorge Omar Antonio; Martins, Luciano; Basanta, Maria; Rausch, Analia Fabiana; Almada, Gustavo; Boero, Leandro Ruben; Calcha, Jose Alfredo Nicolas; Chiavassa, Alejandro Ariel; Calandroni, Mirta; Murillo, Natalia Lorena; Pascal, Beatriz Liliana; Borrachi, Sebastian Emilio; Erreguerena, Juan María; Besteiro, Ignacio; Oyesqui, Lia Ana; Lezaeta, Maria Emilia; Pezzola, Nestor Alejandro; Winschel, Cristina Ines; Rodriguez Perez, Jonathn Jose; German, Leonardo Ariel; Vitale, Juan Pablo (Programa Nacional de Recursos Naturales y Gestión Ambiental, INTA, 2024-10)Mapa de tipos de cultivos que cubre las principales áreas agrícolas de Argentina para la temporada de crecimiento 2023/2024. Esta versión incluye dos mapas diferentes para cultivos de invierno y verano. Los mapas se generaron ... -
Buenas prácticas lecheras : guía para la implementación en la producción de leche bovina
Aimar, María Verónica; Amalfi, José María; Campos Carlés, Silvina; Charlon, Veronica; Cristiano, Gabriela; Delbino, Fernando; Diaz Cano, Muncha; Estevez Acuña, Rodrigo Rubén; Gigli, Isabel; Glauber, Claudio Eduardo; Guillermón, José; Ibargoyen, José María; Iorio, Jesica Daniela; Jaureguiberry, Horacio Sebastián; Jarkowsky, Andrés; Lesman, María de los Ángeles; Llano, Agustina; Mazzitelli, José; Moro, Santiago; Mozeris, Gustavo; Negri Rodriguez, Livia Maria; Olivieri, Daniela Ivana; Osan, Oscar; Pérez, Gabriela Guadalupe; Preumayr, Fernando Martín; Serrano, Pedro Miguel; Tonero, María Eugenia; Trombert, José María; Troya, Paula; Urruspuru, María Luz; Varaldo, Estefanía (Red de Buenas Prácticas Agropecuarias - BPA, 2021-03)Las “Buenas Prácticas Agropecuarias” hacen referencia a una producción sana, segura y amigable con el ambiente, los animales y las personas. Son numerosos los temas que abarca e involucra la producción primaria de leche: ...