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Resumen
Cavitation is a physiological dysfunction that takes place in the xylem of water stressed plants. It leads to a loss of hydraulic conductance (kL)as the vessels are filled with air. This impacts water supply, water potential (ΨL) and canopy hydration. Stomatal clossure is an effective response upon diminishing momentary or seasonal foliar hydraulic contents. Depending on each type of plant, stomata may close preventing catastrophic cavitations. This [ver mas...]
 
La cavitación es una disfunción fisiológica que ocurre en el xilema de las plantas bajo déficit hídrico, y que entraña una pérdida de su conductancia hidráulica (kL), cuando algunos vasos se llenan de aire. Esto incide negativamente sobre la oferta de agua y afecta el potencial hídrico foliar (ΨL) y la hidratación de la canopia. El cierre estomático es una respuesta efectiva ante la disminución del contenido hídrico. Dependiendo de la especie vegetal, los [ver mas...]
 
dc.contributor.authorHugalde, Ines Pilar
dc.contributor.authorBonada, Marcos
dc.contributor.authorVila, Hernan Felix
dc.date.accessioned2018-12-14T12:23:29Z
dc.date.available2018-12-14T12:23:29Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.issn0370-4661
dc.identifier.issn1853-8665
dc.identifier.urihttp://revista.fca.uncu.edu.ar/images/stories/pdfs/2018-02/Cp_04_Hugalde-.pdf
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.12123/4084
dc.description.abstractCavitation is a physiological dysfunction that takes place in the xylem of water stressed plants. It leads to a loss of hydraulic conductance (kL)as the vessels are filled with air. This impacts water supply, water potential (ΨL) and canopy hydration. Stomatal clossure is an effective response upon diminishing momentary or seasonal foliar hydraulic contents. Depending on each type of plant, stomata may close preventing catastrophic cavitations. This research intended to understand how stomatal control acts upon cavitation events in two contrasting grapevine varieties, Syrah and Grenache. A mechanistic was developed model based on the water and vapour fluxes, kL, stomata conductance (gs), and the vulnerability to cavitation of the xylematic tissue. The theoretical model explains how plants respond to drought and avoid catastrophic cavitation. Water stressed grapevines couple their gs with their kL in order to avoid embolism. It is not stomatal closure, by istself, the controlling mechanism. Grapevines under mild water stress, do not need to completely close their stomata in order to avoid cavitation, therefore, photosynthesis is not completely impeded, and the cost in terms of carbon assimilation is less than expected for other species.eng
dc.description.abstractLa cavitación es una disfunción fisiológica que ocurre en el xilema de las plantas bajo déficit hídrico, y que entraña una pérdida de su conductancia hidráulica (kL), cuando algunos vasos se llenan de aire. Esto incide negativamente sobre la oferta de agua y afecta el potencial hídrico foliar (ΨL) y la hidratación de la canopia. El cierre estomático es una respuesta efectiva ante la disminución del contenido hídrico. Dependiendo de la especie vegetal, los estomas suelen cerrase para evitar la cavitación catastrófica. Mediante un modelo mecanístico, que se construyó teniendo en cuenta los flujos de agua y vapor, las kL y conductancia estomática (gs), y la vulnerabilidad del xilema a cavitar; se probó que gs no es la única variable responsable de frenar la embolia. Se determinó que gs y kL están íntimamente asociadas y que este acople entre ambas conductancias es lo que frena la embolia. Se concluyó que, en la vid y bajo niveles de estrés hídrico moderado, no es necesario un cierre estomático para controlar la cavitación. Por esto, el mecanismo de control de la cavitación en la vid no conlleva un costo en términos de intercambio gaseoso.spa
dc.formatapplication/pdfes_AR
dc.language.isoenges_AR
dc.publisherUniversidad Nacional de Cuyoes_AR
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses_AR
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/4.0/
dc.sourceRevista de la Facultad de Ciencias Agrarias / Universidad Nacional de Cuyo 50 (2) : 33-47 (2018)es_AR
dc.subjectVides_AR
dc.subjectGrapevineseng
dc.subjectTrastornos Funcionaleses_AR
dc.subjectFunctional Disorderseng
dc.subjectXilemaes_AR
dc.subjectXylemeng
dc.subjectConductancia Estomáticaes_AR
dc.subjectStomatal Conductanceeng
dc.subjectConductancia Hidráulica de Raíceses_AR
dc.subjectRoot Hydraulic Conductivityeng
dc.subject.otherCavitaciónes_AR
dc.subject.otherDéficit Hídricoes_AR
dc.titleThe phenomenon of cavitation in grapevine… Unravelling implicated mechanisms = El fenómeno de la cavitación en vid… Descifrando los mecanismos implicadoses_AR
dc.typeinfo:ar-repo/semantics/artículoes_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/articlees_AR
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/publishedVersiones_AR
dc.rights.licenseCreative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International (CC BY-NC-SA 4.0)
dc.description.origenEEA Mendozaes_AR
dc.description.filFil: Hugalde, Ines Pilar. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentinaes_AR
dc.description.filFil: Bonada, Marcos. South Australian Research & Development Institute; Australiaes_AR
dc.description.filFil: Vila, Hernan Felix. Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria (INTA). Estación Experimental Agropecuaria Mendoza; Argentinaes_AR
dc.subtypecientifico


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