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An integrative 'omics' approach identifies new candidate genes to impact aroma volatiles in peach fruit
(2013-05-23)Background: Ever since the recent completion of the peach genome, the focus of genetic research in this area has turned to the identification of genes related to important traits, such as fruit aroma volatiles. Of the over ... -
Análisis sensorial de Ajo Negro utilizando cultivares INTA
(Estacion Experimental Agropecuaria La Consulta, INTA, 2021-10-28)El Ajo Negro es una preparación industrial que consiste en someter a los bulbos de ajo a un proceso de altas temperaturas y humedad proveniente del mismo producto durante un cierto tiempo, mediante el cual los dientes ... -
Chemical and sensory effects of cold soak, whole cluster fermentation, and stem additions in Pinot noir wines
(American Society for Enology and Viticulture, 2019-01)Pinot noir wines were produced over two consecutive vintages using four and six different winemaking techniques in 2014 and 2015, respectively. In addition to control wines, the separate and combined effect of cold soak ... -
Efecto de la barrera de protección, la temperatura y tiempo de almacenamiento sobre el perfil sensorial de sabor de naranjas peladas enzimáticamente
(Instituto de Fisiología Vegetal, CONICET-UNLP, 2023-08)El pelado enzimático es uno de los métodos utilizado para obtener cítricos mínimamente procesados. Se basa en la digestión, por medio de formulaciones enzimáticas, de las sustancias pécticas de la pared celular de las ... -
Effect of different drying conditions on volatile compounds of Canelo pepper (Drimys winteri)
(Update Publishing House, 2020-08-17)Canelo pepper is produced with the fruit of Drimys winteri (Winteraceae family). Driven by gourmet cuisine, this product is becoming increasingly in demand. The aim of this work was to study the effect of two drying ... -
Effect of heating on onion (Allium cepa L.) antiplatelet activity and pungency sensory perception
(Sage Publications, 2007-12)Onion, in its raw form, is recognized as an antiplatelet agent that may contribute to the prevention of cardiovascular disease. In raw onions, the content of pyruvate, is significantly correlated with antiplatelet activity ... -
Effects of lactic, malic and fumaric acids on Salmonella spp. counts and on chicken meat quality and sensory characteristics
(2020-10-24)The aim of this work was to assess the effectiveness of dipping chicken breast in lactic, malic and fumaric acid 3% solutions for 15 s on Salmonella counts, as well as on chicken meat quality and sensory characteristics. ... -
Enzymatic peeling: first advance on the development of the flavor sensory profile of Navel oranges
(Facultad de Ciencias Agronómicas, Universidad de Tarapacá, 2021)Enzymatic peeling is one of the methods used to obtain minimally processed citrus fruit. The present work has studied the effect of enzymatic peeling produced on the flavor sensory profile of different cultivars of navel ... -
Estrategias tecnológicas para acelerar la maduración y diversificar el flavor en quesos duros
(Universidad Nacional del Litoral, 2019)La vinculación ciencia?industria ha evolucionado y hoy existe un acercamiento necesario y muy positivo para ambas partes. Los investigadores del INLAIN, dedicados desde los años 70 a estudiar la problemática microbiológica, ... -
Fruit flesh volatile and carotenoid profile analysis within the Cucumis melo L. species reveals unexploited variability for future genetic breeding
(2018-08)Aroma profile and carotenoids content of melon flesh are two important aspects influencing the quality of this fruit that have been characterized using only selected genotypes. However, the extant variability of the whole ... -
Influencia de la región geográfica en la aceptabilidad sensorial de duraznos para consumo en fresco
(INTA Ediciones, 2020)En los actuales mercados, la búsqueda de la excelencia y la calidad se convierten en metas fundamentales debido a que las exigencias del consumidor actual de frutas y hortalizas se orientan cada vez más por los aspectos ... -
Perfil nutracéutico sensorial de cultivares de ajo en Mendoza
(Estacion Experimental Agropecuaria La Consulta, INTA, 2021-10-25)Habiendo gran diversidad en los ajos argentinos, tanto por sus características agronómicas como en las gastronómicas y nutracéuticas, parece un despropósito no encontrar estos en las góndolas de los supermercados etiquetados ... -
Relaciones de picor entre cultivares argentinos de ajo
(Estación Experimental Agropecuaria La Consulta, INTA, 2021-10-20)El término pungencia según la Real Academia Española de la Lengua (RAE), no guarda relación con el utilizado en algunos ámbitos agronómicos o gastronómicos. Se trata de la mala traducción del inglés pungency. Pungente, en ... -
Relationships among Consumer Liking, Lipid and Volatile Compounds from New Zealand Commercial Lamb Loins
(Multidisciplinary Digital Publishing Institute (MDPI), 2021-05)Loin sections (m. Longissimus lumborum) were collected at slaughter from forty-eight lamb carcasses to evaluate consumer-liking scores of six types of typical New Zealand commercial lamb and to understand the possible ... -
Sabor, flavor, gusto, resabio, retrogusto, regusto y pos-gusto en el ajo. Parecidos pero no iguales
(Estacion Experimental Agropecuaria La Consulta, INTA, 2018)A los fines de entendernos y comunicarnos con claridad, es importante atribuir los mismos conceptos y significados a las palabras que usamos. En nuestro lenguaje cotidiano, si bien hay consenso general para muchas de ellas ... -
Warmed-over flavour analysis in low temperature–long time processed meat by an “electronic nose”
(Elsevier, 2000-04-18)The ability of an electronic nose, comprising 32 conducting polymer sensors, to identify and classify warmed-over flavour (WOF) aroma in bovine semitendinosus muscle, processed by vacuum cook-in-bag/tray technology (VCT) ...