• Evaluación de clones de Pinot noir en la Norpatagonia 

      Gallina, Mario Fabian; Barda, Nora Beatriz; Corti, Gilda; Miranda, María José; Muzas, Guillermo Ramon; Suárez, Pablo; Muñoz, Sebastian Leonardo (EEA Alto Valle, INTA, 2023)
      En esta publicación se muestra el comportamiento regional de cuatro clones franceses e italianos de Pinot noir que fueron probados en el Norte de la Patagonia durante seis años. Se describe el manejo a campo, la vinificación ...
    • Generation of intra- and interspecific Saccharomyces hybrids with improved oenological and aromatic properties 

      Perez, Maria Dolores; Denat, Marie; Pérez-Través, Laura; Heras, José María; Guillamón, José Manuel; Ferreira, Vicente; Querol, Amparo (Wiley, 2022-04)
      Non-wine yeasts could enhance the aroma and organoleptic profile of wines. However, compared to wine strains, they have specific intolerances to winemaking conditions. To solve this problem, we generated intra- and ...
    • Genome-wide gene expression of a natural hybrid between Saccharomyces cerevisiae and S. kudriavzevii under enological conditions 

      Combina, Mariana; Perez Torrado, Roberto; Tronchoni, Jordi; Belloch, Carmela; Querol, Amparo (Elsevier, 2012-07-16)
      The species Saccharomyces cerevisiae plays a predominant role in the wine making process. However, other species have been associated with must fermentation, such as Saccharomyces uvarum (Saccharomyces bayanus var. uvarum) ...
    • Grupo Trafen 

      Cali, Maria Julieta; Lugano, Lidia (Estacion Experimental Agropecuaria Alto Valle, INTA, 2011)
      "Coincidir y juntarse" fueron la claves de estos productores del Valle Medio de Río Negro para lograr un objetivo común: producir vinos de calidad. Hace poco más de tres años, un grupo de productores de Choele Choel, ...
    • Molecular and enological characterization of a natural Saccharomyces uvarum and Saccharomyces cerevisiae hybrid 

      Pérez-Torrado, Roberto; González, Sara Susana; Combina, Mariana; Barrio, Eladio; Querol, Amparo (2015-07)
      Saccharomyces cerevisiae plays a main role in the winemaking process, although other species, like Saccharomyces uvarum or Saccharomyces paradoxus, have been associated with must fermentations. It has been reported in ...
    • Uva Petit Verdot 

      Gallina, Mario Fabian (EEA Alto Valle, INTA, 2014)
      Es originaria de Médoc, Burdeos, sud oeste de Francia, donde se usa minoritariamente (menos del 10 %) para cortes, dando color y cuerpo en muchos de los grandes vinos franceses. En los últimos años se ha incrementando el ...