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High-salinity water as a cause of salt poisoning in livestock: two case studies in Northwestern Argentina = Agua con alta salinidad como causa de intoxicación por sal en ganado: dos estudios de caso del Noroeste de Argentina
Resumen
This study aims to describe two outbreaks of salt poisoning in cattle and buffalo associated with the consumption of high-salinity water in northwestern Argentina. In both cases, elevated salinity in drinking water was associated with high mortality rates. In Santiago del Estero, calves that drank from an old well with high salinity experienced a mortality rate of 38%. Similarly, in San Pedro de Jujuy, buffalo and bulls exposed to saline water sources
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This study aims to describe two outbreaks of salt poisoning in cattle and buffalo associated with the consumption of high-salinity water in northwestern Argentina. In both cases, elevated salinity in drinking water was associated with high mortality rates. In Santiago del Estero, calves that drank from an old well with high salinity experienced a mortality rate of 38%. Similarly, in San Pedro de Jujuy, buffalo and bulls exposed to saline water sources showed mortality rates of 10.8% and 13% mortality rates, respectively. Clinical signs included dehydration, diarrhea, and marked neurological symptoms such as ataxia and seizures. Postmortem examination revealed severe dehydration and mild brain lesions characterized by spongiosis and pseudolaminar necrosis, along with generalized vascular congestion and reactive changes in the capillary walls. Biochemical analyses confirmed elevated sodium concentrations in both serum and cerebrospinal fluid (CSF), supporting the diagnosis of salt intoxication. Water samples collected from the affected sites revealed total dissolved solids and salt concentrations significantly exceeding safe thresholds, underscoring the critical importance of water quality monitoring to prevent such toxic events in livestock.
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Este estudio tiene como objetivo describir dos brotes de intoxicación por sal en bovinos y búfalos asociados al consumo de agua de mala calidad en el Noroeste argentino. En ambos casos, se vinculó la elevada salinidad del agua de bebida con altas tasas de mortalidad. En Santiago del Estero, se registró una incidencia del 38% de terneros que consumían agua de un pozo con alto contenido salino. De manera similar, en San Pedro de Jujuy, búfalos y toros
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Este estudio tiene como objetivo describir dos brotes de intoxicación por sal en bovinos y búfalos asociados al consumo de agua de mala calidad en el Noroeste argentino. En ambos casos, se vinculó la elevada salinidad del agua de bebida con altas tasas de mortalidad. En Santiago del Estero, se registró una incidencia del 38% de terneros que consumían agua de un pozo con alto contenido salino. De manera similar, en San Pedro de Jujuy, búfalos y toros expuestos a fuentes de agua salinizada registraron tasas de mortalidad del 10,8% y 13%, respectivamente. Los signos clínicos incluyeron deshidratación, diarrea y síntomas neurológicos marcados, como ataxia y convulsiones. Los hallazgos post mortem revelaron deshidratación severa y lesiones cerebrales leves, consistentes con espongiosis y necrosis pseudolaminar, acompañadas de congestión vascular generalizada y reacción de los capilares. Los análisis bioquímicos confirmaron niveles elevados de sodio en suero y líquido cefalorraquídeo, lo que respaldó el diagnóstico de intoxicación por sal. Las muestras de agua tomadas de los sitios afectados mostraron concentraciones de sólidos disueltos totales y sales muy por encima de los límites seguros, lo que resalta la importancia crítica de la calidad del agua para prevenir este tipo de eventos tóxicos en la producción animal.
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Autor
Avellaneda Cáceres, Agustín;
Medina, Diego Martín Nicolás;
Aguirre Castro, Laura Sabrina;
Sandoval, Gabriela Virginia;
Singh Ruiz, Jeremias Dan;
Micheloud, Juan Francisco;
Fuente
Revista Veterinaria / Universidad Nacional del Nordeste 36 (2) : 1-5. (2025)
Fecha
2025-08
Editorial
Facultad de Ciencias Veterinarias, Universidad Nacional del Nordeste
ISSN
1668-4834
1669-6840
1669-6840
Formato
pdf
Tipo de documento
artículo
Palabras Claves
Derechos de acceso
Abierto
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